«Εφιάλτης» οι βροχές για γειτονιά του Ηρακλείου - Αποκλεισμένοι και με… γαλότσες μέσα στα σπίτια τους

Ηράκλειο
«Εφιάλτης» οι βροχές για γειτονιά του Ηρακλείου - Αποκλεισμένοι και με… γαλότσες μέσα στα σπίτια τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι και 40 πόντους φτάνει το ύψος του νερού στο δρόμο, από τις πλημμύρες, με τους κατοίκους να μην έχουν πρόσβαση ούτε στα αυτοκίνητά τους

Σε «εφιάλτη» έχουν μετατραπεί οι βροχοπτώσεις για τη γειτονιά Αρκονήσου στη Νέα Αλικαρνασσό. Κι αυτό γιατί, κάθε φορά που σημειώνεται έντονη βροχόπτωση, οι κάτοικοι ζουν με το φόβο της πλημμύρας στο δρόμο και τα σπίτια τους.

Όπως ανέφερε στο neakriti.gr ο κάτοικος της γειτονιάς, κ. Γιάννης Σταματάκης, «Δε χρειάζεται να βρέξει μία ημέρα, αρκεί μία ώρα με δυνατή βροχή, προκειμένου να πλημμυρίσει ο δρόμος μας.»

Σύμφωνα με τον κ. Σταματάκη, το πρόβλημα έγκειται, κυρίως, στον αγωγό ομβρίων υδάτων, που βρίσκεται σε τοίχο της περίφραξης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», απέναντι από τα σπίτια τους. Όπως αναφέρει ο ίδιος «πρόκειται για ένα μεγάλο αγωγό, ο οποίος εξυπηρετεί τον αεροδιάδρομο του “Νίκος Καζαντζάκης”, με το νερό να καταλήγει στη θάλασσα».

Σε περίπτωση, όμως, δυνατής βροχόπτωσης - και επειδή, όπως αναφέρει ο κ. Σταματάκης, ο εν λόγω αγωγός έχει φράξει από χόρτα και φερτά υλικά - μεγάλος όγκος βρόχινου νερού καταλήγει, μέσω των σωληνώσεων, στη γειτονιά τους και ιδίως στο σημείο πλησίον των τεχνικών σχολών και του 3ου ΕΠΑΛ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο να πλημμυρίζουν πέντε συγκεκριμένα σπίτια και ο δρόμος, αλλά και να τίθεται ζήτημα για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, καθώς τα νερά με τα οποία πλημμυρίζουν είναι, στην ουσία, λύματα.

Μέχρι και 40 πόντους το νερό

Οι εικόνες που απέστειλε ο κ. Σταματάκης στο neakriti.gr είναι ενδεικτικές για το μέγεθος του προβλήματος. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η γειτονιά έχει πλημυρίσει, συνολικά 3 φορές, ενώ κατά την τελευταία πλημμύρα, τον Ιανουάριο (από όπου και προέρχονται οι φωτογραφίες), το νερό στο δρόμο είχε φτάσει τους 40 πόντους και, παρά τα εργαλεία με τα οποία είναι εξοπλισμένοι οι κάτοικοι (όπως αντλίες νερού), μέσα στα σπίτια το νερό είχε φτάσει μέχρι και τους 20 πόντους.

«Φοράμε γαλότσες μέσα στα σπίτια μας. Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια και ούτε καν να έχουμε πρόσβαση στα αυτοκίνητά μα, ενώ, από τις πλημμύρες, έχουν χαλάσει μέχρι και λέβητες», περιγράφει χαρακτηριστικά ο κ. Σταματάκης.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει περίπτωση που ούτε τα ειδικά μηχανήματα απάντλησης υδάτων της Δημόσιας Επιχείρησης Υδροδότησης και Αποχέτευσης Ηρακλείου (ΔΕΥΑΗ) κατάφεραν να απααντλήσουν το νερό από τη γειτονιά, με τους χειριστές των μηχανημάτων να αναφέρουν χαρακτηριστικά στους κατοίκους «Κάντε το σταυρό σας να σταματήσει η βροχή», όπως περιγράφει ο κ. Σταματάκης.

Ποια είναι η λύση;

Από πλευράς αεροδρομίου Ηρακλείου, ο εν λόγω αγωγός ομβρίων υδάτων, που προκαλεί και το πρόβλημα στην οδό Αρκονήσου, έχει πλέον καθαριστεί. Όπως αναφέρουν πηγές από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» ο αγωγός καθαρίστηκε τον Οκτώβριο, έπειτα από πλημμύρα που σημειώθηκε σε εξωτερικούς χώρους εντός του αεροδρομίου, καθώς - εκείνη την περίοδο - δεν είχαν καθαριστεί ούτε τα φρεάτια των παραπλήσιων οδών.

Για το λόγο αυτό, από τον Οκτώβριο έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις με τη ΔΕΥΑΗ, κατά τις οποίες - και σύμφωνα με τις πληροφορίες - η ΔΕΥΑΗ δεσμεύτηκε να δημιουργηθεί καινούριος αγωγός, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε σχετικό πρόβλημα στο μέλλον.  

Πάντως, όπως σχολιάζουν πηγές από το αεροδρόμιο Ηρακλείου «ο αγωγός αυτός, ο οποίος δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’60, δε θα έπρεπε να υπάρχει».   

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News