Καταγγελίες για μετονομασία σε οδό Βαρδαβά, με ψευδή στοιχεία

Ηράκλειο
Καταγγελίες για μετονομασία σε οδό Βαρδαβά, με ψευδή στοιχεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δημοτική Αρχή σφύριξε αδιάφορα στη θύελλα διαμαρτυριών...

Απίστευτα πράγματα χθες στο Δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου με την πολύκροτη υπόθεση της μετονομασίας της οδού Κονίτσης στον Πόρο σε οδό Φαίδωνα Βαρδαβά!

Ούτε οι σφοδρές αντιδράσεις κατοίκων και δημοτικών συμβούλων για τη διατάραξη του ιστορικού χαρακτήρα του συμπλέγματος δρόμων της περιοχής, ούτε το ξέσπασμα των κατοίκων για την ταλαιπωρία που φέρνει η αλλαγή ονόματος, αλλά ούτε και οι σοβαρές καταγγελίες κατοίκων της οδού για «θεσμική παραχάραξη» με ψευδή στοιχεία σε επίσημα έγγραφα του Δήμου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης δε στάθηκαν ικανά για να ιδρώσει το... αφτί της δημοτικής Αρχής!

Η δημοτική Αρχή σφύριξε αδιάφορα στη θύελλα διαμαρτυριών...

Σφύριξε αδιάφορα ακόμα και στην πολύ σοβαρή καταγγελία των εκπροσώπων των κατοίκων της οδού Κονίτσης για παρατυπίες και για «χάλκευση» στοιχείων και εγγράφων, καθώς, όπως καταγγέλθηκε επώνυμα, σε έγγραφο του Δήμου αναφέρεται ψευδώς ότι κατά τη λήψη της απόφασης ονοματοδοσίας ήταν παρόντες κάτοικοι της περιοχής (!). Σφύριξε αδιάφορα στα αιτήματα παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων για αλλαγή πλεύσης, με ακύρωση της διαδικασίας μετονομασίας του δρόμου προς τιμήν του αείμνηστου πατέρα του σημερινού αντιδημάρχου Κώστα Βαρδαβά. Σφύριξε αδιάφορα στις επισημάνσεις ακόμα και συμβούλων της πλειοψηφίας όπως ο Μανόλης Χαιρέτης, που αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν μια δημοτική Αρχή να αγνοεί τόσο επιδεικτικά την κοινωνία. Και το μόνο που ψέλλισε η πλευρά της δημοτικής Αρχής, διά του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη, ήταν πως θα ξανασυζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν έρθει στον Δήμο Ηρακλείου η οριστική, καθαρογραμμένη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής στην οποία προσέφυγαν οι κάτοικοι της Κονίτσης!

Καταγγελία για «χαλκευμένα» στοιχεία

Εκ μέρους των κατοίκων της Κονίτσης, μίλησε η κ. Παπαγιαννάκη, η οποία όχι μόνο παρέθεσε συγκεκριμένα επιχειρήματα και σκιαγράφησε ένα σκηνικό ομόθυμων αντιδράσεων ενάντια στη μετονομασία του δρόμου σε οδό Βαρδαβά, αλλά προχώρησε και σε καταγγελίες που προκάλεσαν αίσθηση και σοκ.

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από Μέσα Ενημέρωσης και όχι από τον Δήμο για τη μετονομασία του δρόμου. Εκφράσαμε εγγράφως την αντίθεση και τις διαμαρτυρίες μας για την αλλαγή ονόματος. Η επιστολή μας έπεσε στο κενό. Προσφύγαμε λοιπόν αναγκαστικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η υπάλληλος μάς είπε ότι ο νόμος προβλέπει 15 μέρες από την ανάρτηση στη “Διαύγεια” και πως ήμασταν εκπρόθεσμοι. Επειδή όμως είδαν 57 υπογραφές πολιτών, που δεν μπορούσαν να τις αγνοήσουν, έκαναν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έγγραφο στον Δήμο Ηρακλείου, ζητώντας του να ενημερώσει για το πότε λάβαμε γνώση της απόφασης αλλαγής ονόματος.

Από τον Δήμο λοιπόν στάλθηκε ένα ανεκδιήγητο έγγραφο, το οποίο αναφέρει ότι το εκπρόθεσμο προκύπτει από το ότι η απόφαση ελήφθη στις 21/9/2018 παρουσία των προσφυγόντων κατοίκων! Πράγμα εντελώς ψευδές!

