Ηράκλειο

Ξέρετε τι είναι ένα «γυροσκόπιο ελεγχόμενης ροπής»; Οι μαθητές του ΓΕΛ Γαζίου, ξέρουν!

Για το «γυροσκόπιο ελεγχόμενης ροπής» βραβεύτηκαν στους 10ους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών οι μαθητές του ΓΕΛ Γαζίου

Ένα από τα 7 βραβεία των 10ων Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών έλαβαν οι μαθητές του ΓΕΛ Γαζίου, με το «γυροσκόπιο ελεγχόμενης ροπής» που δημιούργησαν.

Τι είναι όμως το «γυροσκόπιο ελεγχόμενης ροπής»;

Η εργασία των μαθητών είχε σαν αντικείμενο την επίδειξη του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνουν την μεταβολή ή τη διόρθωση του προσανατολισμού τους τα διαστημικά σκάφη όπως είναι οι δορυφόροι τηλεπικοινωνιών και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

Στην εργασία συμμετείχαν οι μαθητές της Β' τάξης του Γενικού Λυκείου Γαζίου, Ελευθέριος Τουπής και Μιχαήλ Χαχλιουτάκης καθώς και η μαθήτρια της Α' τάξης του Γυμνασίου Γαζίου, Ανθή Κοσμά ενώ η φοιτήτρια του Α' έτους στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαρία Χριστοφοράκη είχε αναλάβει την επιμέλεια του γραπτού μέρους. Την ευθύνη του συντονισμού, της επίβλεψης και της τελικής παρουσίασης του πειράματος στις εγκαταστάσεις του ΕΚΦΕ Αιγάλεω είχε ο καθηγητής Φυσικής κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης αφού δυστυχώς η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών και το υψηλό κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων δεν επέτρεψε στην ομάδα των μαθητών να ταξιδέψει μέχρι την Αθήνα.

Rolling Sounds

Στους 10ους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών παρουσιάστηκε επίσης από τον κ. Αστρινό Τσουτσουδάκη, μια ακόμα εργασία, εκτός όμως συναγωνισμού που αφορούσε την μέτρηση της ταχύτητας περιστροφής δίσκου χρησιμοποιώντας το φαινόμενο Doppler.

Η συγκεκριμένη εργασία με τίτλο “Rolling Sounds” (The Doppler effect of a sound source moving in a circle) έγινε σε συνεργασία με τον καθηγητή πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο Γαζίου κ. Γεώργιο Γεωργουλάκη και έχει ήδη συμπεριληφθεί σε βιβλίο που εκδόθηκε από τον μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό με έδρα το Βερολίνο, Science on Stage Europe.

Το συγκεκριμένο βιβλίο θα διανεμηθεί σε χιλιάδες αντίγραφα σε σχολεία όλης της Ευρώπης στα πλαίσια του προγράμματος Coding in Stem Education, ενώ η επίσημη παρουσίαση του θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία των 14 συγγραφέων καθηγητών καθώς και των επικεφαλής των Εθνικών παραρτημάτων του οργανισμού  στη Βιέννη από 28/2 – 1/3/2019.

Η επίσκεψη του Δημάρχου

Το Γενικό Λύκειο Γαζίου επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, με σκοπό να συγχαρεί τους συντελεστές της ομάδας εργασίας που διακρίθηκε στους 10ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών που έγιναν στην Αθήνα.

Ο Δήμαρχος, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Μανώλη Παπαδομανωλάκη και τον Πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιάννη Ντουλάκη, συναντήθηκε με τον Δ/ντη του Λυκείου Γιάννη Κωστάκη, τον υπεύθυνο καθηγητή της ομάδας Αστρινό Τσουτσουδάκη, τους μαθητές – μέλη της Ανθή Κοσμά (από την Α’ τάξη του Γυμνασίου Γαζίου), Λευτέρη Τουπή και Μιχάλη Χαχλιουτάκη (από την Β’ τάξη του Λυκείου Γαζίου), τον Πρόεδρο και τον Ταμεία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσθένη Μαράκη και Γιώργο Σπανό αντίστοιχα.

Ο Κώστας Μαμουλάκης συνεχάρη εκπαιδευτικούς και μαθητές για την εξαιρετική τους επίδοση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά είναι η ελπίδα και το μέλλον μας. Και η χαρά μας είναι τεράστια όταν βλέπουμε ότι όλη αυτή η δουλειά που γίνεται στα σχολεία του Μαλεβιζίου, έχει αυτά τα αποτελέσματα. Να γνωρίζετε ότι είμαστε σταθερά στο πλευρό σας με σκοπό να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική με κάθε τρόπο και να στοχεύετε πάντα ψηλά!».

Από την πλευρά του ο Δ/ντης του Λυκείου Γιάννης Κωστάκης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την διαρκή συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση σε κάθε αίτημα υποστήριξης και αναφέρθηκε στην ομαδική δουλειά που γίνεται στο σχολείο, ενώ ο υπεύθυνος καθηγητής της ομάδας Αστρινός Τσουτσουδάκη αναφέρθηκε στις σημαντικές επαφές που έχουν αναπτυχθεί με διεθνείς Ευρωπαϊκούς επιστημονικούς φορείς, που κατατάσσουν το Γάζι καθοριστικό σημείο των επιστημονικών εξελίξεων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, 4 φορές έχουν επισκεφτεί το ΓΕΛ Γαζίου επιστήμονες από το CERN οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά τη δουλειά της ομάδας, ενώ τα ίδια τα παιδιά, παρά τις πολλές δραστηριότητές τους, καταφέρνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσθένης Μαράκης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή για την μέχρι σήμερα συνεργασία ενώ παρουσίασε και το πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που προγραμματίζει για την ενημέρωση των μαθητών σε διάφορα σημαντικά θέματα που τους απασχολούν.

Πρόσθετη χρηματοδότηση

Κατά την επίσκεψη, ανακοινώθηκε και η πρόσθετη χρηματοδότηση από την Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή με το ποσό των 1.500 ευρώ για τον εξοπλισμό του εργαστηρίου φυσικής, καθώς και με το ποσό των 2.500 ευρώ για την τοποθέτηση επιπλέον εξοπλισμού στο Γυμναστήριο – αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια