Οινότικα: Έβαλαν την Κρήτη στο ποτήρι μας!

Ηράκλειο
Οινότικα: Έβαλαν την Κρήτη στο ποτήρι μας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις Γούρνες για 12η χρονιά η έκθεση “Οινοτικά”

“Την Κρήτη στο ποτήρι μας” μετέφεραν για 12η συνεχή χρονιά οι οινοποιοί του νησιού, που από προχθές Σάββατο πραγματοποιούν στις Γούρνες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την έκθεση “Οινοτικά”.

Η έκθεση, που ολοκληρώνεται σήμερα και φιλοξενείται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, συγκέντρωσε τα βλέμματα όλων των φίλων του κρητικού αμπελώνα, που περιηγήθηκαν με τους διοργανωτές σε “οινικές περιπλανήσεις”, γνωρίζοντας τη δυναμική και τον χαρακτήρα των οινοποιήσιμων ποικιλιών του νησιού.

Υπολογίζεται ότι μέσα στο σαββατοκύριακο την έκθεση επισκέφτηκαν περισσότερα από 2.500 άτομα.

«Γίνονται νέες προσπάθειες, έχουμε νέες ποικιλίες, έχουμε και δύο καινούργια μέλη, που σημαίνει ότι ο κλάδος της οινοποιίας και της αμπελουργίας στην Κρήτη έχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη», τόνισε στα πλαίσια της έκθεσης ο Νίκος Δουλουφάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Ηρακλείου. Αναφερόμενος στη μεγάλη προσέλευση του κόσμου, ο κ. Δουλουφάκης επισήμανε πως από την πρώτη κιόλας ημέρα της έκθεσης σημειώθηκε μια αύξηση 50% στους επισκέπτες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Είμαστε εδώ όλοι μαζί. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Είμαστε μαζί ενωμένοι, δεμένοι, για να δείξουμε το κρητικό κρασί», υπογράμμισε από την πλευρά του ο οινοποιός Αντώνης Λουλούδης.

Όσοι είχαν τη χαρά να επισκεφτούν την έκθεση, είχαν την ευκαιρία να γευτούν κρασιά σοδειάς του 2018, αλλά και ώριμα κρασιά προηγούμενων ετών από 31 διαφορετικά οινοποιεία του νησιού, να έρθουν σε επαφή με τους παραγωγούς τους και να ενημερωθούν για τη συνολική και συγκροτημένη προσπάθεια που κάνει το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης τα τελευταία 13 χρόνια.

«Υπάρχει (σ.σ. στην έκθεση) πλατεία γευσιγνωσίας με μονοποικιλιακά βιδιανά. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει μόνος του, όπως θέλει, με τη δική του σειρά, όλα τα βιδιανά της Κρήτης», είπε από την πλευρά της η Στέλλα Αστιρακάκη, Project Manager της έκθεσης.

Παρών στην έκθεση ήταν και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Κάθε χρόνο η έκθεση είναι και καλύτερη. Οι οινοποιοί επενδύουν στην ταυτότητα και στην ποιότητα των κρητικών κρασιών για να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους. Εμείς ως Περιφέρεια πάντοτε υποστηρίζουμε τέτοιες δράσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», τόνισε σχετικά ο κ. Αρναούτακης.

Την έκθεση επισκέφτηκαν οι δύο καλύτεροι σομελιέ της Ελλάδας, ο Άρης Σκλαβενίτης (1ος νικητής) και ο Αλέξανδρος Μπουζίκας (2ος), νικητές του Πανελλήνιου Διαγωνισμού για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2019, για να δοκιμάσουν τη νέα κρητική εσοδεία οίνων.

Η έκθεση σήμερα Δευτέρα θα είναι ανοιχτή από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, αποκλειστικά για επαγγελματίες του κλάδου.

Λ. Αυγενάκης: «Στηρίζουμε τους οινοποιούς της Κρήτης»

Στην έκθεση “Οινοτικά 2019” βρέθηκε χθες και ο γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Για 12η χρονιά, οι Κρήτες οινοποιοί μάς προσκαλούν στην Έκθεση “Οινοτικά 2019”, να γευτούμε τη νέα κρητική σοδειά οίνων. Μια έκθεση η οποία εξελίσσεται σε επιτυχημένο θεσμό και κάνει ευρέως γνωστά τα εξαιρετικής ποιότητας κρητικά κρασιά. Εκφράζω την αμέριστη υποστήριξή μου σε εκδηλώσεις που ενισχύουν, αναδεικνύουν και προάγουν τα ιδιαίτερα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας. Είμαι βέβαιος πως η έκθεσή σας θα διεξαχθεί και φέτος με μεγάλη επιτυχία και εξίσου μεγάλη απήχηση στον κόσμο, που θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τόσο τους ίδιους τους Κρήτες οινοποιούς, όσο και τις εκλεκτές γεύσεις της Κρήτης, που κατέχουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική αγορά, αλλά και τις αγορές του εξωτερικού. Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους εκθέτες!».

Την έκθεση επισκέφτηκε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Εκεί είχε τη χαρά να συναντηθεί με τον γραμματέα Π.Ε. της Ν.Δ. και βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηρακλείου κ. Βαγγέλη Καρκανάκη.

Παρέα με φίλους και επισκέπτες της έκθεσης, είχε την ευκαιρία να γευτεί κρασιά από 31 διαφορετικά οινοποιεία του νησιού, να συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με τους παραγωγούς και να ενημερωθεί για τη συνολική και συγκροτημένη προσπάθεια που καταβάλλει το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης. Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η έκθεση “Οινοτικά” είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μυηθούν οι επισκέπτες στον μαγευτικό κόσμο του κρασιού, να γνωρίσουν τη διαδικασία της οινοπαραγωγής και να δοκιμάσουν εξαιρετικά κρητικά κρασιά. Συγχαίρω το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης για το εξαίρετο έργο που παράγει, αναλογιζόμενος τη σπουδαία ιστορία του τόπου μας, την παράδοσή του στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία. Μια παράδοση που όχι μόνο παραμένει ζωντανή, αλλά γεννά ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News