Μόλις 10 στην τάξη - Γρίπη, ιώσεις και κακοκαιρία «έδιωξαν» τους μαθητές

Ηράκλειο
Μόλις 10 στην τάξη - Γρίπη, ιώσεις και κακοκαιρία «έδιωξαν» τους μαθητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια παραμένουν πολλά τμήματα στους παιδικούς σταθμούς -Σε αναμονή τα φαρμακεία για νέα εμβόλια

Αποδεκατίστηκαν…πολλές τάξεις μαθητών σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς καθώς η γρίπη σε συνδυασμό με τις ιώσεις και την κακές καιρικές συνθήκες εμπόδισαν τα παιδιά να κάτσουν στα θρανία. Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς και τα προνήπια καθώς τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις ασθένειες και τηρούν λιγότερο τους κανόνες υγιεινής. Ενδεικτική είναι η εικόνα σε κάποιους παιδικούς σταθμούς του Ηρακλείου όπου το πρωί προσήλθαν μόλις 6-8 παιδιά σε τάξη με συνολικά 20-22.

Μόλις...10 παιδιά στις τάξεις

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής Ηρακλείου Μαρία Κασωτάκη: «από την ενημέρωση που έχω δεν είναι μόνο τα παιδιά που είναι άρρωστα που απουσιάζουν. Υπάρχουν γοενείς που κρατάνε προληπτικά τα παιδιά τους στο σπίτι, έγκυες μητέρες που φοβούνται τη μετάδοση ιώσεων και δεν στέλνουν τα παιδιά στον παιδικό και επίσης σύμφωνα με την παιδίατρο για όσα παιδιά έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να συστάθηκε να παραμείνουν για μερικές μέρες στο σπίτι. Υπήρξε και η κακοκαιρία που δυσκόλεψε πολύ τις μετακινήσεις. Υπήρξαν λοιπόν κάποια τμήματα όπου υπήρχαν 10 παιδιά στο τμήμα».

Η εικόνα είναι λίγο καλύτερη στα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα Λύκεια όπου υπάρχουν μεν απουσίες, αλλά σε πιο λογικό πλαίσιο. Πάντως όπως λένε δάσκαλοι και καθηγητές κάθε χρόνο τέτοια περίοδο η γρίπη και οι ιώσεις χτυπάνε «κόκκινο» με αποτέλεσμα να «αδειάζουν» οι τάξεις. Σύμφωνα με την κ.Κασωτάκη «τα παιδιά που είναι εμπύρετα θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι, τα επανέλθουν στους παιδικούς σταθμούς όταν αναρρώσουν και οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για τους κανόνες υγιεινής ».

Νέα αναμονή για την παρτίδα εμβολίων

Εν τω μεταξύ εν αναμονή παραμένουν οι πολίτες και για τη νέα παρτίδα των 50.000 εμβολίων που θα προμηθευτεί η χώρα μας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών νομού Ηρακλείου κ.Τσικανδηλάκη «η παρτίδα αναμένεται σήμερα στη χώρα μας καθώς θα γίνει εισαγωγή των εμβολίων από την Ιρλανδία και υπάρχει και το στοιχείο της γραφειοκρατίας. Τα αντιγριπικά αναμένονται στα φαρμακεία τις επόμενες ημέρες. Το επόμενο πρόβλημα είναι πως θα μοιραστούν, γιατί ακόμα κι αν δοθούν σε φαρμακεία δεν εύκολη διαδικασία».

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα κι αν δοθούν τα αντιγριπικά στα φαρμακεία αναλογούν 5 εμβόλια ανά φαρμακείο.

Την ίδια στιγμή οι νεκροί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής έχουν φτάσει τους 56. Σύµφωνα µε το ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή της περιόδου (Οκτώβριος 2018) έως τις 10 Φεβρουαρίου 2019 καταγράφηκαν 226 σοβαρά κρούσµατα εργαστηριακά επιβεβαιωµένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Από αυτά τα κρούσµατα εµβολιασµένα ήταν τα 29 (13%).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News