Απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού έξω από μπαρ: Ξανά στο εδώλιο ο 34χρονος

Ηράκλειο
Απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού έξω από μπαρ: Ξανά στο εδώλιο ο 34χρονος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δράστης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 9 χρόνια κάθειρξης – Τι είχε συμβεί το 2013

Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να αναβιώσει σήμερα το ένοπλο περιστατικό που είχε σημειωθεί πριν από περίπου πεντέμισι χρόνια έξω από μπαρ, στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης αναμένεται να καθίσει ένας 34χρονος - σήμερα - Κρητικός, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 9 ετών και 2 μηνών, καθώς, μεταξύ άλλων, φέρεται να προσπάθησε να σκοτώσει αστυνομικό, ο οποίος επιχείρησε να του περάσει χειροπέδες.

Το συμβάν είχε λάβει χώρα τα ξημερώματα της 5ης Οκτωβρίου του 2013 σε πεζόδρομο της πόλης του Ηρακλείου. Ήταν λίγο πριν τις 4 το πρωί, όταν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Ηρακλείου μετέβησαν εσπευσμένα στο εν λόγω σημείο, έπειτα από κλήση που δέχτηκε η Αστυνομία για περιστατικό που είχε προκληθεί από θερμόαιμους άνδρες.

Σύμφωνα με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λασιθίου που συνεδρίασε για την επίμαχη υπόθεση τον Σεπτέμβριο του 2014, ο 34χρονος άνδρας επιχείρησε να σκοτώσει αστυνομικό της ΟΠΚΕ Ηρακλείου, ο οποίος προσπάθησε να τον συλλάβει μαζί με άλλους συναδέλφους του. Εντούτοις, σύμφωνα πάντα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, κάτι τέτοιο δε συνέβη, καθώς το πιστόλι που κρατούσε ο 34χρονος είχε ξεμείνει από φυσίγγια!

 Ειδικότερα, ο 34χρονος φέρεται να «πίεσε δύο φορές τη σκανδάλη, με σκοπό να τον σκοτώσει (σ.σ. τον αστυνομικό), πλην όμως η τέλεση της πράξης του ήταν απολύτως αδύνατη, διότι το ανωτέρω όπλο είχε καταστεί κενό φυσιγγίων».

Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο κατηγορούμενος κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος - μεταξύ άλλων - για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Ο 33χρονος κατηγορείτο ότι, πριν επιχειρήσει να σκοτώσει τον αστυνομικό της ΟΠΚΕ, είχε πυροβολήσει ευρισκόμενος έξω αλλά και μέσα στο επίμαχο μπαρ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 34χρονος πυροβόλησε μία φορά έξω από το κατάστημα, προκαλώντας φθορά στην τζαμαρία, και στη συνέχεια μπήκε στο μπαρ και πυροβόλησε άλλες δύο φορές: μία προς το ταβάνι κι άλλη μια προς το πάτωμα.

Εντούτοις κάτι τέτοιο δεν αποδείχτηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο κι έτσι ο 34χρονος απαλλάχθηκε ομόφωνα από την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή εναντίον περαστικών, των πελατών, αλλά και των εργαζομένων του μπαρ. Κρίθηκε, ωστόσο, ένοχος - κατά πλειοψηφία - για την πράξη της απρόσφορης απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του αστυνομικού. Εξάλλου, ο 34χρονος κρίθηκε ακόμη ένοχος για παράνομη οπλοφορία πιστολιού, για οπλοχρησία, καθώς και για απείθεια.

Για τις τέσσερις αυτές πράξεις, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου του επέβαλε - κατά συγχώνευση - συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών και 2 μηνών. Επισημαίνεται ότι το δικαστήριο χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του 34χρονου, υπό τους όρους της εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δύο φορές τον μήνα, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αλλά και της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας ύψους 3.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο, εκτός από τον 34χρονο, έναν ακόμη άνδρα, που εκείνο το βράδυ ήταν στην ίδια παρέα με τον βασικό κατηγορούμενο. Πρόκειται για έναν 35χρονο - σήμερα - Κρητικό, ο οποίος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών για τις πράξεις της απόπειρας εκβίασης (σε βαθμό πλημμελήματος), της παράνομης οπλοφορίας μαχαιριού, αλλά και της απείθειας.

Ειδικότερα, ο 35χρονος φέρεται να μετέβη στο επίμαχο μπαρ με σκοπό να εκβιάσει τον ιδιοκτήτη του προκειμένου να «αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος». Σύμφωνα με το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου, ο 35χρονος άρχισε να καταστρέφει ποτήρια, μπουκάλια, τραπέζια και καθίσματα, πριν τελικά πιάσει από τον λαιμό τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού και του ζητήσει το ποσό των 200 ευρώ. Ωστόσο, λίγο αργότερα, κατέφτασαν στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις, που προχώρησαν στη σύλληψή του.

(φωτογραφία αρχείου) 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News