default-image

Καταγγελίες για εργασιακές συνθήκες «μεσαίωνα» στην καθαριότητα

Ηράκλειο
Καταγγελίες για εργασιακές συνθήκες «μεσαίωνα» στην καθαριότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι τραγικές εργασιακές συνθήκες στην καθαριότητα Χερσονήσου ζητά η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου έκανε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου την περασμένη Τρίτη 19 Φλεβάρη, παρουσία της επιτροπής αγώνα εργαζομένων ΟΤΑ, αντιδρώντας για το θέμα.

Από την παρέμβαση του Σωματείου εργαζομένων, όπως τονίζουν τα μέλη της Ένωσης, έχει βγει στην επιφάνεια το μέγεθος της εκμετάλλευσης που δέχονται οι ίδιοι, καθώς και τα “οφέλη” της ιδιωτικοποίησης της Υπηρεσίας Καθαριότητας για τους δημότες Χερσονήσου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, μέχρι στιγμής έχουν διαπιστώσει τα εξής, τα οποία και ανέδειξαν στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Οι εργαζόμενοι παίρνουν μισθούς ύψους 500 ευρώ, την ίδια ώρα που ο εργολάβος δηλώνει στη μελέτη που έχει καταθέσει αποδοχές ύψους 1.700 ευρώ! Παραβιάζεται συνεχώς το ωράριο εργασίας, ενώ δεν καταβάλλονται οι υπερωρίες στους εργαζόμενους, παράβαση που αποτελεί καθημερινότητα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με εντατικοποίηση της δουλειάς. Δεν καταβάλλονται οι προσαυξήσεις βραδινής εργασίας και αργιών. Δεν καταβάλλεται αποζημίωση μη ληφθείσας αδείας στους εργαζόμενους παρελθόντων ετών, ενώ τους αναγκάζουν να υπογράφουν ότι τις έχουν πάρει με την απειλή της απόλυσης. Δεν καταβάλλεται το ένσημο και το επίδομα βαρέας και ανθυγιεινής εργασίας. Η κακή κατάσταση των οχημάτων αποκομιδής από την ανύπαρκτη συντήρησή τους βάζει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Είναι ανύπαρκτες οι υποδομές που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγιεινής των εργαζομένων. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δε χορηγούνται όπως προβλέπεται. Δεν γίνονται εμβολιασμοί. Τα εργατικά ατυχήματα που γίνονται τακτικά δε δηλώνονται κάτω από την πίεση της εργοδοσίας».

Για όλα τα παραπάνω μάλιστα, όπως σημειώνει η Ένωση, «καταθέσαμε πρόταση ώστε να προβλεφθούν στη νέα προγραμματική σύμβαση που ετοιμάζονται να ξαναδώσουν με τον εκάστοτε εργολάβο τα παραπάνω αιτήματα των εργαζομένων, που αφορούν το ύψος του μισθού, τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” υπερψήφισε την πρόταση αυτή, η οποία ανέδειξε και την ανάγκη επαναφοράς της υπηρεσίας στον Δήμο και πρόσληψης των εργολαβικών εργαζομένων από τον Δήμο, αίτημα το οποίο είναι πέρα για πέρα δίκαιο. Όλες οι άλλες παρατάξεις, μαζί με τη δημοτική Αρχή, παρόλο που διαμαρτυρήθηκαν στο τέλος όλοι μαζί (πλην ενός ακόμα δημοτικού συμβούλου), καταψήφισαν την πρότασή μας για τη διασφάλιση των εργαζομένων στην επόμενη σύμβαση, στηρίζοντας έμπρακτα τα κέρδη του εργολάβου». Τα μέλη της Ένωσης, οργανώνοντας τον αγώνα τους γύρω από το πρόβλημα αυτό, διεκδικούν, μεταξύ άλλων, «μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, επαναφορά της Υπηρεσίας Καθαριότητας στον Δήμο και άμεση πρόσληψη όλων των εργαζομένων στον Δήμο, κατώτατο μισθό 751 ευρώ με αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας, πληρωμή προσαυξήσεων βραδινών και αργιών, πληρωμή όλων των υπερωριών και των αδειών που δεν έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος του 2018, επίδομα και ένσημο ΒΑΕ, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και Μέσα Ατομικής Προστασίας, καθώς και ολοκληρωμένη, επιμελή και έγκαιρη συντήρηση των οχημάτων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News