Στρέφουν το ενδιαφέρον μακριά από την ουσία για το διπλό φιάσκο στο Παγκρήτιο

Ηράκλειο
Στρέφουν το ενδιαφέρον μακριά από την ουσία για το διπλό φιάσκο στο Παγκρήτιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντί απάντησης για το Παγκρήτιο, επίθεση από τον Κ. Βαρδαβά κατά μέσων ενημέρωσης και αιρετών

“Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε” στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο από τα αρμόδια στελέχη της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου για τις δύο υποθέσεις-φιάσκο, με την απώλεια της “φιλοξενίας” των δύο μεγάλων αγώνων της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Παγκρήτιο και με το άκυρο που έριξε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην απόφαση συγχώνευσης της ΔΕΠΤΑΗ και της ΔΕΠΑΝΑΛ...

Μπροστά στο άγριο “σφυροκόπημα” που δέχτηκαν από τις παρατάξεις και από συμβούλους της αντιπολίτευσης, πρωτίστως από τους επικεφαλής Γιάννη Κουράκη και Ηλία Λυγερό, καθώς και συμβούλους των παρατάξεων “Ανοιχτοί Ορίζοντες” και “Ενεργοί Πολίτες”, αλλά και την ανεξάρτητη σύμβουλο Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη, οι αρμόδιοι της Λότζιας επέλεξαν να στρέψουν το ενδιαφέρον μακριά από την ουσία και τα πολιτικά ζητήματα που έχουν προκύψει, εκθέτοντας τη δημοτική Αρχή.

Στην περίπτωση του “φιάσκου” με το Παγκρήτιο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επέλεξε μια γενική, πρωτοφανή επίθεση κατά μέσων ενημέρωσης και αιρετών, που “σκιαγράφησε” ως φερέφωνα (!), ενώ στην περίπτωση της συγχώνευσης, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ εστίασε σε νομικές αποκλειστικά πτυχές, χαρακτηρίζοντας άκυρη και σκανδαλώδη την... ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης!

«Πέντε χρόνια δεν κάνατε τίποτα»

Αναλυτικότερα, με φόντο τις δυσάρεστες για την πόλη εξελίξεις και τα τεκταινόμενα σε σχέση με το Παγκρήτιο Στάδιο και την εθνική ομάδα, ο Γιάννης Κουράκης κάλεσε με νόημα τη δημοτική Αρχή να σταματήσει να λειτουργεί επιπόλαια, να σταματήσει να βλέπει συνεχώς φαντασιώσεις πίσω από την κριτική που της ασκείται και να δώσει πειστικές επιτέλους απαντήσεις.

«Ξεχάστε για λίγο, για μια στιγμή, ότι είμαι ο Γιάννης Κουράκης. Πείτε ότι είμαι ένας πολίτης, ο οποιοσδήποτε. Ένας πολίτης που θέτω μια απλή ερώτηση. Η ερώτηση είναι η εξής: Γιατί χάθηκαν δύο αγώνες σημαντικοί για το Ηράκλειο; Δύο αγώνες που θα διαφήμιζαν την πόλη μας. Γιατί όχι ένα ή δύο, αλλά 5 χρόνια τώρα δεν έγινε το στέγαστρο; Ξεχάστε φαντασιώσεις περί Μέσων, περί πολεμικής. Σταματήστε να λειτουργείτε επιπόλαια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Καταπέλτης η Αθηνά

Καταπέλτης κατά του αντιδημάρχου Αθλητισμού-Διοικητικού Προσωπικού Κώστα Βαρδαβά ήταν η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Αθηνά Σπανάκη.

«Ο κ. Βαρδαβάς έχει βγει τόσες φορές και έχει πει για το έργο του. Η πραγματικότητα είναι ότι έχει κάνει ενέργειες σε ήδη χαρισμένα γήπεδα και σε ήδη έτοιμα έργα και υποδομές. Από εκεί και πέρα, αλήθεια; Πέντε ολόκληρα χρόνια τώρα δεν έχει καταφέρει να φτιάξει το στέγαστρο, με αποτέλεσμα να χάσει το Ηράκλειο δύο αγώνες ποδοσφαίρου σημαντικούς για την πόλη.

Μήπως αλήθεια να τον ξεκούραζε η δημοτική Αρχή, αφού λέει συνεχώς πόσες αρμοδιότητες και βάρη έχει πάνω του, μπας και φτιάξει το στέγαστρο; Λοιπόν να σταματήσει να είναι... τσάμπα μάγκας και να κάνει δουλειά πραγματική», τόνισε σε σκληρή γλώσσα η Αθηνά Σπανάκη.

