Ηράκλειο

Kτηματολόγιο: Όλα τα νεότερα για τους Δήμους του νομού Ηρακλείου

Χαμηλή η προσέλευση για το Κτηματολόγιο σύμφωνα με τον κ.Ντάλα

Με πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις κτηματογράφησης μετά τις 10 Απριλίου 2019, θα επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες γης, που δεν θα  προσέλθουν εμπρόθεσμα για την τακτοποίηση τους, αναφέρει στον 98.4 ο Χρήστος Ντάλας, υπεύθυνος για την Κρήτη της Κοινοπραξίας ΤΟΜΗ ΑΕ. 

Ωστόσο η προθεσμία των εκπρόθεσμων δηλώσεων φαίνεται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια κι ακολουθεί σύμφωνα με τον ίδιο μία επταετία μέσα στην οποία δικαστικά θα πρέπει να αποδείξεις την κυριότητα της ιδιοκτησίας σου.  

Ο ίδιος επισημαίνει ότι όλοι όσοι δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, εκτός του Ε9 απαιτείται να προσκομίσουν έγγραφα τα οποία θα πιστοποιούν ότι είναι  ιδιοκτήτες την τελευταία , όπως: της επιδότησης ή την ένορκη βεβαίωση τρίτου ατόμου ενώπιον Συμβολαιογράφου για το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Άγνωστο παραμένει και το αν θα δοθεί τελικά παράταση για το Κτηματολόγιο.


Πάντως ήδη οι δηλώσεις κτηματογράφησης σε δήμους από τις Περιφερειακές ενότητες Λασιθίου, Πιερίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Κτηματολόγιο, παρατείνονται έως τις 3 Μαΐου.

Οι Δήμοι στους οποίους βρίσκεται σε εξέλιξη η κτηματογράφηση αυτή την ώρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου είναι οι εξής: Μίνωα- Πεδιάδος, Βιάννου, Γόρτυνας, Φαιστού, Αρχανών – Αστερουσίων.

Το κόστος ωστόσο φαίνεται ότι είναι η αιτία για την μη προσέλευση των πολιτών στα γραφεία κτηματογράφησης στους πέντε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου όπου η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Π. Μπαριτάκης: Κάτω από το 10% οι αιτήσεις στο Κτηματολόγιο

«Το κράτος τιμωρεί τους πολίτες για τα δικά του λάθη.

Η Κτηματογράφηση είναι ευθύνη του κράτους. Είναι δική του ευθύνη η όποια καθυστέρηση κι αδυναμία του, κι όχι των πολιτών που τιμωρούνται κιόλας αν σε στενά χρονικά περιθώρια δεν καταφέρουν να υποβάλουν τις δηλώσεις κτηματογράφησης», δηλώνει στον 98.4 ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης που με επιστολή του προς Υπουργό Περιβάλλοντος και το Εθνικό Κτηματολόγιο ζητά την παράταση του χρόνου υποβολής δηλώσεων.


«Να δοθεί όσος χρόνος χρειάζεται προκειμένου να διευκολυνθεί ο κόσμος χωρίς πρόστιμα. Δεν θα πληρώνουμε τα λάθη της Πολιτείας εμείς» προσθέτει.
Αναφέρει ότι στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων είναι κάτω από το 10% κι επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες, με κυριότερα αυτά της έλλειψης τίτλων ιδιοκτησιών, των στοιχείων κυριότητας, το γεωγραφικό εντοπισμό των ακινήτων, τον μεγάλο αριθμό των αγροτεμαχίων που διαθέτει έκαστος των ιδιοκτητών, έχουν ως αποτέλεσμα το χρονικό διάστημα λήξης (10.04.2019) να μην είναι επαρκές για την εμπρόθεσμη υποβολή των σχετικών δηλώσεων.

Σχόλια