Ηράκλειο

«Ενεργοί Πολίτες»: Οι θέσεις του Ηλία Λυγερού ενόψει των εκλογών

Το όραμα και τις θέσεις του, ενόψει των αυτοδιοίκητων εκλογών παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης, ο Ηλίας Λυγερός

Η Παράταξη «Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες», έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, όπου ο επικεφαλής της παράταξης κ. Ηλίας Λυγερός, μίλησε σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα.

Οι «Ενεργοί Πολίτες», σύμφωνα με τον κ. Λυγερό είναι πιο ώριμοι, δυνατοί και ενωμένοι και με περισσότερη εμπειρία πλέον στα αυτοδιοικητικά ζητήματα, μπορούν να απευθυνθούν στους πολίτες, με στόχο το σχεδιασμό μίας πόλης πιο φιλικής, πιο ανθρώπινης και πιο λειτουργικής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που έλαβε χώρα στη μουσική σκηνή «Νυν και Αεί» επί της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, το βράδυ της Τετάρτης, ο επικεφαλής της Κίνησης, Ηλίας Λυγερός, παρουσίασε το όραμα και τη στόχευση της παράταξής του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

«Ο χώρος της αντιπολίτευσης μας βοήθησε να δούμε τις λεπτομέρειες που θα είναι απαραίτητες να δώσουμε λύσει στα προβλήματα για να ξεφύγουμε από την στασιμότητα που υπάρχει σήμερα», δήλωσε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV ο κ. Ηλίας Λυγερός, λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του.

«Προσπαθήσαμε να δώσουμε μία άλλη λογική και αυτό εκτιμά και ο κόσμος, ότι ήμασταν η μοναδική διαφορετική φωνή, χωρίς προβλήματα συνεργασιών», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λυγερός.

Στόχος της παράταξης είναι σύμφωνα με τον κ. Λυγερό «η σημερινή μαζική συμμετοχή να είναι ένα καλό σκαλοπάτι για τον προεκλογικό αγώνα που θα αρχίσουμε», ενώ όπως τόνισε την παράταξή του δεν την αγχώνει καθόλου το γεγονός ότι υπάρχουν άλλοι έντεκα ακόμα διεκδικητές.

Ερωτώμενος πώς βλέπει σαν αντίπαλο τον νυν δήμαρχο κ. Λαμπρινό, τόνισε «στον Δήμο αυτό που βλέπω σήμερα είναι ένα αδιέξοδο, μία στασιμότητα, δεν μιλάμε για το πρόσωπο, αλλά για την πολιτική, μια πολιτική χωρίς όραμα».

Σε άλλο ερώτημα, αν βρήκε κλειστές πόρτες στο παρελθόν, όταν επεδίωξε συζήτηση με τον σημερινό δήμαρχο, ο κ. Λυγερός απάντησε μεταξύ άλλων: «Βρήκαμε κλειστά αφτιά πολλές φορές. Ανταποκρίθηκαν σε προτάσεις μας μετά από πολύ καιρό, ωστόσο οι συνθήκες σήμερα είναι εντελώς διαφορετικές».  

 

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Λυγερού:

«Η πόλη μας, οι δημότες, έζησαν το χθες και γύρισαν την πλάτη σε αυτό. Ζουν τη στασιμότητα και την απογοήτευση του σήμερα της δημοτικής αρχής και αναζητούν διέξοδο, επιζητούν το αύριο και αυτό το αύριο είναι οι Ενεργοί Πολίτες». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την ομιλία του στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Δημοτικής Κίνησης «Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες», ο επικεφαλής της Ηλίας Λυγερός.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος: «Οι συνδημότες μας γνώρισαν από τις μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις στα καθημερινά προβλήματα των δημοτών και της πόλης. Μας είδαν να διατυπώνουμε λύσεις για σημαντικά προβλήματα (κοινωνικές παρεμβάσεις - καθαριότητα - κυκλοφοριακό - ύδρευση - περιβάλλον - έργα της πόλης κ.λπ.).

Διέκριναν τη διάθεση συμβολής μας στην επίλυση αυτών των προβλημάτων και σε αποδοτικές για τους δημότες συνεργασίες.

Αναγνώρισαν στους Ενεργούς Πολίτες τους οραματικούς στόχους για την πόλη μας αλλά και την σύνδεση των επιμέρους στόχων με την υλοποίηση των γενικών».

