Κλείνει το κέντρο - Αναλυτικά που θα απαγορευτεί η κυκλοφορία

Κρήτη
Κλείνει το κέντρο - Αναλυτικά που θα απαγορευτεί η κυκλοφορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκ περιφοράς ψηφίζονται αλλαγές για το κλείσιμο τμημάτων των οδών Δικαιοσύνης,1821 και Έβανς

Τα πάνω κάτω έρχονται και πάλι προσεχώς στο κυκλοφοριακό σκηνικό στην “καρδιά” του Ηρακλείου! Σε εκ περιτροπής ψηφοφορία, που αναμένεται να γίνει σήμερα (μετά τη μίνι αναβολή στη λήψη απόφασης που είχε δοθεί στο τελευταίο Συμβούλιο τη Δευτέρα), το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου καλείται να ανάψει το “πράσινο φως” για νέα κυκλοφοριακά μέτρα σε κεντρικές οδούς, αλλαγές που πιάνουν το λεγόμενο “σταυρό” της πόλης.

Τα νέα κυκλοφοριακά μέτρα λαμβάνονται λόγω αναγκαίων εργασιών υπογειοποίησης των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο του υπό εξέλιξη έργου ανάπλασης. Θα έχουν χρονική διάρκεια δύο μηνών και αφορούν κατά βάση στο κλείσιμο μέρους της Δικαιοσύνης, μέρους της 1821 και μέρους της Έβανς.

Οι νέες προωθούμενες από τον Δήμο κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο της πόλης τέθηκαν επί τάπητος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Η σχετική συζήτηση έγινε μάλιστα παρουσία ιδιοκτητών ταξί, οι οποίοι ύψωσαν κραυγή αγωνίας ενόψει του κλεισίματος του “σταυρού” της πόλης. Οι ίδιοι τόνισαν απευθυνόμενοι στο Συμβούλιο και στη δημοτική Αρχή πως θα πρέπει με το νέο έκτακτο κυκλοφοριακό σκηνικό να διασφαλιστεί η παρουσία κάποιων έστω ταξί, για τις ανάγκες όχι μόνο του κλάδου αλλά και των δημοτών, όπως και των επισκεπτών της πόλης.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης επιχείρησε να τους καθησυχάσει, λέγοντας πως θα υπάρξει μέριμνα να παραμείνει μια πιάτσα στον “σταυρό”. Μάλιστα, “φωτογράφισε” ως προσωρινή λύση ένα σημείο επί της 1821, όπου υπάρχει πλάτωμα και άρα προσφέρεται για τα ταξί.

Στην ενημερωτική τοποθέτηση που έκανε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο αντιδήμαρχος παρέθεσε το πλέγμα των νέων κυκλοφοριακών μέτρων. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, προβλέπεται να διακοπεί η κυκλοφορία στη 1821 από το ύψος που συναντά τη Δικαιοσύνης μέχρι την οδό Μονής Οδηγητρίας.

Επίσης, θα διακοπεί η κυκλοφορία στο τμήμα της οδού Δικαιοσύνης από τη συμβολή της με την οδό Έβανς ως την οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη, ενώ θα αποκλειστεί η πρόσβαση από την Έβανς στη συμβολή με τη Χατζημιχάλη Γιάνναρη έως τη Δικαιοσύνης. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν για δύο μήνες, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου.

Για να μην υπάρχει κυκλοφοριακός στραγγαλισμός με τα νέα κυκλοφοριακά μέτρα που θα ισχύσουν για διάστημα δύο μηνών, ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι υπάρχει σχεδιασμός-πρόταση να δημιουργηθούν κάποιοι επιμέρους θύλακες, που μαζί με αλλαγή φοράς, αντιδρομήσεις δηλαδή οδών, θα επιτρέψουν την απελευθέρωση της κίνησης των οχημάτων.

«Για να μειώσουμε τον φόρτο σε Χαριλάου Τρικούπη και Δημοκρατίας προτείνουμε αντιδρόμηση της οδού Πεδιάδος και της οδού Ρενιέρη και να γίνει διπλής κατεύθυνσης η Ανωπόλεως.

Από τη στιγμή που θα αντιδρομηθεί η Πεδιάδος, ώστε οι οδηγοί να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στην πλατεία Ελευθερίας, αναγκαστικά θα πρέπει να πάμε σε ανάποδη φορά και στην Ανωπόλεως. Μιλάμε βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε, για μικρά οχήματα και όχι για βαριά οχήματα, αφού είναι στενές όλες αυτές οι οδοί.

Παράλληλα, η κυκλοφορία θα γυρίσει ανάποδα από τη 1821 προς τη Μονής Οδηγητρίας. Προτείνεται, επίσης, η κατασκευή κυκλικού κόμβου μεταξύ Αβέρωφ, Δημοκρατίας, Ανεμογιάννη και Πεδιάδος», επισήμανε ο κ. Αναστασάκης.

Ένσταση από τους “Ενεργούς Πολίτες”

Από πλευράς κάποιων δημοτικών συμβούλων εκφράστηκε σκεπτικισμός για το πρακτικό σκέλος των νέων κυκλοφοριακών αλλαγών και των επιπτώσεων που θα υπάρχουν στους οδηγούς.

Από ’κει και πέρα, εκφράστηκε μια μεγάλη ένσταση για την εισήγηση και το γεγονός ότι δεν πήραν στα χέρια τους οι δημοτικοί σύμβουλοι αναλυτικό σχεδιάγραμμα με τις αλλαγές, ώστε να μπορούν να τις μελετήσουν καλύτερα προτού ψηφίσουν στο Συμβούλιο. Την ένσταση αυτή εξέφρασαν και ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός, και ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης Γιώργος Μανδαλάκης αλλά και άλλοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Ζητήθηκε, λοιπόν, αναβολή στη λήψη απόφασης και παραπομπή του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων αναγνώρισε ότι υπάρχει ζήτημα ουσίας στην αναφορά-παράπονο συμβούλων της αντιπολίτευσης για έλλειψη σφαιρικής ενημέρωσης.

Ο ίδιος, αν και σημείωσε ότι υπάρχει πίεση χρόνου, δήλωσε σύμφωνος σε μια αναβολή μερικών ημερών. Προτάθηκε στο σημείο εκείνο να γίνει ψηφοφορία για τις προωθούμενες κυκλοφοριακές αλλαγές εκ περιφοράς την Παρασκευή, δηλαδή σήμερα...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News