Ηράκλειο

Πότε φτάνουν τα πρώτα 24.000 εμβόλια στα φαρμακεία;

Ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας από το Ηράκλειο για τα εμβόλια, ενώ προανήγγειλε τη λειτουργία δύο νέων ΤΟΜΥ

Την ψυχραιμία των πολιτών και ταυτόχρονα την προσοχή τους σε ότι αφορά τη γρίπη ζήτησε από το Ηράκλειο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός που τόνισε ότι από τη Δευτέρα θα αρχίσει η προμήθεια στα φαρμακεία 24.000 εμβολίων ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα φτάσουν ακόμη 26.000 προκειμένου να εμβολιαστούν όσα άτομα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και δεν έκαναν το εμβόλιο.

«Νομίζω ότι και με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε και θωρακίζουμε περισσότερο το κομμάτι της κοινωνίας που έχει μεγαλύτερους κινδύνους να νοσήσει με σοβαρά συμπτώματα. Υπάρχει επάρκεια αντιιικών εμβολίων, νομίζω ότι με μία συνετή διαχείριση της υπόθεσης και από το ιατρικό προσωπικό αλλά και με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες αυτή τη δυσκολία, την οποία αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός, την ώρα που τα θύματα της γρίπης έχουν φτάσει τα 56 σε ολόκληρη τη χώρα, αυτό που φαίνεται είναι ότι ακόμη διανύουμε μια φάση επιδημικής έξαρσης με πάρα πολλούς ανθρώπους να  νοσούν, αρκετοί από αυτούς με συνοδά νοσήματα, αρκετά σοβαρά. 

«Είμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης»

«Είμαστε», είπε ο κ. Ξανθός, «σε μία φάση επιδημικής έξαρσης που σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που νοσούν, αρκετοί από αυτούς νοσούν αρκετά σοβαρά και ιδιαίτερα άνθρωποι που έχουν συνοδά νοσήματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καταλήγουν δυστυχώς παρά την υποστήριξη που δέχονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Νομίζω ότι χρειάζεται ψυχραιμία, όχι εφησυχασμός αλλά ούτε και πανικός. Η επιστημονική κοινότητα οι επιδημιολόγοι, οι λοιμοξιολόγοι έχουν δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες, οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν και είναι στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν και τώρα να κάνουν το εμβόλιο».

Ο Ανδρέας Ξανθός εξήγησε ότι η εποχική γρίπη είναι μια κατάσταση που κάθε χρόνο χρειάζεται προσοχή, διευκρίνισε ότι με μια συνετή διαχείριση από το  ιατρικό προσωπικό και με ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες αυτή τη δυσκολία.

Δύο ακόμα ΤΟΜΥ στην Κρήτη

Οι ανακοινώσεις έγιναν στο περιθώριο της περιφερειακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τον ένα χρόνο λειτουργείας των Τοπικών Μονάδων Υγείας στο Ηράκλειο, με την παρουσία του υπουργού Υγείας. Ο κ. Ξανθός εξήγησε ότι αν και υπάρχουν ακόμη κενά και ελλείψεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών εδραιώνεται, με τις εγγραφές στην Ελλάδα να φτάνουν το 1.900.000 και στην Κρήτη ήδη να ξεπερνούν τις 50.000. Όπως επισημάνθηκε στην Κρήτη το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν δύο ακόμη μονάδες σε Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο, ενώ αισιοδοξία έχει δημιουργήσει το γεγονός ότι η νέα προκήρυξη για γιατρούς θα είναι μόνιμα ανοιχτή και όποιος παθολόγος ή γενικό ιατρός τελειώνει την ειδικότητά του θα μπορεί να πάρει θέση στις Τοπικές Μονάδες Υγείας.  

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 112 μονάδες υγείας, ενώ για την Κρήτη από τις 11 που υφίστανται σήμερα, ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη 25 συνολικά δομών, με δύο ακόμη δομές να υλοποιούνται το επόμενο διάστημα σε Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο, όπως εξήγησε και ο Γ.Γ του Υπουργείου Σταμάτης Βαρδαρός.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια