Δίκη Λεμπιδάκη: Ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι για την απαγωγή

Ηράκλειο
Δίκη Λεμπιδάκη: Ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι για την απαγωγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυλαία στην πολύκροτη δίκη

Ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Ένοχοι, κατά περίπτωση, κρίθηκαν άπαντες οι 12 κατηγορούμενοι για την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Σημειώνεται οτι η απόφαση εκφωνήθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί, όποτε και ξεκίνησε η συνεδρίαση, απόντος του Μιχάλη Λεμπιδακη.

Αξιζει να σημειωθεί πως και η Εισαγγελέας της έδρας ειχε προτείνει την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων.

Ενόχους για την πράξη της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης έκρινε το δικαστήριο τον 46χρονο επιχειρηματία από το Ρέθυμνο (και πρώην μέλος του ΣΑΟΡ), αποκαλούμενο από το Μιχάλη Λεμπιδάκη ως «Ευγένιος», καθώς και τον 46χρονο Ρεθυμνιώτη, μόνιμο κάτοικο Αθηνών, ο οποίος ηταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Αφότου ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης το λόγο έλαβε η Εισαγγελέας της έδρας η οποία πρότεινε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό σε κανέναν από τους κατηγορουμένους. Τα προαναφερθέντα έφεραν τη λεκτική αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης, κ. Σάκη Κεχαγιόγλου. Έπειτα το δικαστήριο διέκοψε για διάλειμμα.

Ωστόσο, η δίκη συνεχίζεται με τη συζήτηση αναφορικά με το εάν θα έχει αναστέλλουσα δύναμη η τελική απόφαση, με τη δίκη να αναμένεται - εκτός εξαιρετικού απροόπτου - να ολοκληρωθεί σήμερα.

Αναλυτικά, η απόφαση του δικαστηρίου:

1ος κατηγορούμενος - 44χρονος ιδιοκτήτης μάντρας:

Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατα συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης απο κοινού, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

2ος κατηγορούμενος - 41χρονος απο Θεσσαλονίκη, "Σκοπιανός":

Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατα συναυτουργία, για άμεση συνεργεία σε απόπειρα εκβίασης απο κοινού, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

3ος κατηγορούμενος - 46χρονος Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας:

Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατα συναυτουργία, για άμεση συνεργεία σε απόπειρα εκβίασης απο κοινού, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και κατοχή πολεμικού όπλου.

4ος κατηγορούμενος - 23χρονος Σφακιανός:

Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατα συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης απο κοινού, καθώς και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και για κατοχή πολεμικού όπλου.

5ος κατηγορούμενος - 47χρονος Ρεθυμνιώτης, "παππούς":

Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατα συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης απο κοινού, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και για κατοχή πολεμικού όπλου.

6ος κατηγορούμενος - 62χρονος μεσίτης:

Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατα συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης απο κοινού, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

7ος κατηγορούμενος - 46χρονος Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας, πρώην μέλος του ΣΑΟΡ:

Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατα συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης απο κοινού, για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για κατοχή πολεμικού όπλου.

8ος κατηγορούμενος - 40χρονος, "φιλόσοφος":

Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατα συναυτουργία, για άμεση συνεργεία σε απόπειρα εκβίασης απο κοινού, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

9ος κατηγορούμενος - 39χρονος κάτοικος Αθηνών:

Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατα συναυτουργία με απλή συνεργεία, για απόπειρα εκβίασης απο κοινού με απλή συνεργεία και για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

10ος κατηγορούμενος - 46χρονος Ρεθυμνιώτης, κάτοικος Αθηνων:

Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατα συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης απο κοινού, για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για κατοχή πολεμικού όπλου.

11ος κατηγορούμενος - 41χρονος Ρεθυμνιώτης:

Ένοχος για απλή συνεργεία σε διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατα συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης απο κοινού με απλή συνεργεία, καθώς και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

12ος κατηγορούμενος - Ρεθυμνιώτης:

Ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατα συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης απο κοινού, καθώς και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης

Μετά από δύο μήνες (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι η δίκη ξεκίνησε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου), οι 12 κατηγορούμενοι αλλά και οι οικείοι τους έμαθαν την απόφαση του δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι, από τους 12 κατηγορούμενους, οι 8 παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι 4 είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ειδικότερα, στη φυλακή βρίσκονται τα επτά άτομα που συνελήφθησαν στις 2 Οκτωβρίου του 2017, ημέρα κατά την οποία η Αστυνομία εισέβαλε στο τελευταίο κρησφύγετο όπου κρατείτο όμηρος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για επτά άνδρες ηλικίας από 24 έως 61 ετών. Ο όγδοος κατηγορούμενος, που παραμένει έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα, είναι το άτομο που συνελήφθη λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωση του απαχθέντος.

Εξάλλου, οι τέσσερις κατηγορούμενοι που παραμένουν ελεύθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους είχαν οδηγηθεί ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών Αρχών πριν από μερικούς μήνες.

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν στην ανακρίτρια Ηρακλείου κι εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Πρόκειται για έναν 39χρονο κάτοικο Αθηνών, έναν 46χρονο Κρητικό, μόνιμο κάτοικο Αθηνών, καθώς και δύο Ρεθυμνιώτες ηλικίας 41 και 49 ετών.

Η ακροαματική διαδικασία επρόκειτο να ξεκινήσει τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου του 2018. Ωστόσο, το δικαστήριο διέκοψε τελικά τότε τη συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου. Εκείνη τη μέρα εμφανίστηκε ενώπιον της Έδρας ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, ο οποίος κατέθεσε ως πρώτος μάρτυρας του κατηγορητηρίου.

Ο επιχειρηματίας ήταν ψύχραιμος και σταθερός στα λεγόμενά του. Ευγενικός αλλά και με... χιούμορ, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης κατέθεσε χωρίς να έχει ίχνος εκδικητικότητας, αλλά και χωρίς διάθεση να “χαριστεί” σε κανέναν.

Κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, ακολούθησε η κατάθεση του αδερφού του απαχθέντος, Μανόλη Λεμπιδάκη, ο οποίος ήταν το άτομο που είχε αναλάβει στη μεγάλη πλειονότητά τους τις επικοινωνίες μεταξύ των απαγωγέων και της οικογένειας, κατά τις διαπραγματεύσεις που λάμβαναν χώρα.

Κατόπιν κατέθεσαν - μεταξύ άλλων - ως μάρτυρες του κατηγορητηρίου η μητέρα του Λεμπιδάκη, αλλά και η σύζυγός του, συνεργάτες-φίλοι του απαχθέντος, καθώς και αρκετοί αστυνομικοί που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News