Καθαρά Δευτέρα: Γιόρτασαν τα κούλουμα με κέφι οι Ηρακλειώτες

Ηράκλειο
Καθαρά Δευτέρα: Γιόρτασαν τα κούλουμα με κέφι οι Ηρακλειώτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε Γάζι και Καράβολα - Διασκέδασαν με ζωντανή μουσική

Χιλιάδες Ηρακλειώτες συμμετείχαν και φέτος στα Παραδοσιακά Κούλουμα που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου, στον Καράβολα.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι ημέρα χαλάρωσης και απόλαυσης μιας καλής παρέας, σαρακοστιανών εδεσμάτων και ηρεμίας.

Έτσι και έγινε για άλλη μία χρονιά στον Καράβολα.

Η εκδήλωση περιελάμβανε σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί καθώς και μουσική από το συγκρότημα «Νταγιαντάδες» που έπαιξε εθελοντικά. Οι δημότες ανταποκρίθηκαν με πολύ κέφι στο κάλεσμα του Δήμου κι ο Καράβολας γέμισε με καλή διάθεση και χαρταετούς.

Στην γιορτή, μαζί με τον κόσμο, βρέθηκε και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Καραντινό, τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΗ Γιώργο Τσαγκαράκη, τον αντιπρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ Νίκο Αγγελάκη και τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Νεκτάριο Ανδρεαδάκη.

Η σημασία τέτοιων εκδηλώσεων, άλλωστε είναι ακριβώς αυτή, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος: «Μας αρέσει να γινόμαστε μια παρέα, να γλεντάμε μαζί και αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Ο Δήμος Ηρακλείου βρίσκεται πάντα στο πλευρό όλων των κατοίκων της πόλης και ειδικά τέτοιες μέρες επιδιώκουμε ουδείς να αισθάνεται μόνος του. Καλή Σαρακοστή σε όλους».

Ευχές με τους Ηρακλειώτες για καλή Σαρακοστή αντάλλαξε σήμερα και ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες», Ηλίας Λυγερός.

Συνοδευόμενος από μέλη της Κίνησης, ο κ. Λυγερός μετέβη το μεσημέρι στην περιοχή του Καράβολα, όπου όπως κάθε χρόνο γιορτάζουν τα Κούλουμα οι Ηρακλειώτες.

Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με δημότες και να ανταλλάξει ευχές μαζί τους τονίζοντας πως η σωματική και πνευματική νηστεία, που σηματοδοτεί η Καθαρά Δευτέρα και όλη η Σαρακοστή, είναι μια καλή ευκαιρία για αναγέννηση ατομική και συλλογική, σε ευρύτερο επίπεδο, για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε πράγματα από νέες αφετηρίες

Κούλουμα στο Γάζι

Για μια ακόμα χρονιά, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής και συμμετείχαν με κέφι και όρεξη στα Κούλουμα, στην πλατεία Μ. Κατσαμάνη στο Γάζι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε από τις 11 το πρωί. Οι πάγκοι ήταν στημένοι και γεμάτοι σαρακοστιανά εδέσματα, ο Σύλλογος Γυναικών Μαλβαζία έδειχνε στα παιδιά – και όχι μόνο – τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής του χαρταετού, ενώ για μια ακόμα χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρουσώνα παρουσίασε μια λαγάνα – γίγας, μήκους 2 μ. που μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους.

Στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα της γιορτής, τα μουσικά συγκροτήματα των Γρηγόρη Σαμόλη και Δημήτρη Σκουλούδη, μαζί με τα χορευτικά συγκροτήματα των Μιχάλη Λεμονάκη και Βασίλη Πιλάλη, γέμισαν με παραδοσιακές μελωδίες, τραγούδια και χορούς απ’ όλη την Ελλάδα την πλατεία. Την εκδήλωση παρουσίασε με τον μοναδικό, ιδιαίτερό του τρόπο ο Κώστας Φαραζάκης, ενώ ιδιαίτερη ήταν και η συμμετοχή του Μανωλιού, του αγαπητού Μάνου Αγγελιδάκη.

Από νωρίς το πρωί ήταν στην πλατεία και ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, ο οποίος συνομίλησε με τους πολίτες, αντάλλαξε ευχές, ενώ εξηγούσε και το πως πρόκειται να διαμορφωθεί η πλατεία, δεδομένου ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες ανάπλασης. Σε δηλώσεις του ο Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε:

«Μια εκδήλωση που καταφέραμε και την κάναμε θεσμό στο Δήμο μας, τα Κούλουμα στο Γάζι, αποτέλεσαν και φέτος πόλο έλξης για πολλές εκατοντάδες συμπολιτών μας. Παραδοσιακά και με πολύ κέφι, διασκεδάσαμε, χορέψαμε, τραγουδήσαμε, κάναμε παρέα και ανταλλάξαμε ευχές για καλή Σαρακοστή με τις οικογένειες και τους φίλους μας.

Αξίζουν πολλά μπράβο στον Αντιδήμαρχο Μανώλη Παπαδομανωλάκη και όλους τους συνεργάτες μου για την εξαιρετική διοργάνωση, στους παρουσιαστές και σε όλους τους καλλιτέχνες, στα μέλη των Συλλόγων που συμμετείχαν και φυσικά, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας. Εύχομαι σε όλους, καλή Σαρακοστή!».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου, οι Αντιπεριφερειάρχες Κώστας Φασουλάκης, Λάμπρος Βαμβακάς και Νίκος Ξυλούρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σταύρος Τζεδάκης, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Μαλεβιζίου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Καθαρά Δευτέρα με κέφι και στο Ροτάσι

Με κέφι, χορό και σαρακοστιανά εδέσματα, η Δημοτική Αρχή Αρχανών - Αστερουσίων και πλήθος κόσμου γιόρτασαν την Καθαρά Δευτέρα στο Ροτάσι.

Ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων και η Δημοτική Αρχή καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους, αντάλλαξαν ευχές για καλή σαρακοστή, υγεία και χαρά και ο Δήμαρχος Κ. Κοκοσάλης Μανώλης δήλωσε: «Γιορτάζουμε όλοι μαζί σαν μια μεγάλη παρέα, την Καθαρά Δευτέρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου που βοήθησαν στο να στηθεί και φέτος αυτή η γιορτή, ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους καλλιτέχνες που αφιλοκερδώς προσφέρθηκαν να μας ψυχαγωγήσουν και να μας διασκεδάσουν».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχανών Αστερουσίων Επιτροπάκης Γεώργιος δήλωσε:

«Καλή Σαρακοστή με Υγεία. Με εκδηλώσεις όπως η σημερινή γινόμαστε  μια παρέα, γλεντάμε μαζί και δείχνουμε εμπράκτως ότι στηρίζουμε ο ένας τον  άλλο. Ευχαριστούμε τους Δημότες μας για την παρουσία τους σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου μας».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροτασίου και η ΚΕΔΑΑ. Στην εκδήλωση παρόντες ήταν: οι Αντιδήμαρχοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων και των πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος κόσμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News