Ο κ Λυγερός αναφέρθηκε στις δεκάδες παρεμβάσεις των Ενεργών Πολιτών που έγιναν αντικείμενο ευρύτερης συζήτησης. Μίλησε για τις παρεμβάσεις σε κοινωνικά θέματα (όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, προστασία δημοτών που βρίσκονται σε ανάγκη κ.λπ.) αλλά και για τις προτάσεις της Κίνησης σε ζητήματα όπως τα οικονομικά των δήμων τα δίκαια και μειωμένα τέλη, για έργα και δράσεις και όχι οικονομίες καταθέσεων.

Οι ημερίδες που διοργάνωσαν οι Ενεργοί Πολίτες για ζητήματα ύδρευσης και κυκλοφοριακού έφεραν στην επιφάνεια την ανάγκη σημαντικών δράσεων που πρέπει να γίνουν για την επίλυση αυτών των χρόνιων προβλημάτων της πόλης.

Ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τεκμηριωμένες παρεμβάσεις τους στα θέματα περιβάλλοντος, ανάπτυξης, έργων και καθαριότητας αλλά και στον πολιτισμό με τις προτάσεις για την διεκδίκηση από το Ηράκλειο του ορισμού του ως πολιτιστικής πρωτεύουσας το 2021, πρόταση που «πνίγηκε» από την Δημοτική αρχή.

Σήμερα με το πρόγραμμα και τις θέσεις που διατυπώνουμε, τόνισε με έμφαση ο κ Λυγερός, ολοκληρώνουμε το όραμα για το σύγχρονο και μητροπολιτικό ρόλο που πρέπει να έχει ο Δήμος Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο «Θέλομε να δώσουμε στο Ηράκλειο τον πραγματικό ρόλο που του αξίζει στην χώρα μας, την Μεσόγειο και την Ευρώπη των περιφερειών και της αποκέντρωσης. Οφείλουμε να κάνομε το Ηράκλειο πρωταγωνιστή στην αναβάθμιση και την θεσμική κατοχύρωση του ρόλου της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης».

Ο ρόλος της δημοτικής αρχής του Ηρακλείου, εξήγησε στο σημείο αυτό ο κ Λυγερός, δεν είναι και δεν πρέπει να είναι συμπληρωματικός ούτε σε επίπεδο περιφέρειας αλλά ούτε και σε επίπεδο χώρας ή Ευρώπης. Ο χαρακτήρας του Δήμου, η ιστορικότητα της πόλης, τα οικονομικά, αγροτικά παραγωγικά, τουριστικά στοιχεία, ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας που αποκτά, η δυναμική του, επιβάλουν  πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημοτική αρχή – συλλογικά. Η κατοχύρωση ενός τέτοιου ρόλου δεν μπορεί να είναι θέμα διασυνδέσεων ( γιατί θα είναι πρόσκαιρη ) αλλά σύγχρονου αναπτυξιακού σχεδίου με συγκεκριμένα βήματα και δράσεις.

Η συμμετοχή των δημοτών, ο έλεγχος και η ενεργητική αξιοποίηση τους, οι νέες τεχνολογίες - η καινοτομία, η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, ο e-dimos, η εξυπηρέτηση των δημοτών, ο ανασχεδιασμός και η αξιοποίηση δυναμικού και υπηρεσιών με στόχο να συμβάλουν στην υλοποίηση του οράματος είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας για την νέα δημοτική αρχή, επέμεινε ο Ηλίας Λυγερός.

Το πρόγραμμα των Ενεργών Πολιτικών έχει ως βασικούς τομείς - πυλώνες την Κοινωνική πολιτική, την Οικονομία-ανάπτυξη, τον Πολιτισμό-τουρισμό, το Περιβάλλον και την πόλη, το Δήμο-δημότη και καθημερινότητα, τη Νεολαία-εκπαίδευση - απασχόληση και τις επαγγελματικές ευκαιρίες των νέων.

Αυτό το πρόγραμμα, είπε ο Επικεφαλής τους, επιθυμούν να το συζητήσουν με όλους τους δημότες και τους φορείς, να μπει στην κρίση τους,να εμπλουτιστεί και να γίνει οδηγός δράσης και για τα μικρά καθημερινά αλλά και για τους οραματικούς στόχους, για το αύριο της πόλης μας.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Λυγερός ολοκληρώνοντας την ομιλία του «Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες στασιμότητες και καθυστερήσεις. Ο χρόνος, οι εξελίξεις τρέχουν οι νέες δημοτικές αρχές θα κριθούν από την ικανότητα τους να καθορίζουν αυτές τις εξελίξεις και όχι να τρέχουν πίσω από αυτές. Οι σχεδιασμοί και οι δράσεις πρέπει να αναγνωρίζουν το τοπίο που διαμορφώνεται, τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις που απαιτούνται στις σύγχρονες τοπικές και γενικότερες συνθήκες».

 

 

Σχόλια