default-image

Αποθήκη η... εντατική - Δομές υγείας που ρημάζουν ανεκμετάλλευτες

Κρήτη
Αποθήκη η... εντατική - Δομές υγείας που ρημάζουν ανεκμετάλλευτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κτήρια που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ασθενών έχουν μετατραπεί σε αποθήκες...

Θλίψη και οργή προκαλεί η εικόνα εγκατάλειψης δομών Υγείας και κτηριακών εγκαταστάσεων που φτιάχτηκαν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών κι αντ’ αυτού έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Καρδιολογική ΜΕΘ ΠΑΓΝΗ, κτήριο πρώην ΙΚΑ Χερσονήσου, κτήριο πρώην ΙΚΑ Αγίου Μηνά... Κτήρια που ρημάζουν ενώ θα μπορούσαν να δίνουν λύση σε καίρια προβλήματα της υγείας του νομού Ηρακλείου, και όχι μόνο.

Αλλά και το σύγχρονο πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο στο χωριό Στάβιες της Μεσαράς, που οι κάτοικοι με αγάπη και φροντίδα για την περιοχή τους δημιούργησαν εκ του μηδενός, και το οποίο λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα μόνο χάρη στην αγάπη και το υψηλό αίσθημα ευθύνης ενός γιατρού από το γειτονικό Κέντρο Υγείας, που εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Για το θέμα κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, επίκαιρη ερώτηση με θέμα “Εκκρεμότητες σχετικές με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον νομό Ηρακλείου και την επέκταση της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) στο ΠΑΓΝΗ” ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, αναφορικά με την αξιοποίησή τους, η οποία και συζητήθηκε χθες στη Βουλή.

«Στον αρχικό σχεδιασμό του 2015 για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και αξιοποιώντας τον επιστημονικό “Χάρτη Υγείας” της Κρήτης, συμπεριελήφθησαν δύο κομβικά κτήρια για παραχώρηση από το υπουργείο Εργασίας προς την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης», σημειώνει στο κείμενο της ερώτησής του ο βουλευτής, αναφερόμενος στα κτήρια του ΙΚΑ του Αγίου Μηνά και Χερσονήσου, ζητώντας να αξιοποιηθούν ως πρότυπα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου.

Κατά την απάντησή του ο υπουργός είπε «ναι σε όλα», χωρίς ωστόσο να προχωρά σε ανακοίνωση οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος... Αυτό, δυστυχώς, επιτρέπει στον καθένα από εμάς να φοβόμαστε πως ίσως το θέμα... να οδεύει προς τις καλένδες.

Αποθήκη η Καρδιολογική

Ακριβώς απέναντι από τη Μονάδα Στεφανιογραφίας του ΠΑΓΝΗ, μ’ ένα διάδρομο να τις χωρίζει δηλαδή, είναι τοποθετημένη η Καρδιολογική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δυναμικότητας εφτά κλινών, πλήρως εξοπλισμένη, η μονάδα θα μπορούσε να αποτελέσει “όπλο” στη... φαρέτρα γιατρών και νοσηλευτών της Καρδιολογικής, που καθημερινά δίνουν μάχη με τον χρόνο. Ωστόσο, η μονάδα παραμένει κλειστή και μάλιστα έχει μετατραπεί σε αποθήκη.

Στους θαλάμους μόνωσης έχουν τοποθετηθεί ράφια, τα οποία έχουν γεμίσει με ιατροφαρμακευτικό υλικό. Στην αίθουσα, δίπλα στα αχρησιμοποίητα κρεβάτια, άλλα σπασμένα ή σκισμένα και πάντως σίγουρα παροπλισμένα. Οι εγκαταστάσεις είναι έτοιμες, όμως η εικόνα των μόνιτορ που εξακολουθούν να βρίσκονται στα “νάιλον” της συσκευασίας μόνο μειδιάματα θλίψης μπορεί να προκαλέσει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για τη συγκεκριμένη μονάδα έχουν κατά καιρούς γίνει προσλήψεις, ωστόσο οι γιατροί που προσελήφθησαν απασχολήθηκαν σε άλλες μονάδες. Μάλιστα, κατά ένα περίεργο τρόπο, από τις πρόσφατες στελεχώσεις ΜΕΘ στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Υγείας, η συγκεκριμένη μονάδα εξαιρέθηκε.

Και βέβαια, το μεγάλο ζητούμενο είναι τι γίνεται με τους ασθενείς. Όταν οι γιατροί ψάχνουν κρεβάτι για τους ασθενείς τους, κάνουν τον σταυρό τους να βρουν στην έτερη μονάδα ή στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, γιατί αλλιώς... μένουν διαθέσιμοι μόνο οι διάδρομοι.

Το έφτιαξαν μόνοι τους

Στο χωριό Στάβιες της Μεσαράς, με πρωτοβουλία των κατοίκων, κατασκευάστηκε, σε χώρο που ανήκε στον Συνεταιρισμό και παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό, ένα ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο, που διαθέτει ακόμη και διαμέρισμα διαμονής του γιατρού. Στο υπόγειο μάλιστα του κτηρίου έχουν μελετηθεί και ηλεκτρολογικά αλλά και υδραυλικά έχουν πραγματοποιηθεί και οι εγκαταστάσεις για τη δημιουργία φυσιοθεραπευτηρίου.

