Ο πατροκτόνος στην Φορτέτζα ένοχος αλλά ελεύθερος: «Ήταν η κακιά στιγμή»

Ηράκλειο
Ο πατροκτόνος στην Φορτέτζα ένοχος αλλά ελεύθερος: «Ήταν η κακιά στιγμή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατάθεση του 35χρονου στα δικαστήρια - Τι ισχυρίστηκαν συγγενείς του

Ένοχος κρίθηκε χθες ο 35χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος τα Χριστούγεννα του 2017 σκότωσε, ευρισκόμενος σε κατάσταση μέθης, τον πατέρα του, μέσα στο σπίτι του, στη συνοικία της Φορτέτσας, στο Ηράκλειο.

Σε μια διαδικασία που κύλησε μέσα σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου έκρινε ένοχο τον 35χρονο φερόμενο πατροκτόνο για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Ωστόσο, η Έδρα έκρινε ότι ο κατηγορούμενος προέβη στην αποτρόπαια πράξη του έχοντας ελαττωμένη ικανότητα προς καταλογισμό, καθώς - μεταξύ άλλων - είχε καταναλώσει πολύ μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Τελικά, το δικαστήριο επέβαλε στον 35χρονο ποινή κάθειρξης 12 ετών, ωστόσο ο καταδικασθείς δεν επέστρεψε στη φυλακή, όπου κρατείτο από τον προπερασμένο Δεκέμβριο, καθώς δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του.

Η εν λόγω εξέλιξη προκάλεσε τεράστια ανακούφιση στην οικογένεια του 35χρονου, η οποία στάθηκε χθες σύσσωμη στο πλευρό του: Για του λόγου το αληθές, υπέρ του φερόμενου πατροκτόνου κατέθεσε χθες η θεία του και αδερφή του θύματος, αλλά και η γιαγιά του (και μητέρα του 61χρονου εκλιπόντος), η οποία προκάλεσε ρίγη συγκίνησης με την παρουσία της στο ακροατήριο.

Υποβασταζόμενη και με δάκρυα στα μάτια, η μητέρα του θύματος εμφανίστηκε για μερικά λεπτά στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η ηλικιωμένη, αφού πλησίασε τον εγγονό της, ο οποίος διέμενε συχνά στην οικία του πατέρα του, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στην ίδια και να τη φροντίζει - τον αγκάλιασε και τον φίλησε.

«Είναι ευαίσθητο παιδί. Δε θα έκανε κάτι τέτοιο. Για εμένα ήταν και παιδί κι εγγόνι», ανέφερε χαρακτηριστικά η γιαγιά του κατηγορουμένου, η οποία πρόσθεσε απευθυνόμενη στον εγγονό της: «Η γιαγιά θ’ αντέξει, αγόρι μου!».

Εξάλλου, στο πλευρό του 35χρονου άνδρα βρέθηκε χθες και η θεία του, η οποία ήταν, μάλιστα, εκείνη που το πρωινό της 26ης Δεκεμβρίου του 2017 αντίκρισε πρώτη τον νεκρό αδερφό της. Καταθέτοντας ως μάρτυρας ενώπιον τακτικών και λαϊκών δικαστών, η αδερφή του θύματος υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση ο ανιψιός της δεν είχε επίγνωση τού τι έκανε το βράδυ των Χριστουγέννων.

«Ο ανιψιός μου δεν είχε επίγνωση. Είμαι απόλυτα σίγουρη γι’ αυτό. Ήταν η κακιά στιγμή», κατέθεσε η θεία του κατηγορουμένου, η οποία σημείωσε στο δικαστήριο ότι όλη η οικογένεια βρίσκεται στο πλευρό του 35χρονου ανιψιού της.

Η πρόταση της εισαγγελέως

Στην πρότασή της, η εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο κατηγορούμενος για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με ελαττωμένη ικανότητα προς καταλογισμό, λόγω εξάρτησης. Η εισαγγελική πρόταση όντως «υιοθετήθηκε» από το δικαστήριο, το οποίο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον 35χρονο.

Με δεδομένη την αναγνώριση του μειωμένου καταλογισμού, η Έδρα επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 12 ετών. Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3): Οι τρεις δικαστές κι ένας εκ των ενόρκων πλειοψήφησαν έναντι τριών ενόρκων, οι οποίοι θεώρησαν ότι πρέπει να επιβληθεί στον καταδικασθέντα ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Ακολούθησε... «θρίλερ» αναφορικά με το αν θα χορηγηθεί (ή όχι) αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του καταδικασθέντος. Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε - κατά πλειοψηφία (5-2) - να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του 35χρονου. Συγκεκριμένα, υπέρ της αναστέλλουσας δύναμης τάχθηκαν οι τέσσερις ένορκοι κι ένας εκ των τριών δικαστών.

Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά από τους συγγενείς του 35χρονου, οι οποίοι ανέμεναν με αγωνία την ετυμηγορία της Έδρας: Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο φερόμενος πατροκτόνος αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο δικηγόρος του 35χρονου, Κωνσταντίνος Πατρικαλάκης, δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την απόφαση του δικαστηρίου.

«Σαν ποινή, σαν ύψος ποινής, δεν μπορούμε να πούμε ότι μας ευχαριστεί», σχολίασε ο συνήγορος υπεράσπισης του 35χρονου, ο οποίος συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι ο εντολέας του δεν άξιζε να κηρυχθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Τι είπε στην απολογία του ο 35χρονος

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο κατηγορούμενος, απολογούμενος χθες, υποστήριξε ότι δε θυμάται παρά ελάχιστα από το μοιραίο βράδυ, καθώς είχε καταναλώσει πολύ μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Ο 35χρονος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις του με τον πατέρα του υπήρξαν για κάποιο χρονικό διάστημα τεταμένες, λόγω της εξάρτησης του κατηγορουμένου από την ηρωίνη. Σύμφωνα, πάντως, με τον ίδιο, τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις τους είχαν αποκατασταθεί.

«Οι σχέσεις με όλη την οικογένειά μου είχαν διαταραχθεί, όπως συμβαίνει συνήθως στις οικογένειες που τα παιδιά είναι εξαρτημένα. Δεν ήμουν ο γιος που θα ήθελαν. Ωστόσο, τα τελευταία 8 χρόνια οι σχέσεις μας ήταν καλές», υποστήριξε χθες στην απολογία του ο 35χρονος, συμπληρώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έμενε κάποια βράδια στο σπίτι του πατέρα του στη Φορτέτσα, προκειμένου να βρίσκεται στο πλευρό της γιαγιάς του και να τη βοηθά.

Αναφορικά με τα όσα έλαβαν χώρα τη νύχτα της 25ης Δεκεμβρίου του 2017, ο κατηγορούμενος δεν μπόρεσε να ρίξει «φως» στις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το συμβάν με τη μοιραία κατάληξη. Όπως είπε, τόσο ο ίδιος, όσο και ο πατέρας του είχαν πιει πολύ εκείνο το βράδυ. Ως αποτέλεσμα, ο 35χρονος έχει κενά μνήμης από τα όσα συνέβησαν εκείνη τη νύχτα.

«Δε θυμάμαι τίποτα. Θυμάμαι μόνο να προσπαθεί να με χτυπήσει κι εγώ να τον απωθώ. Τίποτα άλλο δε θυμάμαι», είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος κατά τη χθεσινή του απολογία. Εξάλλου, ερωτώμενος από την Έδρα για τον λόγο που θεωρεί ότι σύσσωμη η οικογένειά του τον στηρίζει, εκείνος με περισσή ειλικρίνεια αποκρίθηκε: «Πιστεύουν ότι είμαι καλό παιδί... Μα, είμαι καλό παιδί!».

Αξίζει να τονιστεί σ’ αυτό το σημείο ότι χθες κατέθεσε και εμπειρογνώμονας, ο οποίος είπε ότι τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που έγιναν στον κατηγορούμενο, αλλά και στον πατέρα του, έδειξαν ότι το αλκοόλ ήταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News