Ηράκλειο

Γεροπόταμος: Απαντήσεις ζητάει η οικογένεια των θυμάτων - «Μπαλάκι» οι ευθύνες

Αμείλικτα είναι τα ερωτηματικά για την τραγωδία στο Γεροπόταμο

Απαντήσεις στις ευθύνες που προκύπτουν από την τραγωδία με τους 4 νεκρούς στο Γεροπόταμο περιμένουν η οικογένειες των θυμάτων και οι Κρητικοί.

Ωστόσο ένας στον άλλο ρίχνουν η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Φαιστού την αρμοδιότητα για τα ρέματα, με αφορμή την ασύλληπτη τραγωδία στη Μεσαρά που βύθισε στο πένθος όλο το νησί και πάγωσε όλη την Ελλάδα, αναφορικά με τον χαμό των τεσσάρων ατόμων που βρήκαν φρικτό θάνατο το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από χείμαρρο στον Γεροπόταμο.

Κουκιαδάκης: Ο δήμος ήταν υπεύθυνος για το έργο

Σε δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης αναφέρει πως, με την 72604/7.4.2017 απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε τον Δήμο Φαιστού με το ποσό των 260.000 ευρώ για την κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού στον αναδασμό Μοιρών, προκειμένου να αντικατασταθεί η υφισταμένη “ιρλανδική γέφυρα”, η οποία εξυπηρετεί κυρίως τα παρακείμενα αγροτεμάχια. Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Κουκιαδάκης, «φορέας υλοποίησης του έργου, λόγω αρμοδιότητας, ορίστηκε ο Δήμος Φαιστού και προϊσταμένη Αρχή το Δημοτικό Συμβούλιο, με διευθύνουσα υπηρεσία τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων του Δήμου», ενώ, όπως σημείωσε, «η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει τις προσεχείς ημέρες στα θεσμοθετημένα όργανα πρωτίστως, με την παρουσία των μέσων ενημέρωσης, όπως γίνεται άλλωστε κάθε φορά. Οι Περιφερειακές Ενότητες, ως καθολικές διάδοχοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, είναι γνωστό ότι έχουν την ευθύνη της μελέτης, της κατασκευής, της συντήρησης και της σήμανσης των επαρχιακών δρόμων και όχι των αγροτικών», τονίζει, ενώ, εκφράζοντας τη θλίψη του για τον χαμό των τεσσάρων ατόμων, σημειώνει πως «η Κρήτη και το Ηράκλειο πενθούν τους αδικοχαμένους συμπολίτες μας, τη μνήμη των οποίων τιμούμε, γι’ αυτό και ο χρόνος δεν προσφέρεται για άγονες συζητήσεις για τις “αρμοδιότητες”».

Aρμουτάκης: «Την ευθύνη φέρει η Περιφέρεια»

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, που από την αρχή βαθύτατα συγκλονισμένος δήλωσε πως αναλαμβάνει συνειδησιακά την ευθύνη για την τραγωδία στον Γεροπόταμο, που άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ξεκαθάρισε πως την ευθύνη για τα ρέματα φέρει η Περιφέρεια, επισημαίνοντας πως σε ό,τι αφορά το έργο για την κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού στον αναδασμό Μοιρών, προκειμένου να αντικατασταθεί η υφισταμένη “ιρλανδική γέφυρα”, η μελέτη έχει συνταχθεί, όμως το έργο έχει “κολλήσει” στις υπογραφές. «Έχουμε χρηματοδοτηθεί για το έργο από το 2017 και αμέσως ξεκινήσαμε τη μελέτη. Συγκεκριμένα, μόλις έλαβα τα χρήματα, σε ενάμιση μήνα, έτρεξα τις διαδικασίες και ανέθεσα τη μελέτη. Τον Δεκέμβριο του 2017 υπέγραψα σύμβαση για τη σύνταξη της μελέτης. Η ωρίμανση της μελέτης, όμως, δε γίνεται μέσα σε ένα χρόνο. Η μελέτη είναι έτοιμη, αλλά απαιτούνται να μπουν υπογραφές από υπηρεσίες που ελέγχει ο κ. Κουκιαδάκης. Ας πει λοιπόν στις υπηρεσίες του να δουλεύουν πιο γρήγορα. Χρειάζονται περίπου 18 εγκρίσεις», είπε ο κ. Αρμουτάκης, ενώ για το θέμα των ευθυνών τόνισε πως «αρμοδιότητα δεν έχει ο Δήμος στα ρέματα, όπως έμαθα ότι λέει ο κ. Κουκιαδάκης, αλλά η Περιφέρεια. Και αντιπαρέρχομαι τα όσα λέγονται με έγγραφα που αναφέρουν ότι, σύμφωνα και με νόμο και με δικαστικές αποφάσεις, αποκλειστική αρμοδιότητα στα ρέματα φέρει η Περιφέρεια. Ποτέ δεν είχαν αρμοδιότητα οι Δήμοι στα ρέματα, πράγμα που επισημαίνεται ξεκάθαρα και στον “Κλεισθένη”, που αναφέρει πως αποκλειστικά για καθαρισμό και αστυνόμευση των ρεμάτων αρμοδιότητα έχει η Περιφέρεια. Συνειδησιακά είπα από την αρχή ότι παίρνω την ευθύνη και λυπούμαι τους ανθρώπους που χάθηκαν. Υπάρχουν όμως οι νόμοι του κράτους που θα καταλήξουν τελικά για το ποιος φέρει την ευθύνη, που εκ των πραγμάτων ξαναλέω την έχει η Περιφέρεια».