Ωστόσο, αυτές έχουν γίνει αποθήκες σήμερα, ενώ το ιατρείο λειτουργεί χάρη στην αγάπη και το αίσθημα ευθύνης ενός γιατρού από το γειτονικό Κέντρο Υγείας του Χάρακα, που εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες του μία φορά την εβδομάδα.

Στις Στάβιες υπήρχε ιατρείο, ωστόσο πριν από χρόνια έκλεισε. Το συγκεκριμένο ιατρείο, η θεσμοθέτηση του οποίου παραμένει ζητούμενο εδώ και χρόνια, εξυπηρετεί περισσότερους από 2.000 ανθρώπους - το 70% των οποίων είναι ηλικιωμένοι - από τα γύρω χωριά, καλύπτοντας μια μεγάλη αχτίνα, που φτάνει ως και τον παραλιακό οικισμό του Αϊ Γιάννη, νότια από τα Καπετανιανά.

Κι ενώ οι κάτοικοι έχουν πάρει υποσχέσεις για τη θεσμοθέτησή του από σχεδόν όλες τις διοικήσεις της Υ.ΠΕ. Κρήτης της τελευταίας δεκαπενταετίας, δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί και συνεπώς δεν έχει προσληφθεί γιατρός για να λειτουργήσει. Αν δηλαδή ο εθελοντής γιατρός συνταξιοδοτηθεί, αρρωστήσει, κουραστεί ή οτιδήποτε άλλο από τα ανθρώπινα, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να διανύουν με όποιο μέσο μια απόσταση 11 χλμ. ως το Κέντρο Υγείας Χάρακα κι άλλα πόσα ως το Ηράκλειο...

ΙΚΑ Αγ. Μηνά

Και βέβαια, σε κτήριο- “φάντασμα” έχει μετατραπεί και αυτό του ΙΚΑ στον Άγιο Μηνά, για το οποίο κατά καιρούς έχουμε ακούσει πολλά σχετικά με το μέλλον του, ωστόσο στο κέντρο του Ηρακλείου το “φιλέτο” παραμένει ανεκμετάλλευτο. Το αδιανόητο του πράγματος είναι πως, την ίδια ώρα, το ελληνικό Δημόσιο μισθώνει κτήρια κυριολεκτικά κατασπαταλώντας τα χρήματα του Έλληνα πολίτη, που τα τελευταία χρόνια, της κρίσης τα χρόνια, έχει αναγκαστεί σε εξευτελισμό του βιοτικού του επιπέδου.

Εκτεθειμένο στη φθορά και το πλιάτσικο

Σε κτήριο- “φάντασμα”, εκτεθειμένο στη φθορά και το πλιάτσικο, έχουν εξελιχθεί οι εγκαταστάσεις του πρώην ΙΚΑ στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα κτήριο του οποίου οι ιατρικές υπηρεσίες δε λειτούργησαν ποτέ, παρότι είναι έτοιμες, ενώ στην πτέρυγα των διοικητικών υπηρεσιών επικρατεί χάος. Οι υπάλληλοι έφυγαν κυριολεκτικά σε μία νύχτα, παίρνοντας μαζί τους τα βασικά.

Φάκελοι, αρχεία, καταστάσεις που αφορούν τους ασφαλισμένους, αλλά και προσωπικά αντικείμενα είναι ατάκτως ερριμμένα στα πατώματα. Ψευδοροφές υπό διάλυση, φωτιστικά να κρέμονται από το ταβάνι, μπάζα και άλλα υλικά παντού, κοκκινόχωμα από την υγρασία... Χαρτιά, καφέδες, φλιτζάνια, ακόμα και δύο παιδικά παγουρίνο.

Και βέβαια γραφεία, καρέκλες, συρτάρια κι άλλος εξοπλισμός γραφείου, καλυμμένος με σκόνη, να ρημάζει την ώρα που το ελληνικό κράτος δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για νέες προμήθειες αυτού του είδους.

Το υπερσύγχρονο αυτό κτήριο ρημάζει εγκαταλελειμμένο και εκτεθειμένο στις ορέξεις του οποιουδήποτε. Ήδη έχει σημάδια παραβίασης, γεγονός που σημαίνει πως πολύ σύντομα θα γίνει πλιάτσικο σε αυτό. Κι αν επιτρέπεται ένα προσωπικό σχόλιο, με τα όσα γνωρίζουμε για τη μικροπαραβατικότητα, πολύ κράτησε ανέγγιχτο...

Την ίδια ώρα, 100 μέτρα παραπάνω υπάρχει ο σταθμός του ΕΚΑΒ της Χερσονήσου, ο οποίος στεγάζεται σε ένα κοντέινερ! Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, δηλαδή, εκτελούν τις βάρδιες τους εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης, ενώ 100 μέτρα παρακάτω, το κτήριο του πρώην ΙΚΑ έχει άπλετο χώρο τόσο για τα ασθενοφόρα, όσο και για τους εργαζόμενους, και παραμένει άδειο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News