default-image

Εργατικό ατύχημα: Το χέρι του πιάστηκε στην πιάστρα του απορριμματοφόρου

Κρήτη
Εργατικό ατύχημα: Το χέρι του πιάστηκε στην πιάστρα του απορριμματοφόρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο νοσοκομείο κατέληξε εργαζόμενος της υπηρεσίας καθαριότητας

Δυσάρεστη κατάληξη είχε το νυχτοκάματο για έναν 66χρονο εργαζόμενο στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου ο οποίος από την μια στιγμή στην άλλη ξημερώματα Κυριακής, χτύπησε εν ώρα εργασίας με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Το εργατικό ατύχημα σημειώθηκε γύρω στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής, στο κέντρο του Ηράκλειου και ενώ υπήρχε κίνηση στους δρόμους.

Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, η πιάστρα του ανοιχτού τύπου απορριμματοφόρου έπιασε το χέρι του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

Όπως διαπιστώθηκε του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αφού διαπιστώθηκε ότι είναι εκτός κινδύνου μεταφέρθηκε στη ορθοπεδική κλινική για περαιτέρω νοσηλεία.

Για το ατύχημα από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης & Καθαριότητας κ. Μαμουλάκης ο οποίος και επισκέφθηκε στο νοσοκομείο τον 66χρονο εργαζόμενο, συνομιλώντας μαζί του και διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται θετικά και εκφράζοντας την συμπαράσταση του για την περιπέτεια της υγείας του.

 «Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του συναδέλφου, τον επισκεφτήκαμε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε και του μεταφέραμε τις ευχές όλων μας για περαστικά. Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα δεν μπορούμε να πούμε κάτι αυτή τη στιγμή, διερευνώνται όπως προβλέπεται και σύντομα θα υπάρξει το σχετικό πόρισμα», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος στο neakriti.gr.

 Το εργατικό ατύχημα που προκλήθηκε είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει και αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά η Λαϊκή Συσπείρωση του  Δ.Ηρακλειου μέσω της δημοτικής συμβούλου του κ. Κοκοσάλη εξαπέλυσε ευθείες βολές προς την δημοτική αρχή λέγοντας ότι έχει την κύρια ευθύνη του ατυχήματος μην φροντίζοντας να πάρει τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Κοκοσάλη:

«Για το νέο εργατικό ατύχημα στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δ. Ηρακλείου την κύρια ευθύνη έχει η διοίκηση του δήμου, αφού μετά από τόσα εργατικά ατυχήματα δεν φρόντισε να πάρει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των εργαζομένων. Πρόκειται για «ατύχημα» που συνέβη την Κυριακή 3/3 στο κέντρο του Ηρακλείου όταν εργάτης συμβασιούχος – παρατασιούχος που η σύμβαση του λήγει το Μάρτη έπεσε από το όχημα της καθαριότητας και τραυματίστηκε.

Κυβέρνηση και πλειοψηφία των δημάρχων φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την κατάσταση που συντελείται αυτό το διάστημα στον κλάδο της καθαριότητας, τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματισμένους σε όλη τη χώρα. Τα ατυχήματα αυτά δεν οφείλονται ούτε στην "κακιά στιγμή", ούτε στην "κακιά ώρα", όπως θέλουν να μας το παρουσιάσουν.

Αιτία γι αυτά τα ατυχήματα είναι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, η επικράτηση των ελαστικών μορφών εργασίας ως κυρίαρχη μορφή, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας. Η έλλειψη μέσων και μέτρων προστασίας, η μη συντήρηση των απορριμματοφόρων τα οποία βγαίνουν μέχρι και τρία 8ωρα στους δρόμους του Ηρακλείου, η μηδαμινή έως ανύπαρκτη εκπαίδευση του προσωπικού.

Αιτία γι αυτά τα ατυχήματα είναι ότι δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις που συνεχίζουν να θεωρούν ως κόστος την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, αδιαφορώντας ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή. Και όλα αυτά για να προστατέψουν ή ακόμα και να αυξήσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Απαιτούμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για όλες τις ειδικότητες, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις στην Υπηρεσία Καθαριότητας και σε όλες τις Υπηρεσίες, μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, προσλήψεις Τεχνικών και Ιατρών Εργασίας. Απαιτούμε να δίνονται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στην ώρα τους και να είναι καλής ποιότητας. Όχι στην κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών, να επεκταθούν σε όλους τους εργαζόμενους που πρέπει να τα παίρνουν. 

Οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Να ισχυροποιήσουν παντού το ΚΚΕ για να δυναμώσουν οι αγώνες και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Να ευχηθούμε γρήγορη ανάρρωση και πλήρη αποκατάσταση της υγείας του εργαζόμενου στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δ. Ηρακλείου.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News