Επί 12 χρόνια η «συμμορία» έκλεβε και... έγδυνε Ι.Χ.

Ηράκλειο
Επί 12 χρόνια η «συμμορία» έκλεβε και... έγδυνε Ι.Χ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2007 ξεκίνησε η δράση των ατόμων που είχε «αδυναμία» στα αγροτικά

Σε βάθος 12ετίας φαίνεται ότι φτάνει η δράση των δύο ατόμων 33 και 56 ετών, που συνελήφθησαν σε μεγάλο χωριό του Τεμένους του δήμου Ηρακλείου με κλεμμένα Ι.Χ., τα οποία «έγδυναν», τα έλυναν και τα έκαναν ανταλλακτικά!

Οι κατηγορούμενοι φαίνεται ότι είχαν «αδυναμία» στα αγροτικά αυτοκίνητα, αφού βρέθηκαν τέσσερα Ι.Χ. φορτηγά κλεμμένα σε χώρους ιδιοκτησίας του ενός τουλάχιστον και φυσικά τα κουφάρια από δύο άλλα φορτηγάκια αγροτικά, που προφανώς τα είχαν λύσει και πουλήσει κομμάτι-κομμάτι. Για την Αστυνομία, πάντως, εξιχνιάστηκαν 10 υποθέσεις κλοπής αυτοκινήτων και κρατικών πινακίδων, οι οποίες είχαν διαπραχθεί κατά το χρονικό διάστημα από το 2015 έως και το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες φαίνεται να επιδίδονταν στο σπορ της κλοπής και του «γδυσίματος» αυτοκινήτων, με «αδυναμία» στα αγροτικά, τουλάχιστον όμως από το 2007. Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, οι δύο φέρονται να αφαιρούσαν Ι.Χ. από τους ιδιοκτήτες τους στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, τα τροποποιούσαν αποξαίνοντας τους αριθμούς πλαισίου και αποσυναρμολογώντας τα, πωλώντας τα ως ανταλλακτικά.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το περιουσιακό όφελος από αυτή τη δραστηριότητα δεν έχει υπολογιστεί.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τους δύο κατηγορούμενους σχηματίστηκε δικογραφία και για ακόμη δύο άτομα, ηλικίας 87 και 41 ετών, που κατηγορούνται για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών. Η δικογραφία αυτή, ωστόσο, φαίνεται να είναι ξεχωριστή με τη δικογραφία των δύο συλληφθέντων.

Πάντως, ανάμεσα στα κλεμμένα φορτηγάκια βρέθηκε και ένα αυτοκίνητο μάρκας BMW, μπλε χρώματος, που θα αποσταλεί για πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του, καθώς είναι παραποιημένος ο αριθμός πλαισίου. Το ίδιο θα συμβεί και με δύο άλλα αγροτικά οχήματα, ενώ αναζητείται και ο ιδιοκτήτης κάποιων πινακίδων κυκλοφορίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κλεμμένες πινακίδες ή του είχαν κλέψει το αυτοκίνητο και απλώς οι πινακίδες είναι ό,τι έχει απομείνει!

«Δεν έχει σχέση»

Σε δηλώσεις της, η συνήγορος του 33χρονου Θεονύμφη Μπέρκη ανέφερε «είναι αδικαιολόγητη η εμπλοκή του στην υπόθεση αυτή. Δεν ανευρέθη κάτι ούτε στην εστία του, ούτε σε χώρους οι οποίοι αφορούν τον ίδιο.

Μάλιστα, στα σημεία στα οποία εντοπίστηκαν, τουλάχιστον με μια πρώτη ματιά, τα αντικείμενα αυτά για τα οποία κατηγορείται, δεν έχει ουδεμίαν σχέση. Ούτε ανήκουν σε αυτόν, ούτε έχει την κατοχή τους, ούτε τη χρήση τους. Πρωτίστως θα πρέπει κάποιος να κατανοήσει ότι, αν δεν έχεις τη χρήση ενός οικήματος, δεν μπορείς να φέρεις και την ευθύνη του περιεχομένου του, αν θέλετε, ή όσων ανευρέθηκαν σε αυτό».

