Ηράκλειο - «Αδιάβατη πόλη»: «Υποδυόμουν το ΑμεΑ και ήθελα να τα παρατήσω»

Life
Ηράκλειο - «Αδιάβατη πόλη»: «Υποδυόμουν το ΑμεΑ και ήθελα να τα παρατήσω»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑμεΑ: Ας κάνουμε το Ηράκλειο προσβάσιμη πόλη για τα άτομα με αναπηρίες

Η Αργυρώ Καθέρη, ο Κώστας Μαρής, ο Μίλτος Καθέρης και ο Μάριος Βασιλάκης, συζητούν με την Ανδριανή Αγγελιδάκη, στην εκπομπή «Ανδριανή» της ΚΡΗΤΗ TV, για την ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν για να αναδείξουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρίες, στην καθημερινότητα τους.

Πρόκειται για τέσσερις φίλους, οι οποίοι αποφάσισαν να δημιουργήσου την ταινία «Αδιάβατη πόλη», η οποία έχει ως στόχο να αποδείξει πόσο δύσκολη είναι η αυτόνομη μετακίνηση στους δρόμους του Ηρακλείου για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Όπως ανέφερε ο εμπνευστής της ταινίας, Κώστας Μαρής, «Οι Ηρακλειώτες πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν άτομα με αναπηρία στο Ηράκλειο… Δεν τους βλέπουμε, άρα δεν υπάρχουν και άρα δεν τους σεβόμαστε».

Βέβαια, δεν είναι μόνο το Ηράκλειο… αδιάβατη πόλη, όπως είπε ο Μίλτος, υπάρχουν κι άλλες πόλεις της Ελλάδα, οι οποίες διαθέτουν τις ίδιες υποδομές, εν αντιθέσει με το Ρέθυμνο, το οποίο διαθέτει από τις πλέον κατάλληλες υποδομές για ΑμεΑ. Όπως είπε ο Κώστας «στο Ηράκλειο υπάρχουν μεν κάποιες υποδομές, όμως έχουν κατασκευαστεί με λάθος προοπτική».

Ιδιαίτερα διαφωτιστικός, στην ερώτηση «Πως είναι να μην μπορείς να κάνεις τα πάντα», ήταν ο Μάριος, ο οποίος έπαιξε το ρόλο του ΑμεΑ στην ταινία μικρού μήκους: «Είναι περίεργο συναίσθημα. Ζορίστηκα αρκετά, έως και ήθελα να τα παρατήσω, εξαιτίας των υποδομών αλλά και της συμπεριφοράς των ανθρώπων. Ο τρόπος που παρκάρουμε τα αυτοκίνητα, τα μηχανάκι που βρίσκονται πάνω στο πεζοδρόμιο, οι καρέκλες, μία μπάρα που σου “κόβει” το δρόμο και δεν μπορείς να ανέβεις στο πεζοδρόμιο.

Τη στιγμή που ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω, ήρθες η Αργυρώ και με βοήθησε πάρα πολύ. Πέρα από το κομμάτι του να έρθει και να με βοηθήσει να ανέβω στο πεζοδρόμιο, ήταν και το συναισθηματικό κομμάτι, γιατί ήξερα ότι είχα έναν άνθρωπο δίπλα μου, ο οποίος οποιαδήποτε δυσκολία κι αν βρω μπροστά μου θα με βοηθήσει».

Όπως είπε η Αργυρώ: «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να μη νιώθουν μόνοι τους. Ακόμη και μία μαμά που προσπαθεί να βγει από το σούπερ μάρκετ με το καροτσάκι, θα πει “να ένας άνθρωπος με βοήθησε”».

Πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η «εξομολόγηση» του Κώστα, ο οποίος ανέφερε πως, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων «άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, μας προσπερνούσαν, αδιαφορούσαν. Πιστεύω πως αν δεν υπήρχε η παρουσία της κάμερας ούτε καν θα κοιτούσαν».

Τι χρειάζεται να αλλάξει στο Ηράκλειο για να μην είναι μια «Αδιάβατη πόλη»;

  • Οι υποδομές και η πρόσβαση των ΑμεΑ σε δημόσιους χώρους
  • Ο σεβασμός στους κανόνες
  • και η αλλαγή της νοοτροπίας

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News