Ηράκλειο

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι στις καφετέριες του κέντρου

"Βέλη" κατά της Δημοτικής Αρχής από το ΕΚΗ για τα σκιάδια και τους κοινόχρηστους

Σε απόγνωση οδηγούνται οι οικογένειες δεκάδων εργαζομένων στις επιχειρήσεις επισιτισμού στο κέντρο του Ηρακλείου, που δε λειτουργούν λόγω της απόφασης του Δήμου να εναρμονίσει το καθεστώς «ευπρεπισμού» των κοινόχρηστων υπαίθριων χώρων.

Σε συνάντηση που έγινε με το ΕΚΗ και το Σωματείο Επισιτισμού-Τουρισμού και Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών Νομού Ηρακλείου, τονίστηκε ότι είναι αδιανόητο να κλείνουν καταστήματα και να μένουν χωρίς μεροκάματο τόσοι εργαζόμενοι χωρίς να γίνεται ένας σωστός προγραμματισμός, ενώ από την άλλη ξεκαθαρίζουν ότι τάσσονται και εκείνοι υπέρ της νομιμότητας.

«Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά τα “θύματα” των λανθασμένων πολιτικών και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου είναι οι εργαζόμενοι. Η δημοτική Αρχή προχώρησε στην απόφαση να αφαιρεθούν τα στέγαστρα-σκιάδια που είχαν εγκαταστήσει οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στο κέντρο της πόλης, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, ώστε να καθορίζονται οι κανόνες κατασκευής στεγάστρων, που θα προφυλάσσουν όχι μόνο τους πελάτες, αλλά και τους εργαζόμενους των εν λόγω επιχειρήσεων», αναφέρει το ΕΚΗ, και εκφράζει την αγανάκτησή του που δεν έχει δοθεί λύση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια ταλανίζει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

«Σίγουρα θα πρέπει κάθε επιχείρηση να τηρεί τη νομιμότητα και τους κανόνες διαχείρισης των υπαίθριων χώρων που καταλαμβάνουν με τα τραπεζοκαθίσματά τους, αλλά και η δημοτική Αρχή, από την πλευρά της, όφειλε εδώ και πολλά χρόνια, και αφού έχει έρθει πρώτα σε συνεννόηση με την Αρχαιολογία, να προσδιορίσει τις προδιαγραφές των κατασκευών, προτού υλοποιήσει την απόφασή της για κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς και Ελένη Μανουσάκη, αντίστοιχα, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Σωματείου Επισιτισμού-Τουρισμού Νομού Ηρακλείου, Μιχάλης Ριζικιανάκης και Γιάννης Βαρσαμάς, αντίστοιχα, αλλά και ο γραμματέας του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών, Νεκτάριος Μωυσάκης.

Το ΕΚΗ δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί άμεσα ώστε να βρεθεί μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, επισημαίνοντας ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηρακλείου, ζητώντας τους να βάλουν ένα τέλος στην κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και που προκαλεί ανασφάλεια σε δεκάδες εργαζόμενους του Ηρακλείου.

Σαράντα μέρες χωρίς μεροκάματο

«Είμαστε υπέρ της νομιμότητας, αλλά όχι έτσι»

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες το βράδυ, ο Στέλιος Βοργιάς ήταν κατηγορηματικός: «Δεν μπορείς να στέλνεις στην Αποκεντρωμένη 20 εντολές κατεδάφισης χωρίς να έχεις έρθει σε διαβούλευση και χωρίς να τους έχεις πει τι πρέπει να φτιάξουν για να μπορούν να είναι νόμιμοι. Από την άλλη, οι παραβάτες είναι 100-150. Δεν μπορείς να στέλνεις μόνο για τους 20 και τους άλλους να τους έχεις στο απυρόβλητο. Δημιουργούνται και αθέμιτοι ανταγωνισμοί. Αλλά εμάς μας ενδιαφέρει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή που έχουν συμπληρώσει 45 και 50 μέρες χωρίς μεροκάματο. Είμαστε υπέρ της νομιμότητας. Δεν το συζητάω. Αλλά όχι έτσι... Ο άλλος πώς θα ζήσει;».

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ καταλήγει καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «να τελειώνουν άμεσα. Να δώσουν τις προδιαγραφές, να προχωρήσουν οι καφετέριες με τις νόμιμες προδιαγραφές, να ξεκινήσουν αμέσως να δουλεύουν και να δουλέψουν και οι εργαζόμενοι. Εμείς δεν μπορούμε να μην είμαστε υπέρ της νομιμότητας. Δεν το συζητάω. Αλλά δεν μπορεί να γίνεται έτσι αυτή η διαδικασία. Δε γίνεται να έχουμε τόσους εργαζόμενους χωρίς μεροκάματα τόσες μέρες. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ας προχωρήσουν λοιπόν γρήγορα. Και ας μη χαθεί άλλος χρόνος»...

Κεντρική: φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια