«Κόλαση» το πάρκινγκ στο Ηράκλειο για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου

Ηράκλειο
«Κόλαση» το πάρκινγκ στο Ηράκλειο για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πολύπλοκο θέμα» και ξεσπάσματα στο Δημοτικό Συμβούλιο – «Πράσινο φως» για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μπετεινάκη

Κι άλλα αποθέματα υπομονής (αν υπάρχουν) καλούνται να επιστρατεύσουν οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου του Ηρακλείου...

Εκπρόσωποι των κατοίκων έκαναν «απόβαση» διαμαρτυρίας στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Έκαναν κατάθεση ψυχής για το μαρτύριο που περνούν καθημερινά με το ζήτημα του πάρκινγκ, χώρια βεβαίως, όπως είπαν, την ηχορύπανση και άλλα προβλήματα, και ζήτησαν επιτακτικά να εφαρμοστεί το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης που ισχύει σε μια σειρά από άλλες ελληνικές πόλεις και εξασφαλίζει μέσω ειδικών καρτών μόνιμες θέσεις στάθμευσης για τους κατοίκους που διαμένουν μόνιμα στο εντός τειχών Ηράκλειο.

Οι ίδιοι αποχώρησαν με αόριστες υποσχέσεις εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων να επισημαίνει πως το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και πως γίνεται ένα παζλ προσπαθειών, που μέσα στους επόμενους μήνες θα διαμορφώσει μια καλύτερη πραγματικότητα για όσους μένουν στο κέντρο της πόλης...

Εκ μέρους των κατοίκων του κέντρου ζήτησε και πήρε τον λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο ο γεωπόνος-περιβαλλοντολόγος Γιώργος Βλοντάκης, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση.

«Δεν ξέρω πόσοι μένετε στις δύσκολες αυτές περιοχές μέσα στο κέντρο... Έχουμε μια άσχημη κατάσταση με μποτιλιαρίσματα, ηχορύπανση, έλλειψη πρασίνου, εμπόδιση πρόσβασης... Οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουνε τις διευκολύνσεις τους για τροφοδοσία στα παρκαρίσματα. Οι μικρότερες επιχειρήσεις, από τη μεριά τους, τα κουτσοβολεύουν κάπως με μικρές “κουτσουκέλες”, καβαντζώνοντας πάρκινγκ...

Εμείς; Για αυτό και πολλοί κάτοικοι του κέντρου έχουν μετοικήσει. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν ιδιωτικούς χώρους, ή πολυκατοικίες με πιλοτή. Κάποιοι άλλοι, λίγοι βέβαια, έχουν την ευχέρεια και πληρώνουν ιδιωτικά πάρκινγκ.

Για τους υπόλοιπους... Ξέρετε τι τραβάμε; Στις 8 το πρωί έρχονται εργαζόμενοι και γεμίζουν τους δρόμους. Μετά “πλακώνουν” αυτοί που έρχονται για καφέ. Πρέπει να πάει 11 η ώρα το βράδυ για να αδειάσουν οι δρόμοι και να μπορέσουμε να παρκάρουμε εμείς. Δε θεωρούμε ότι είναι αυτό είναι δίκαιο!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βλοντάκης και σημείωσε: «Ζητάμε ένα ελεγχόμενο σύστημα στάθμευσης που θα εξασφαλίζει νόμιμες θέσεις, κατά προτεραιότητα στους μόνιμους κατοίκους.

Όχι δε θέλουμε θέση μπροστά στο σπίτι μας. Ας υπάρχουν θέσεις σε 150-200 μέτρα. Σε Χανιά, Ρέθυμνο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και πολλές άλλες πόλεις, λειτουργεί το σύστημα αυτό. Για να μην πάμε στο εξωτερικό, που γίνεται κατά κόρον. Λοιπόν, ας εφαρμοστεί και εδώ το σύστημα αυτό, το οποίο χρειάζεται αστυνόμευση.

Από το 2002 υπάρχει πρόταση ανάπλασης με συγκεκριμένο σχέδιο για τη στάθμευση των μόνιμων κατοίκων. Δεν πάει άλλο. Δεν έχουμε άλλη υπομονή... Θέλουμε να μας δώσει η δημοτική Αρχή συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Θέλουμε τις θέσεις όλων των παρατάξεων...».

Αναστασάκης: «Πολύπλοκο το θέμα»

Απαντώντας στους εκπροσώπους των κατοίκων του κέντρου και στην κραυγή αγωνίας που «ύψωσαν» στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης ανέφερε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις κάρτες στάθμευσης. Ο ίδιος παρέθεσε τις παρεμβάσεις που γίνονται στο κέντρο, όπως τα έργα ανάπλασης και η συντήρηση των τειχών, και χαρακτήρισε πολύπλοκο το πρόβλημα, συστήνοντας ουσιαστικά υπομονή.

