Ηράκλειο

Οι Πολιτικοί Συνταξιούχοι Ηρακλείου για τη διεκδίκηση αναδρομικών

Διεκδικούν ότι τους έχουν κόψει, χωρίς αναμονή και άλλων περιττών, δαπανηρών και μακρόχρονων δικαστικών προσφυγών

«Διεκδικούμε να μας δώσουν πίσω όσα μας έχουν κόψει και με τον τρόπο που μας τα έκοψαν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, με αφορμή, όπως ισχυρίζεται ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων νομού Ηρακλείου, την παραπληροφόρηση αναφορικά με τη διεκδίκηση αναδρομικών.

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του αναφέρουν τα εξής:

«Συνάδελφοι πολιτικοί συνταξιούχοι του δημοσίου

Επειδή η παραπληροφόρηση για τη διεκδίκηση αναδρομικών οργιάζει και οι πιέσεις για δικαστικές προσφυγές εντείνονται, το ΔΣ του Συνδέσμου σας ενημερώνει για τα παρακάτω.

  1. Από τις 22/2ου/2019 η Ομοσπονδία -με πλήρη τεκμηρίωση- έχει επισήμως ζητήσει από πρωθυπουργό και υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης να προωθήσουν νομοθετική ρύθμιση για επιστροφή όλων των δικαιούμενων ποσών σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από την προσφυγή ή μη στη Δικαιοσύνη.
  2. Από τις 31/1ου/2019 η Ομοσπονδία έχει επισήμως ζητήσει να εκδοθούν και να σταλούν άμεσα σε κάθε συνταξιούχο η ατομική συνταξιοδοτική πράξη που έγινε για τον επανυπολογισμό της σύνταξης του όπως έχει υποχρέωση να κάνει το υπουργείο κατ’ εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.
  3. Παρ’ όλο που τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα έχουν απλά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν επέχουν θέση διοικητικής πράξης, για να ασκηθούν ένδικα μέσα κατά αυτής, από 1η/1ου δεν μπορούμε να εκτυπώσουμε ούτε αυτά για να δούμε πόση είναι η «προσωπική διαφορά» την οποία στοχεύει το ψαλίδι της επιπλέον περικοπής. Η κυβέρνηση δεν κατάργησε το νόμο που προβλέπει την περικοπή. Απλά αποφάσισε την προσωρινή αναστολή και να μην τον εφαρμόσει από 1η/1ου . (αφελής ερώτηση: μήπως εφαρμοστεί αμέσως μετά τις εκλογές; Επ’ αυτού τι λένε κυβέρνηση και αντιπολίτευση;)
  4. Είναι γνωστό πως οι δικαστικές αποφάσεις δεν αναφέρονται ούτε στο ύψος που θα έχουν τα «δώρα» από δω και πέρα (αυτό θα το αποφασίσει η κυβέρνηση) ούτε με ποιο τρόπο θα πάρουμε τα όποια αναδρομικά πάρουμε. Επ’ αυτού έχουμε ήδη παράδειγμα. Σε όσους με τον επανυπολογισμό της σύνταξης προέκυψε έστω και μικρή θετική διαφορά, θα την πάρουν σε πέντε ετήσιες (!) δόσεις. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει με τα ποσά που διεκδικούμε αφού αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα.
  5. Λόγω της φύσης της διεκδίκησης, που δεν αφορά κάποιο γενικό δικαίωμα αλλά απαίτηση ποσών που διαφέρουν από άτομο σε άτομο, δεν νοείται προσφυγή από συλλογικό φορέα (πχ από το Σύνδεσμο μας). Οι προσφυγές είναι ατομικές έστω και αν γίνουν μαζικά από το ίδιο δικηγορικό γραφείο.
  6. Μετά από τα παραπάνω, είναι σαφές πως το ΔΣ δεν μπορεί ούτε να συστήσει, ούτε να υποχρεώσει και βεβαίως ούτε να αποτρέψει κανέναν από το να προσφύγει δικαστικά. Αυτό που το ΔΣ έκανε, ήταν να πάρει προσφορές από δικηγορικά γραφεία του Ηρακλείου, ώστε να μπορεί να προτείνει στα ενδιαφερόμενα μέλη μας την οικονομικότερη πρόταση.
  7. Επειδή ούτε επιθυμούμε, ούτε θέλουμε να θεωρηθεί πως κάνουμε δημόσια διαφήμιση σε δικηγορικά γραφεία, παρακαλούμε τα ενδιαφερόμενα μέλη μας να περνάνε από τα γραφεία του συνδέσμου (Ερωτοκρίτου & Λόρδου Βύρωνα, Δευτέρα & Πέμπτη 10:00-13:00) για να τους ενημερώνουμε για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις προσφορές που έχουμε από τα δικηγορικά γραφεία, εννοείται χωρίς να υπάρχει καμιά δέσμευση σας για το ποιο θα προτιμήσετε αλλά και χωρίς καμιά ευθύνη του ΔΣ για την όποια έκβαση των προσφυγών.

Συνάδελφοι

Το ΔΣ του συνδέσμου πιστεύει -αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και η πείρα μας- πως το δίκιο καταχτιέται μόνο με αγώνες.

Γι’ αυτό και συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων, διεκδικώντας να μας δώσουν πίσω όσα μας έχουν κόψει και με τον τρόπο που μας τα έκοψαν, δηλαδή με νομοθετική ρύθμιση, χωρίς αναμονή και άλλων περιττών, δαπανηρών και μακρόχρονων δικαστικών προσφυγών».

 

 

Σχόλια