Απαντώντας στα “πυρά” που εκτόξευσε η αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της δημοτικής Αρχής και πρωτίστως του ίδιου ως αρμόδιου αντιδημάρχου για το Παγκρήτιο, ο Κώστας Βαρδαβάς, παρά την προτροπή του Γιάννη Κουράκη να αφήσει κατά μέρος τις φαντασιώσεις και τα σενάρια και να ασχοληθεί με την “ταμπακιέρα”, ακολούθησε την πρώτη κατεύθυνση.

Στο γνωστό του... ύφος, επέλεξε να μην απαντήσει στην ουσία των ερωτημάτων και της κριτικής για τις καθυστερήσεις στην υπόθεση του στεγάστρου, που οδήγησαν στην απώλεια της φιλοξενίας δύο αγώνων της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, αλλά εξαπέλυσε μια επίθεση κατά πάντων, μέσων ενημέρωσης και δημοτικών συμβούλων, κάνοντας λόγο σε πρωτοφανή, απαξιωτική γλώσσα, που κάθε άλλο παρά συνάδει με τη θέση του, για πόλεμο λάσπης, συστήματα, φερέφωνα και κατευθυνόμενα πρόσωπα με μάσκες...

«Πλησιάζουν εκλογές και προσέρχονται ξαφνικά στις συνεδριάσεις όλο και περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, που δεν πατούσαν το πόδι τους. Είχαμε Απόκριες, Τσικνοπέμπτη... Πολλοί φόρεσαν μάσκες, αλλά δε χάνουν τα προσωπεία τους, αντιπροσωπεύοντας το παλιό, φθαρμένο σύστημα που καταρρέει.

Βλέπουμε αναληθή, ψευδή δημοσιεύματα συγκεκριμένων Μέσων να γίνονται αντικείμενο ερωτήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από στημένους μονολόγους σε συγκεκριμένο Μέσο παραπληροφορούν τον κόσμο. Είναι βέβαια και αυτοί που μας εγκαλούν, ενώ τα ερωτήματα είναι γιατί καταστράφηκε το στέγαστρο δύο μήνες αφότου αναλάβαμε, γιατί δεν πήραμε ούτε ευρώ από την Πολιτεία και για πολλά άλλα», ανέφερε ο αντιδήμαρχος, ο οποίος στο σημείο αυτό επιχείρησε, φεύγοντας από τα συγκεκριμένα ερωτήματα που του τέθηκαν, να καταφύγει σε μια γενικευμένη επίθεση κατά της προηγούμενης διοίκησης του Παγκρητίου...

Στο σημείο αυτό υπήρξαν οργισμένες αντιδράσεις από συμβούλους της αντιπολίτευσης, όπως χαρακτηριστικά της Μαρίας Ξυλούρη, που ρώτησε τον Κώστα Βαρδαβά να πει σε ποιο πρόσωπο αναφέρεται.

«Για όποιον θέλω μιλάω» ήταν η απάντηση του αντιδημάρχου, ο οποίος συνέχισε την επίθεση κατά της προηγούμενης διοίκησης, αλλά και κατά μέσων ενημέρωσης, και μίλησε μάλιστα για «φερέφωνα καταρρέοντος συστήματος», εννοώντας, όπως έγινε αντιληπτό, εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους!

Οργισμένη η Αθηνά Σπανάκη κάλεσε τον αντιδήμαρχο να «σταματήσει να λέει φούμαρα και να απαντήσει επί της ουσίας». Η ίδια αναρωτήθηκε μάλιστα, απευθυνόμενη και προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη, γιατί έχει αφεθεί ελεύθερος ο κ. Βαρδαβάς να λέει για τα πάντα εκτός για τα ερωτήματα που του τέθηκαν.

Όσο για την “ταμπακιέρα”, για το γιατί δηλαδή μέσα σε μια 5ετία δε φτιάχτηκε το στέγαστρο, ο αντιδήμαρχος αρκέστηκε να απαντήσει ότι η δημοτική Αρχή περίμενε την Πολιτεία γιατί δεν ήθελε σε εποχές κρίσης να επιβαρύνει τους δημότες φτιάχνοντας ο Δήμος το στέγαστρο με δικές του δαπάνες.

Είπε ότι έχει εξασφαλιστεί 1,5 εκατ. ευρώ και πως θα γίνει μια σφαιρική παρέμβαση, που θα αφορά και στο ενεργειακό κομμάτι του Παγκρητίου.

ΔΕΠΤΑΗ-ΔΕΠΑΝΑΛ

“Πυρά” και για την “γκάφα” με τη συγχώνευση

“Ομοβροντία πυρών” εισέπραξε η δημοτική Αρχή από την αντιπολίτευση και για την “γκάφα” - όπως σκιαγραφείται στη χρονική αυτή στιγμή - με τη συγχώνευση ΔΕΠΤΑΗ-ΔΕΠΑΝΑΛ και την ακύρωση της σχετικής απόφασης του Δήμου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης!

«Τα 5 αυτά χρόνια της θητείας, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης βάλαμε θέματα. Προσπαθήσαμε να σας ανοίξουμε τα μάτια. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε όταν έπρεπε και μετά οι εξελίξεις μάς δικαιώνουν!

Διάβασα λοιπόν στον Τύπο ότι ακυρώθηκε, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η απόφαση συγχώνευσης ΔΕΠΤΑΗ και ΔΕΠΑΝΑΛ.

Σας είχαμε πει ότι υπάρχει μείζον πολιτικό ζήτημα, κύριοι της δημοτικής Αρχής. Σας είχαμε πει ότι ένα τέτοιο ζήτημα το βάζει μια δημοτική Αρχή στην αρχή και όχι στο τέλος της θητείας της.

Δεν είναι νομικό το θέμα. Κακώς το βάζετε έτσι. Είναι πολιτικό. Θα έπρεπε να είχατε πλειοψηφία 25 συμβούλων, κύριοι. Δεν ακούτε ποτέ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κουράκης.

«“Πληρώσατε” την υπεροψία σας»

«Και πάλι απροετοίμαστη και με υπεροψία η δημοτική Αρχή. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ακύρωσε την απόφαση απορρόφησης της ΔΕΠΤΑΗ από τη ΔΕΠΑΝΑΛ για δύο ουσιαστικούς λόγους: Πρώτον, γιατί η απόφαση δε συμπλήρωσε την απόλυτη πλειοψηφία (την έχει χάσει πολύ καιρό τώρα η δημοτική Αρχή) του 50% και, δεύτερον, διότι δεν εφαρμόστηκε πλήρως και σωστά το νομικό πλαίσιο.

Η υπεροψία κατά τη συνεδρίαση και η μη ανίχνευση σύγκλισης και συνεργασίας με τις υπόλοιπες δυνάμεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για ένα θέμα τόσο σοβαρό και με άμεσες επιπτώσεις στη στήριξη και λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου επιβαρύνει αποκλειστικά τη σημερινή δημοτική Αρχή και δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια», τόνισε ο Ηλίας Λυγερός.

Απαντώντας στη σφοδρή κριτική, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Γιάννης Ξυλούρης παρέθεσε μια σειρά από νομοθετήματα, νομικές διατάξεις κ.λπ., μέσω των οποίων, όπως υποστήριξε, προκύπτει ότι η Αποκεντρωμένη έσφαλε απόλυτα στην απόφασή της, την οποία ο Δήμος θα προσβάλλει νομικά και θα δικαιωθεί!

Ο ίδιος είπε, μάλιστα, ότι δε χρειαζόταν καν να έρθει η συγχώνευση στο Δημοτικό Συμβούλιο και πως η δημοτική Αρχή έφερε το θέμα απλώς για να “διασκεδάσει” με κάποιους... πικραμένους!

Η αποστροφή αυτή πυροδότησε τη μήνη της Αθηνάς Σπανάκη, η οποία κάλεσε σε αιχμηρό τόνο τον κ. Ξυλούρη να δει το βασικό πολιτικό μήνυμα της υπόθεσης. Δηλαδή, όπως εξήγησε, το ότι η δημοτική Αρχή δε διαθέτει πλειοψηφία!

«Το συμπέρασμα από τη νομική ανάλυση που μας έκανε ο κ. Ξυλούρης είναι ένα: Όσοι θέλουν να δώσουν για δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να έχουν τελειώσει τη Νομική!

Αυτά που είπατε περί πικραμένων είναι άσχετα. Το σχετικό είναι ξέρετε ποιο; Ότι είστε πλέον μια παράταξη της μειοψηφίας. Αυτό σας λέει η ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης», τόνισε η κ. Σπανάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News