«Με τα έργα ανάπλασης στο κέντρο και τα κυκλοφοριακά μέτρα, το θέμα της στάθμευσης επηρεάζεται πολύ. Δίνουμε τη δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης με τα mini bus. Προωθούμε τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και ποδήλατα, με περισσότερη ώρα χρήσης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών. Υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς μας και θα επιβλέπουμε την ηλεκτρονική εφαρμογή κατάθεσης αιτημάτων για τις κάρτες στάθμευσης. Μέσα στον επόμενο μήνα, το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου, θα έχουμε την υποβολή αιτήσεων για τις κάρτες στάθμευσης. Το καλοκαίρι θα έχει προχωρήσει η πολύπλοκη διαδικασία, στο τέλος της οποίας θα διαμορφωθεί μια καλύτερη καθημερινότητα στο κέντρο της πόλης»...

Ξέσπασμα Γ. Κουράκη

Τα λόγια του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων περί πολύπλοκου ζητήματος πυροδότησαν την οργή και το έντονο ξέσπασμα του Γιάννη Κουράκη.

«Η μελέτη της παλιάς πόλης ξεκίνησε για την κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής. Η μελέτη αυτή χρειάζεται αναθεώρηση και συμπλήρωση. Δεν μπορείτε τις αστοχίες σας να τις βαφτίζετε πολυπλοκότητα.

Το Ηράκλειο έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει μια πρότυπη πόλη, με ένα πρότυπο ιστορικό κέντρο. Αναθεώρηση και συμπλήρωση μελέτης. Βασικός στόχος της μελλοντικής δημοτικής Αρχής είναι η διατήρηση της ζωντάνιας και της λειτουργικότητας της πόλης. Οι κάτοικοι του κέντρου θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Όλων των αναγκών τους», τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος στον Γιάννη Αναστασάκη.

Ηλίας Λυγερός: «Έλλειψη θάρρους»

«Βλέπουμε ότι τη συζήτηση για τόσο μεγάλα θέματα την προκαλούν οι κάτοικοι και όχι η δημοτική Αρχή. Δεν μπορώ να μη στηλιτεύσω αυτή την έλλειψη θάρρους.

Πάμε όμως και στο προκείμενο: Να παραμείνει ο χαρακτήρας της κατοικίας, των γειτονιών. Και να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής τους. Αυτοί είναι οι δύο άξονες που ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων που μένουν μόνιμα στο κέντρο. Ε, δεν πρέπει να τους βοηθήσουμε;», υπογράμμισε ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Ηλίας Λυγερός, ο οποίος χαρακτήρισε ως πλέον πρόσφορη λύση αυτή της χρήσης καρτών στάθμευσης ανά οικογένεια, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας πάρκινγκ περιμετρικά της πόλης.

«Μέτρο που δεν μπορείς να το εφαρμόσεις πρακτικά, μην το λες καθόλου! Δε πα’ να τους βγάλετε ένα σωρό καρτέλες; Οι άλλοι θα πηγαίνουν να σταθμεύουν στις θέσεις τους. Ποιος θα περιφρουρήσει; Οι 10 δημοτικοί αστυνομικοί και οι δύο της Τροχαίας;», επισήμανε καυστικά ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Κασαπάκης.

«Σε όλους αρέσει να κατεβαίνουν με το αμαξάκι τους να πίνουν καφεδάκι στο κέντρο. Χρειάζονται και δρόμοι για αμάξια στο κέντρο. Και για λόγους πολιτικής προστασίας», τόνισε ο Λεωνίδας Ζαμπετάκης από την «Άμεση Δημοκρατία».

«Δεν είμαι μηχανικός. Εγώ ξέρω έναν αντιδήμαρχο που καυχιέται εδώ και 5 χρόνια πόσο καλά τα κάνει όλα. Και καταλήγω εγώ που δεν είμαι τόσο έξυπνη: Μήπως ο κ. αντιδήμαρχος είναι για μεγάλα έργα και όχι για αυτά τα ταπεινά; Μήπως να αναλάβετε εσείς, κύριε δήμαρχε, αυτό το απλό που ζητούν οι πολίτες του κέντρου για τη στάθμευση;», σημείωσε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Αθηνά Σπανάκη.

«Δεν είναι ο χώρος να χαϊδεύουμε αφτιά εδώ απόψε. Στο κέντρο της πόλης ο παράδεισος έχει γίνει κόλαση. Θέλουμε το ιστορικό κέντρο να είναι ζωντανό, με τις οικογένειες», υπογράμμισε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Πέτρος Ινιωτάκης.  

Στρατόπεδο Μπετεινάκη: «Πράσινο φως» για την παραχώρηση

Στην τελευταία συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο άναψε κατά πλειοψηφία (καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση», κάνοντας λόγο για μια παραχώρηση που είναι για τα... πανηγύρια) το «πράσινο φως» για την παραχώρηση μέρους του στρατοπέδου Μπετεινάκη, στην περιοχή του Καρτερού, από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον Δήμο Ηρακλείου.

Όπως ενημέρωσαν το Σώμα ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός και η αρμόδια αντιδήμαρχος Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία για την παραχώρηση εμβαδού 13,8 στρεμμάτων μέσα στην τεράστια έκταση των 270 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου, προκειμένου να ανεγερθούν σχολικά κτήρια, ένα νηπιαγωγείο και ένα δημοτικό σχολείο.

Όπως μάλιστα ανέφερε ο κ. Λαμπρινός, στην υπογραφή της σύμβασης έχει ζητήσει να παραστεί ο Ρεθυμνιώτης υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News