Ηράκλειο

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό: «Να μη μείνει κανείς πίσω»

Δράσεις για μαθητές και φοιτητές

Το νερό δεν είναι μόνο βασικό στοιχείο για την διατήρηση της ζωής, είναι κάτι περισσότερο από το μέσο που σβήνει την δίψα μας και προστατεύει την υγεία μας.

Η διαχείριση του νερού δημιουργεί θέσεις εργασίας και υποστηρίζει την οικονομική, κοινωνική και ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για το νερό λοιπόν, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης του Δήμου Ηρακλείου (Δ.Ε.Υ.Α.Η.), διοργανώνει σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών – Ρούβα – Γουβών και το ΤΕΙ Ηρακλείου, δραστηριότητες και ξεναγήσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σχετικά με το θέμα της σωστής διαχείρισης του νερού και την ενημέρωση τους για τις τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του.

Κεντρικό θέμα της Ημέρας για το 2019 που είναι στις 22 Μαρτίου είναι «Να μην μείνει κανείς πίσω- Leaving no one behind».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων:

* Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 (9:00-11:00), επίσκεψη ομάδας 20 φοιτητών και 2 εκπαιδευτικών του τμήματος Ηλεκτρολογίας της Σ.Τ.ΕΦ. του Τ.Ε.Ι. Ηράκλειου στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της περιοχής Σκαλανίου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα γίνει ξενάγηση από ειδικούς επιστήμονες της ΔΕΥΑΗ και της SYCHEM, τόσο στο παλαιό αμμοδιυλιστήριο, του οποίου η κατασκευή έγινε το 1954, όσο και στο νέο διυλιστήριο, το οποίο αποτελείται από συστοιχίες μεμβρανών υπερδιήθησης (UF).

Παράλληλα 9:00-11:00, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη ομάδας 35 μαθητών και 3 εκπαιδευτικών του 11ου ΓΕΛ Ηρακλείου και 30 μαθητών και 4 εκπαιδευτικών του 12ου Γυμνάσιου Ηρακλείου στις εγκαταστάσεις του φράγματος Αποσελέμη στο χωριό Αβδού. Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι μαθητές θα ενημερωθούν για τη διαδικασία άντλησης και επεξεργασίας του νερού από ειδικούς επιστήμονες του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) και την Παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Αρχανών .

Και 11:00-14:00 θα λάβει χώρα επίσκεψη στο Διυλιστήριο νερού στην Περιοχή Αγριανά όπου οι μαθητές θα ενημερωθούν για τους τρόπους επεξεργασίας του νερού από ειδικούς επιστήμονες του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.)

* Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 (9:30-13:00), επίσκεψη 36 μαθητών και 3 εκπαιδευτικών του Γυμνάσιο Σούδας στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Ηρακλείου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι μαθητές θα ενημερωθούν από ειδικούς επιστήμονες της ΔΕΥΑΗ για το πόσιμο νερού του Ηρακλείου και την ποιότητά του. Έπειτα, θα ξεναγηθούν στους χώρους του Βιολογικού Καθαρισμού και θα ενημερωθούν για το αποχετευτικό σύστημα και την επεξεργασία των λυμάτων του Ηρακλείου. Η Παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Αρχανών θα υλοποιήσει με τους μαθητές βιωματικές δραστηριότητες για την εξοικονόμηση του νερού.

Σχόλια