Κινήσεις Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για τις καταστροφές στην Κρήτη

Ηράκλειο
Κινήσεις Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για τις καταστροφές στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επαφές Μανώλη Κεφαλογιάννη με Ευρωπαίους αξιωματούχους για τις φυσικές καταστροφές στην Κρήτη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης για το θέμα αυτό θα έχει αύριο συνάντηση με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες για την άμεση ενεργοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του προγράμματος για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών που υπερψηφίστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου Επίτροπου Χρήστου Στυλιανίδη.

Παράλληλα από χθες με κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την κοινοτική στήριξη για την αποκατάσταση των καταστροφικών ζημιών που προκλήθηκαν στην Κρήτη λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια καταστροφικά φαινόμενα με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων.

Για το θέμα αυτό θα έχει αύριο συνάντηση με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Η Κρήτη βίωσε μία ανεπανόρθωτη καταστροφή λόγω των πολύ έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας που σημειώθηκαν στην Περιφέρεια της Κρήτης είναι συγκλονιστικές.

Μία απίστευτη κακοκαιρία που άφησε πίσω της τεράστια προβλήματα στις υποδομές του νησιού.

Σχεδόν σε όλο το μήκος του βόρειου οδικού άξονα της Κρήτης υπάρχουν κατολισθήσεις και καθιζήσεις του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Ρέματα και ποτάμια έχουν καταστρέψει γέφυρες και οδικές αρτηρίες.

Η αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο, η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων και η πρόβλεψη για την κατασκευή των νέων υποδομών ώστε να είναι ανθεκτικές σε αντίστοιχα φαινόμενα είναι καίριας σημασίας για να μην θρηνήσουμε στο μέλλον άλλες ζωές και να περιορίσουμε τις καταστροφές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Μέσω ποιων κοινοτικών ταμείων μπορούν να αποκατασταθούν άμεσα ζημιές που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις;

- Έχει υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάλογος με αντιπλημμυρικά έργα στην Κρήτη ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από αντίστοιχα ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News