Έτσι μπορεί να αξιοποιηθεί το πολεμικό καταφύγιο στον Καρτερό

Ηράκλειο
Έτσι μπορεί να αξιοποιηθεί το πολεμικό καταφύγιο στον Καρτερό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόταση για το εγκαταλελειμμένο καταφύγιο

Πρόταση για αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου πολεμικού καταφυγίου Καρτερού κατατέθηκε στη διάρκεια της συνάντησης στο Ηράκλειο. Οι εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρτερού τόνισαν ότι βλέπουν ως θετική την πρόταση των “Ενεργών Πολιτών” για αξιοποίηση χώρου αποθήκευσης πολεμικού υλικού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρίσκεται εντός των ορίων του Καρτερού, ώστε να μπορούν να τον επισκέπτονται μαθητές και όσοι πολίτες το επιθυμούν.

Πρόταση για επίσκεψη μαθητών στο χώρο

Θυμίζουμε ότι, θεωρώντας πως η επίσκεψη σε έναν τέτοιο χώρο μαθητών που διδάσκονται στο μάθημα της Ιστορίας τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα λειτουργήσει βιωματικά για την καλύτερη κατανόηση των συνθηκών που επικρατούσαν τότε, αλλά και ως κίνητρο περαιτέρω αναζήτησης πληροφοριών για τον ρόλο της Κρήτης στα γεγονότα της περιόδου, οι “Ενεργοί Πολίτες” και ο επικεφαλής τους Ηλίας Λυγερός έθεσαν προ λίγων ημερών το θέμα στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, Γιώργο Τερζάκη, ο οποίος όχι μόνο βρήκε την ιδέα ενδιαφέρουσα, αλλά ζήτησε να προωθηθεί περαιτέρω.

Όπως επισήμανε ο Ηλίας Λυγερός, το γεγονός πως το καταφύγιο διαθέτει εύκολη πρόσβαση, δεν κινδυνεύει με κατάρρευση και είναι τόσο κοντά στην πόλη του Ηρακλείου το καθιστά άριστη επιλογή για επισκέψεις μαθητών και όχι μόνο.

Το καταφύγιο χρειάζεται, σε πρώτη φάση, έναν καλό καθαρισμό από τον Δήμο, σήμανση και συνεννόηση με τον Στρατό, στον οποίο ανήκει, ώστε να μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί.

Από πλευράς Πολιτιστικού Συλλόγου επισημάνθηκε ακόμα ότι ο Καρτερός διαθέτει ένα εκτεταμένο παραθαλάσσιο μέτωπο, από τη Φλωρίδα ως την “Ακτή”, το οποίο παραμένει επί της ουσίας αναξιοποίητο, κατάσταση που αναγνωρίζεται και από τους “Ενεργούς Πολίτες” πως πρέπει να αλλάξει, έτσι ώστε και οικονομικά να αναπτυχθεί ο τόπος, αλλά και να αποφευχθούν στο μέλλον περιστατικά ρύπανσης, όπως αυτό που ζήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι. Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στον κ. Λυγερό ήταν τέλος αυτά της διαμόρφωσης οργανωμένου κάμπινγκ στον χώρο όπου σήμερα βρίσκονται αυθαίρετα τοποθετημένα τροχόσπιτα, αλλά και η συνένωση του Καρτερού σ’ έναν δήμο ώστε να πάψει να είναι διχοτομημένος.

Τα προβλήματα του Καρτερού

Εν τω μεταξύ να δοθούν λύσεις σε βασικά προβλήματα της καθημερινότητας, από τη σχολική στέγη για τα παιδιά, τη δυσοσμία και τα κατά καιρούς φαινόμενα ρύπανσης, τις ελλείψεις σε επίπεδο αποχετευτικού δικτύου και όμβριων υδάτων μέχρι τις εικόνες υποβάθμισης στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής, περιμένουν ακόμα καρτερικά οι κάτοικοι στον Καρτερό.

Τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, που σημειωτέον, πέραν όλων των άλλων, έχει και την ιδιαιτερότητα να είναι διχοτομημένη διοικητικά, ανήκοντας η μισή στον Δήμο Ηρακλείου και η άλλη μισή στον Δήμο Χερσονήσου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής επίσκεψης αντιπροσωπίας της δημοτικής κίνησης “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες” στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρτερού.

Με τα μέλη του προεδρείου του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρτερού συναντήθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες” Ηλίας Λυγερός, συνοδευόμενος από τη δημοτική σύμβουλο Μαρία Καλουδιώτη. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή και για τα οποία, παρότι έχουν τεθεί υπόψη της δημοτικής Αρχής του Ηρακλείου, δεν έχουν δρομολογηθεί λύσεις.

Οι “Ενεργοί Πολίτες” συμφωνούν και στηρίζουν το αίτημα των κατοίκων του Καρτερού να ενταχθεί η περιοχή τους στο σχέδιο πόλεως, με ταυτόχρονη οριοθέτηση των ρεμάτων, αλλά και να κατασκευαστεί, όπως ζητούν, γέφυρα στο ποτάμι, σε μια από τις δύο παράλληλες οδούς της εθνικής οδού, ώστε να συνδεθεί ο δυτικός με τον ανατολικό Καρτερό.

Η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου αλλά και δικτύων όμβριων υδάτων κρίνεται επίσης επιβεβλημένη, όπως και η διευθέτηση του ζητήματος που ανακύπτει στις περιοχές του Καρτερού, της Πρασάς και της Καλλιθέας, με τη δυσοσμία και τα έντομα που προέρχονται από τη μονάδα περισυλλογής και κομποστοποίησης απορριμμάτων στη ΒΙΠΕΗ.

Δημοτικό σχολείο

Ιδιαίτερη έμφαση στη χθεσινή συνάντηση δόθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της σχολικής στέγης. Όπως υπογράμμισαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, οι κάτοικοι του Καρτερού περιμένουν εναγωνίως να προωθηθεί η λειτουργία του εξατάξιου δημοτικού σχολείου, που έχει εγκρίνει από το 2011 το υπουργείο Παιδείας, τώρα που ανακοινώθηκε η παραχώρηση του στρατοπέδου Μπετεινάκη, έτσι ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία για το σχολείο, εφόσον διαθέσιμη έκταση πλέον υπάρχει.

Η ανέγερση του σχολείου στο πρώην στρατόπεδο Μπετεινάκη, στον Καρτερό, είναι θεσμοθετημένη εδώ και χρόνια, αλλά έχει “παγώσει” επειδή δεν είχε προωθηθεί η διαδικασία της παραχώρησης του ακινήτου των 7,5 στρ. που θα διατεθεί για τις ανάγκες του σχολικού συγκροτήματος. Πρόκειται για ένα θέμα που “καίει” την τοπική κοινωνία, και όχι άδικα, από τη στιγμή που η περιοχή δε διαθέτει δημοτικό σχολείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News