Ηράκλειο

Ημέρα Θετικών Επιστημών για τα προσωπικά δεδομένα και τον GDPR στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο

Με το επίκαιρο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο και σε πολλές δημοφιλείς εφαρμογές επικοινωνίας πραγματοποιήθηκε η φετινή Ημέρα Θετικών Επιστημών για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου “ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”

Η ημερίδα της Παρασκευής 22/2/19 είχε το γενικό τίτλο «Τα προσωπικά μας δεδομένα στην εποχή της πληροφορίας» και προσκεκλημένους ομιλητές σημαντικούς ερευνητές του Ι.Τ.Ε: την κ. Ανθή Στρατάκη, τον κ. Δημήτρη Γραμμένο και τον κ. Γιάννη Χρυσάκη.

Πρώτη ομιλήτρια της ημέρας ήταν η κ. Ανθή Στρατάκη, Υπεύθυνη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Data Protection Officer) για ολόκληρο το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Απευθύνθηκε στα παιδιά με απλά λόγια, παρουσιάζοντας σύντομα το πλαίσιο του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (General Data Protection Regulation - GDPR), που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζεται στην ελληνική νομοθεσία από τον Μάιο του 2018.

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο κ. Δημήτρης Γραμμένος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Με μια καλά οργανωμένη δραστηριότητα, με την καθολική συμμετοχή των παιδιών και με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο, ο κ. Γραμμένος εξήγησε στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου τι θεωρούμε προσωπικά δεδομένα, πώς τα εκθέτουμε καθημερινά μόνοι μας στο χώρο του διαδικτύου, πώς αποκτούν πρόσβαση σ’αυτά οι δημοφιλείς εφαρμογές που χρησιμοποιούμε σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, πώς οι εφαρμογές αυτές απαιτούν και τελικά εξασφαλίζουν αναγκαστικά τη συναίνεσή μας.

Στη συνέχεια, ο ομιλητής προχώρησε παραπέρα, παρουσιάζοντας ζωντανά και παραστατικά ποιο ρόλο μπορεί να παίξει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων στο να ανακτήσουμε πάλι τον έλεγχο αυτού του μεγάλου όγκου πληροφορίας που μας αφορά και τι μπορούμε εμείς οι ίδιοι να κάνουμε για να διασφαλίσουμε κατά το δυνατόν τα προσωπικά μας δεδομένα.

Τελευταίος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο κ. Γιάννης Χρυσάκης, μηχανικός έρευνας και ανάπτυξης στην ομάδα Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Ο κ. Χρυσάκης μίλησε στα παιδιά για το πρόγραμμα CAPrice, μια σημαντική πρωτοβουλία του Ι.Τ.Ε προς την κατεύθυνση της μείωσης της έκθεσης των προσωπικών δεδομένων σε εφαρμογές που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά στα κινητά μας τηλέφωνα.

Ο ομιλητής εξήγησε ότι οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων αποκτούν πρόσβαση σε πολύ περισσότερα δεδομένα από αυτά που χρειάζονται πραγματικά για να λειτουργήσουν και ότι, αν αυτό το συνειδητοποιήσουμε και καταφέρουμε να το ελαχιστοποιήσουμε, τότε θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προστασίας, αφού όλες οι εταιρίες θα προσαρμόσουν τις μελλοντικές εκδόσεις των εφαρμογών τους σε νέο τεχνικό πλαίσιο λειτουργίας.

Η Ημέρα Θετικών Επιστημών στο Εκπαιδευτήριο “ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” έκλεισε με ερωτήσεις των μαθητών και συζήτηση με τους ομιλητές. Η ουσιαστική συμμετοχή επιβεβαίωσε ότι τα παιδιά ενδιαφέρονται να κατανοήσουν πραγματικά και βαθύτερα τις νέες τεχνολογίες, ενώ οι εύστοχες παρατηρήσεις τους έδειξαν τα πολλαπλά οφέλη που έχει η επαφή μαθητών με διακεκριμένους επιστήμονες που βρίσκονται στην αιχμή της διεθνούς έρευνας στον τομέα των τεχνολογιών της επικοινωνίας.

Σχόλια