Υπάρχουν ψευδή στοιχεία, υπάρχουν παρατυπίες - δε θέλω να πω τη λέξη “παρανομίες”.

Μια υπάλληλος φέρνει έγγραφο που έχει άλλο όνομα υπαλλήλου! Έτσι ο Δήμος περνάει τις αποφάσεις;», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαγιαννάκη και συνέχισε: «Αφού μας απέρριψε την προσφυγή μας η Αποκεντρωμένη λόγω εκπρόθεσμου, με βάση και το ψευδέστατο έγγραφο του Δήμου, προσφύγαμε στην αρμόδια επιτροπή. Η επιτροπή, επίσης λόγω εκπροθέσμου, μας απέρριψε. Δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης.

Και υπάρχει και κάτι άλλο πολύ περίεργο: Ενώ στις άλλες μετονομασίες δρόμων υπάρχει σχεδιάγραμμα και τοπογραφικό, στην Κονίτσης δεν υπάρχει! Δεν το βάλατε επίτηδες, κύριοι της δημοτικής Αρχής, ώστε να μη φαίνονται οι γύρω δρόμοι: οδοί Γράμμου, Χιμάρας, Αργυροκάστρου, Κορυτσάς κ.τ.λ., ώστε να μη φαίνεται ότι με την παρεμβολή οδού Βαρδαβά “σπάνε” οι δρόμοι που συνθέτουν ένα σύμπλεγμα τιμής και μνήμης στο έπος του ’40 και του Β’ Παγκοσμίου πολέμου;».

Με το που έκλεισε η τοποθέτηση της κ. Παπαγιαννάκη, σήμανε πολιτικός σεισμός. Ο ένας μετά τον άλλο επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι κάλεσαν τη δημοτική Αρχή να αφουγκραστεί τις αντιδράσεις των κατοίκων, να λάβει σοβαρά υπόψη την καταγγελία για αλλοίωση στοιχείων, και να πάρει πίσω την απόφαση μετονομασίας της Κονίτσης σε οδό Φαίδωνα Βαρδαβά.

Γ. Κουράκης

«Η κ. Παπαγιαννάκη τα είπε γλαφυρά. Ο εκλιπών ήταν συνεργάτης, φίλος για χρόνια. Και ο γιος του. Κατά την άποψή μου, αφού υπάρχει καθολική αντίδραση, δε θα το ήθελε ούτε ο εκλιπών, ούτε η οικογένεια να δοθεί το όνομα. Ναι, το ψηφίσαμε κι εμείς τότε, αλλά δεν ήταν εις γνώσιν μας κάποια πράγματα. Ούτε γνωρίζαμε τις καταγγελίες αυτές. Ο πολιτικός εξάλλου πρέπει να έχει το θάρρος να αλλάζει την απόφαση. Λέω να ξαναδολύμε την απόφαση. Να αναθεωρήσουμε. Πάσχει και νομικά όταν επικαλείται παρουσία κατοίκων, κάτι που είναι ψευδές στοιχείο! Μπορούμε να δώσουμε σε ένα άλλο δρόμο ή καλύτερα σε έναν ανώνυμο δρόμο το όνομα. Στο τέλος-τέλος, ας ακούμε και τους πολίτες!», υπογράμμισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Κουράκης.

«Η εξέλιξη του θέματος, αν μη τι άλλο, δικαιολογεί την ορθότητα της στάσης που κρατά εξαρχής η παράταξή μας στην ονοματοδοσία. Δεν έχουμε ψηφίσει για κανένα δρόμο. Το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με το Τοπικό Συμβούλιο πρέπει να έχουν τον λόγο. Εσείς θεωρείτε ότι δύο υπάλληλοι κρατικοί με έναν εκπρόσωπο του Δήμου - εσάς, κύριε πρόεδρε - πρέπει να κρίνουν τις ονομασίες των δρόμων. Και να έχει τελεσιδικήσει η απόφαση, μπορούμε να ξεκινήσουμε διαδικασίες για μια νέα απόφαση. Πάλι θέλετε να κρυφτείτε πίσω από τους νόμους, κύριε δήμαρχε; Δεν έχουμε κάτι με τον συγχωρεμένο. Ας βρεθεί άλλος δρόμος», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών”, Ηλίας Λυγερός.