Οι κατηγορίες

Οι δύο άνδρες είναι πλέον αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που τους ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι διώξεις αφορούν σε: α) Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιους που διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, β) συμμορία, γ) πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, δ) παράνομη οπλοκατοχή (ξιφολόγχη, αεροβόλο όπλο, αμπούλες αέρα, σπρέι πιπεριού, πολεμικό ξίφος), ε) παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου (μονόκαννου κυνηγετικό όπλο) και στ) προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ίδια χρήση.

Οι δύο συλληφθέντες, ηλικίας 33 και 56 ετών, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν αύριο Παρασκευή το πρωί στο Β’ Ανακριτικό.

Το τροχαίο

Ένα τροχαίο ατύχημα στις 17 Φεβρουαρίου, στο ΠΑΓΝΗ, φαίνεται ότι έγινε η αιτία για να αποκαλυφθεί η δράση των δύο ανδρών, καθώς ο οδηγός του αγροτικού οχήματος που ενεπλάκη στο τροχαίο εγκατέλειψε το σημείο και έφυγε, αφήνοντας μια 39χρονη τραυματισμένη. Τότε λοιπόν αποκαλύφθηκε ότι το φορτηγάκι που είχε εμπλακεί στο τροχαίο έφερε πινακίδες άλλου οχήματος, ενός BMW, ιδιοκτησίας κάποιου συγγενικού προσώπου του κατηγορουμένου. Το τυχαίο αυτό συμβάν οδήγησε την Αστυνομία, το πρωί της Τρίτης 5 Μαρτίου, σε αστυνομική επιχείρηση στα σπίτια των δύο υπόπτων, με βάση τις αστυνομικές πληροφορίες, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν κλεμμένα αυτοκίνητα, όπλα, μέχρι και ναρκωτικές ουσίες.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση των κλεμμένων οχημάτων αναφέρει μεταξύ άλλων: «Συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας από 56 και 33 ετών, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών και όπλων, και σχηματίστηκε δικογραφία σε ακόμα δύο ημεδαπούς, ηλικίας 87 και 41 ετών, κατηγορούμενοι για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους του 56χρονου και του 33χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

- 4 ΙΧΦ αυτοκίνητα,

- ΙΧΕ αυτοκίνητο άνευ κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας.

- 8 κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας.

- 2 σασί ΙΧΦ αυτοκινήτων.

- Πλήθος κλειδιών πασπαρτού αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και οικιών.

- Πολεμική ξιφολόγχη.

- Αεροβόλο όπλο με αμπούλα αέρα.

- Κυνηγετικό όπλο.

- 2 ξυλοκοπτικά μηχανήματα.

- 4 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας.

- Σπρέι πιπεριού-παραλυτικού αερίου,

- Κλειδί αυτοκινήτου.

- Μικροποσότητα κάνναβης.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε, οι τέσσερις ημεδαποί, έχοντας συστήσει συμμορία, διέπρατταν από κοινού κλοπές αυτοκινήτων στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηρακλείου και εν συνεχεία τα μετέφεραν σε ιδιωτικούς χώρους ιδιοκτησίας του 56χρονου και του 33χρονου, προκειμένου να τα τροποποιήσουν είτε αποξαίνοντας τους αριθμούς πλαισίου αυτών, είτε αποσυναρμολογώντας τα για να τα πουλήσουν ως ανταλλακτικά με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Από την εμπεριστατωμένη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα και προανάκριση, καθώς και την κατάλληλη αξιοποίηση και αξιολόγηση στοιχείων, εξιχνιάστηκαν δέκα (10) υποθέσεις κλοπής αυτοκινήτων και κρατικών πινακίδων, οι οποίες είχαν διαπραχθεί κατά το χρονικό διάστημα από το 2015 έως και το 2018».

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News