Βραβείο στη μνήμη του Αντώνη Καπετανάκη για τη μεγάλη δωρεά

Ηράκλειο
Βραβείο στη μνήμη του Αντώνη Καπετανάκη για τη μεγάλη δωρεά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιμούν τον μεγάλο ευεργέτη της πόλης μας - Δείτε σε βίντεο των μαθητών την ιστορία του θρυλικού σχολείου

Βραβείο στην μνήμη των κτητόρων του Καπετανάκειου, Βικτωρίας και Αντωνίου Καπετανάκη, αποφάσισε να θεσπίσει η Ομάδα ΣΕΝ και το Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου, με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ/JA Greece).

Τόσο η δωρεά του γιατρού Αντωνίου Καπετανάκη όσο και ο μακροχρόνιος αγώνας της συζύγου του Βικτωρίας, το γένος Λυσιμάχου Καλοκαιρινού, για την ανέγερση του κτιρίου, συγκίνησαν ιδιαίτερα τους μαθητές της Ομάδας ΣΕΝ του Εσπερινού Γυμνασίου, το οποίο στεγάζεται στο Καπετανάκειο.

Με τη διαθήκη του το 1909 ο Καπετανάκης απέδειξε έμπρακτα τα φιλάνθρωπα αισθήματά του, αφήνοντας όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στην Χριστιανική Κοινότητα της πόλης, προκειμένου να ιδρυθεί φιλανθρωπικό ‘Ιδρυμα. Και η σύζυγός του Βικτωρία αγωνίστηκε επί δεκαετίες για την ανοικοδόμηση (1938) του κτιρίου που είναι γνωστό ως Καπετανάκειο, ένα σχολείο- ορόσημο για την πόλη του Ηρακλείου, προσφέροντας και μέρος της περιουσίας της.

Την ιστορία αυτή από το βιβλίο του π. Γεωργίου Σωμαράκη «Συνοικία Αναλήψεως» διάβασαν οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Εικονικής Επιχείρησης του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων και γοητεύτηκαν μαθαίνοντας τις λεπτομέρειες.

Βασισμένοι πάνω στα ιστορικά στοιχεία που συνέλεξαν, δημιούργησαν και ένα μικρό ντοκιμαντέρ, την Ιστορία του Καπετανάκειου.

Φέτος, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) και 110 χρόνων από τον θάνατο του Αντωνίου Καπετανάκη, αποφάσισαν να καθιερώσουν ένα ετήσιο βραβείο για να τιμήσουν τους κτήτορες, να αναδείξουν την αξία της προσφοράς στην εκπαίδευση-παιδεία και την κοινωνική διάσταση της επιχειρηματικότητας την οποία διδάσκονται παράλληλα με τα μαθήματά τους στο πρόγραμμα Εικονική Επιχείρηση του ΣΕΝ /JA Greece.

Με το πρόγραμμα των Εικονικών Επιχειρήσεων ασχολούνται συνεχώς οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου τα τελευταία τέσσερα χρόνια στήνοντας κάθε χρόνο επιχειρήσεις υπηρεσιών ή παραγωγής προϊόντων στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΣΕΝ /JA Greece που βασικό του στόχο έχει να βοηθήσει τους νέους να δημιουργήσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας.

Tο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, μέλος του παγκόσμιου οργανισμού εκπαίδευσης & επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide και υλοποιεί στην Ελλάδα τα εκπαιδευτικά προγράμματα βιωματικής και συνεργατικής μάθησης τού JA: http://senja.gr.

Ο οργανισμός Junior Achievement Worldwide ιδρύθηκε το 1919 και είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός εφαρμογής προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση στον κόσμο με συμμετοχή κάθε χρόνο πάνω από 10 εκατομμυρία μαθητών σε 122 χώρες.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού Junior Achievement (JA) εστιάζουν στην εισαγωγή των παιδιών όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης, από Πρωτοβάθμια μέχρι Τριτοβάθμια, στις βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας, με απλουστευμένο τρόπο και μέσα από μια βιωματική μαθησιακή διαδικασία, προετοιμάζοντας την είσοδό τους στον σύγχρονο παγκόσμιο επιχειρηματικό και οικονομικό στίβο.

Αυτά τα προγράμματα έχoυν αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως η «Καλύτερη Εφαρμογή Πρακτικής στην εκπαίδευση που αφορά την επιχειρηματικότητα» που προάγουν την καινοτόμο σκέψη, την επιχειρηματικότητα και την πρακτική εφαρμογή των βασικών εννοιών των οικονομικών.

Σε συνεργασία με εθελοντές εκπαιδευτικούς και στελέχη εταιρειών, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και ενισχύουν τις δεξιότητές τους.

To ΣΕΝ/JA Greece υποστηρίζεται από δεκάδες εταιρείες μέλη, ιδρύματα και φυσικά πρόσωπα. Τα προγράμματά του είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και από πέρυσι τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου είναι το μοναδικό σχολείο της Κρήτης που συμμετέχει κάθε χρόνο στα προγράμματα του ΣΕΝ/JA Greece και η Ομάδα ΣΕΝ Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΣΕΝ/JA Greece αποφάσισαν να απονέμεται το Βραβείο Βικτωρίας και Αντωνίου Καπετανάκη σε άτομα που έμπρακτα έχουν υποστηρίξει το έργο του Εσπερινού Γυμνασίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News