default-image

Έτσι θα είναι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

Ηράκλειο
Έτσι θα είναι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV παρουσιάστηκε εντυπωσιακό τμήμα άποψης του νέου αεροδρομίου σε μακέτα - logo

Ενόψει της ιστορικής υπογραφής της σύμβασης και άρα της ανακήρυξης κύριου αναδόχου στο έργο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, παρουσιάστηκε ένα εντυπωσιακό τμήμα άποψης του νέου αεροδρομίου σε μακέτα - logo όπως μεταξύ άλλων θα εμφανιστεί κατά την αυριανή επίσημη υπογραφή.

Υπενθυμίζεται ότι  στις 12 το μεσημέρι, θα «πέσουν» στο Δημαρχείο Καστελίου οι υπογραφές της σύμβασης παραχώρησης για το έργο κατασκευής του νέου αεροδρομίου από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζης και εκπροσώπους της ελληνο-ινδικής κοινοπραξίας, που είναι ο ανάδοχος παραχωρησιούχος...

Από πλευράς παραχωρησιούχου θα υπογράψουν εκ μέρους της ΤΕΡΝΑ ο πρόεδρος Μιχάλης Γουρζής, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ινδικού κολοσσού GMR, και εδώ ασφαλώς είναι η μεγάλη είδηση, αφού θα έχουμε για πρώτη φορά άφιξη Ινδών στο Καστέλι.

Επίσης, θα υπογράψει και εκπρόσωπος της νέας εταιρείας «Ariadne Airport Group».

Στη σχετική επίσημη ανακοίνωση-πρόσκληση του υπουργείου αναφέρεται: «Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, σας προσκαλεί στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του έργου “Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης καθώς και μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών συνδέσεων αυτού”. Η τελετή υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη, και του παραχωρησιούχου “Ariadne Airport Group”, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 (σ.σ. σήμερα), στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Καστελίου, στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος».

Οι 4 που υπογράφουν

Τη σύμβαση παραχώρησης του έργου κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου και των συνοδών οδικών και άλλων έργων θα υπογράψουν 4 πρόσωπα και συγκεκριμένα οι:

1. Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών & Μεταφορών.

2. Μιχάλης Γουρζής, πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος “Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε.”.

3. Sidharath Kapur, executive director (εκτελεστικός διευθυντής) του ινδικού ομίλου GMR.

4. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, μέλος Δ.Σ. ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης θα παρευρίσκεται φυσικά πλήθος επισήμων και εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών, αυτοδιοικητικών και θρησκευτικών Αρχών και φορέων.

Ανάμεσά τους υπάρχει και μια ελληνική παρουσία που ξεχωρίζει. Το “παρών” αναμένεται να δώσει και ο ισχυρός άνδρας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Γιώργος Περιστέρης.

Στη διάρκεια των ομιλιών και τοποθετήσεων θα υπάρχει ως σταθερό φόντο το σχετικό λόγκο-άποψη του νέου αεροδρομίου που δημοσιεύει σήμερα η “Ν.Κ.”, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια της πλήρους μακέτας του νέου αεροδρομίου.

Μετά τις σημερινές υπογραφές στο Δημαρχείο Καστελίου, η σύμβαση παραχώρησης θα σταλεί προς επικύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Μόλις κυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή, θα συσταθεί και το 9μελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που θα διαχειρίζεται το νέο αεροδρόμιο: εννεαμελές συμβούλιο διοίκησης, στο οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα συμμετέχουν 4 εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου, 4 εκπρόσωποι της επενδυτικής κοινοπραξίας της ΤΕΡΝΑ και της GMR και 1 πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Οι Ινδοί

Το ενδιαφέρον σήμερα κεντρίζει ασφαλώς και η ινδική παρουσία. Τόσο ο εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου GMR, Sidharath Kapur, όσο και τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας θα τραβήξουν αναμφίβολα τα βλέμματα...

Ο λόγος απλός. Το αεροδρόμιο Καστελίου δεν είναι απλώς το πρώτο έργο στο οποίο μπαίνουν οι Ινδοί σε επενδυτικό κονσόρτσιουμ στην Κρήτη ή στην Ελλάδα... Με το Καστέλι οι Ινδοί κάνουν την πρώτη εμφάνιση, το πρώτο “μπάσιμό” τους σε κονσόρτσιουμ επενδυτικό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου μιλάμε για ένα σημαντικό ευρωπαϊκό γεγονός και είναι δεδομένο ότι οι Ινδοί έχουν ευρύτερα επενδυτικά πλάνα μετά το πρώτο αυτό “μπάσιμό” τους στην Ε.Ε. μέσω του νέου αεροδρομίου Καστελίου.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι Ινδοί του Ομίλου GMR προχώρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες της “Ν.Κ.”, σε μια στρατηγική κίνηση, με την αύξηση του δικού τους ποσοστού συμμετοχής στο επενδυτικό πρότζεκτ του Καστελίου από 10% που ήταν αρχικά σε 40%! Η κίνηση αυτή αποτυπώνει το μεγάλο, στρατηγικό ενδιαφέρον του ινδικού ομίλου για το συγκεκριμένο έργο, αλλά και για την επενδυτική διείσδυσή τους στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η ινδική αντιπροσωπία βρίσκεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από προχθές στην Αθήνα και έχει μπαράζ επαφών με κυβερνητικά στελέχη, με στελέχη της αντιπολίτευσης, με εκπροσώπους της αγοράς αλλά και με στελέχη της Ε.Ε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News