«Έχουν γίνει τόσες ονοματοδοσίες όσες επί θητείας σας δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν... Αντιστασιακοί περιμένουν για χρόνια να δοθεί το όνομά τους σε ένα στενάκι. Για να ηρεμήσει ο νεκρός, ξανακάντε την Κονίτσης... Κονίτσης, και να ευλογούν ήρεμοι οι άνθρωποι της περιοχής τον νεκρό», σημείωσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Μιχάλης Κασαπάκης.

«Να το πάρετε πίσω αφού δε ρωτήσατε τον κόσμο. Δεν μπορείτε με το “έτσι θέλω” να ταλαιπωρήσετε τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους της Κονίτσης», είπε ο Λεωνίδας Ζαμπετάκης από την “Άμεση Δημοκρατία”.

«Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο αφήσατε, κύριε πρόεδρε, τον κ. Βαρδαβά να λέει ότι θέλει μισή ώρα. Σήμερα λείπει. Θεώρησε ότι δεν είναι ηθικό να βρίσκεται εδώ γιατί όντως δεν είναι ηθικό! Θα έπρεπε ο αντιδήμαρχος να είχε τα κότσια να είναι εδώ σήμερα. Τελικά διαπιστώνουμε ότι δώσατε την οδό Μητσοτάκη μόνο γιατί έπρεπε να γίνει το χατίρι του κ. Βαρδαβά. Μιλάμε για έναν αντιδήμαρχο εν δράσει που θέλει να τιμήσει τους γονείς του. Καλά κάνει, αλλά δε θα υποφέρουν οι κάτοικοι της οδού Κονίτσης. Εσείς, κύριε δήμαρχε, θα αφήσετε να γίνει αυτό;», τόνισε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη.

Ινιωτάκης κατά Πασπάτη

«Πήρα το έγγραφο. Παραβιάστηκαν τα πάντα. Ψεύδη. Αλλοίωση στοιχείων. Πρωτοφανή πράγματα. Δείτε την αλήθεια και τις φωνές των συμπολιτών μας», τόνισε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος μίλησε για πλήρη αποσύνθεση της πλειοψηφίας, κατηγορώντας μάλιστα προσωπικά τον Γρηγόρη Πασπάτη ως υπαίτιο, όπως είπε, της πολιτικής καταστροφής της “Δύναμης Πολιτών”.

Σε τυπικά-διαδικαστικά ζητήματα στάθηκε απαντώντας στα “πυρά” ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος επισήμανε: «Αν η απόφαση έχει τελεσιδικήσει, υπάρχει διαδικασία. Το Δ.Σ. δεν μπορεί να αποφασίσει αλλαγή ονόματος απόψε».

Αναβολή για τη λαϊκή

Πριν τον χαμό με τη μετονομασία της Κονίτσης είχε προηγηθεί “θύελλα” με φόντο τους χειρισμούς της δημοτικής Αρχής γύρω από τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Νέας Αλικαρνασσού.

Κάτοικοι της Ηροδότου, με επικεφαλής τον ιερέα εφημέριο του Ναού του Αγίου Νικολάου, προχώρησαν σε “απόβαση” διαμαρτυρίας ενάντια στην προωθούμενη απόφαση του Δήμου για προσωρινή λειτουργία της λαϊκής ξανά στον συγκεκριμένο δρόμο που λειτουργούσε για 13 ολόκληρα χρόνια!

Την ίδια ώρα, κάτοικοι από τη Δημοκρατίας, που εδώ και 33 μήνες φιλοξενεί τη λαϊκή, διαμήνυσαν πως δε θα ανεχτούν άλλο τη λαϊκή στην περιοχή τους.

Επικεφαλής παρατάξεων και σύμβουλοι τόνισαν ότι δε γίνεται ο Δήμος να διχάζει μια ολόκληρη περιοχή και υπήρξαν πολλές φωνές περί προσωρινής μεταφοράς της λαϊκής στον “Φάρο”, παρά τη μη γνωμοδότηση της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας.

Στο κλίμα έντασης αυτό, και αφού υπήρξε και ολιγόλεπτη διακοπή, η δημοτική Αρχή αποφάσισε να αναβάλει τη λήψη απόφασης και να ξεκινήσει νέο γύρο διαβουλεύσεων.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του δημάρχου να διευρυνθεί η νόμιμη δυνατότητα για αναστολή της λειτουργίας της λαϊκής για δύο εβδομάδες, με κατάθεση σχετικού αιτήματος στην Επιτροπή Λαϊκών Αγορών για την εναλλακτική λύση του “Φάρου”...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News