Υπενθυμίζεται πως «συνειδησιακά αναλαμβάνω την ευθύνη» είχε αναφέρει στις πρώτες του δηλώσεις μετά το τραγικό συμβάν ο κ. Αρμουτάκης, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό φονικό σημείο. Συνολικά στην ευρύτερη περιοχή του Γεροπόταμου υπάρχουν 15 ακόμη διαβάσεις “ιρλανδικού” τύπου. Ο κ. Αρμουτάκης μίλησε για ένα εξαιρετικά δύσκολο πέρασμα, ενώ τη συγκεκριμένη βραδιά, όπως είπε, και η ορατότητα δεν ήταν καλή λόγω του καιρού. Ο δήμαρχος Φαιστού παραδέχτηκε το κενό στην πρόληψη σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, ενώ, όπως δήλωσε, «οι ευθύνες θα αποδοθούν από τη δικαιοσύνη με βάση τον νόμο».

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι, την ώρα που η Κρήτη θρηνεί τέσσερις νεκρούς, Δήμος Φαιστού και Περιφέρεια Κρήτης να έρχονται σε έντονη αντιπαράθεση, με την ευχή όλων η κόντρα αυτή να μην καταλήξει σε αδιέξοδο, αλλά να βρεθεί λύση ώστε να γίνουν άμεσα τα απαιτούμενα έργα και να μη θρηνήσει το νησί μας κι άλλα θύματα.

«Μικροπολιτικές σκοπιμότητες»

Με νέα ανακοίνωση ο δήμος Φαιστού κάνει λόγο για παραπληροφόρηση και μικροπολιτικές σκοπιμότητες αναφέροντας: «Όμως πέρα από τα συναισθήματα και τον ανθρώπινο παράγοντα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ένα κύμα παραπληροφόρησης και μια προσπάθεια απόσεισης ευθυνών από όσους αυτές μπορούν να ζητηθούν, μαζί με μια αντίστοιχη προσπάθεια να καταλογιστούν ευθύνες στους μόνους που δεν φταίνε, στους αιρετούς και το προσωπικό του Δήμου Φαιστού.

Ενός Δήμου που, υποστελεχωμένος και μέσα από δύσκολες συγκυρίες, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο που οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούνται να φέρουν σε πέρας, υποκαθιστώντας πολλές φορές το ίδιο το Κράτος.

Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες όμως που κινούν αυτές τις προσπάθειες δεν θα καταστούν ικανές να αποκρύψουν την αλήθεια. Οι διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει θα καταδείξουν την πραγματική κατάσταση και θα αποδώσουν ευθύνες στους πραγματικά υπεύθυνους και όχι στα εύκολα εξιλαστήρια θύματα.

Δεσμευόμαστε πως μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών και αφού πρώτα ενημερώσουμε τις Αρχές θα προχωρήσουμε σε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση όλων των πολιτών για το δυσάρεστο αυτό συμβάν.

Αυτοί οι θάνατοι ας είναι οι τελευταίοι για τέτοιον λόγο».

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια