Ένοχος για τη δολοφονία στο Τυμπάκι – Γιατί δεν επιστρέφει στη φυλακή ο 47χρονος

Ηράκλειο
Ένοχος για τη δολοφονία στο Τυμπάκι – Γιατί δεν επιστρέφει στη φυλακή ο 47χρονος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έγκλημα είχε γίνει το 2011 - Νεκρός έπεσε ένας 52χρονος οικοδόμος

Ένοχος και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο κρίθηκε τελικά σήμερα ο 47χρονος Μεσσαρίτης, ο οποίος δικάστηκε για το θανάσιμο τραυματισμό ενός 52χρονου οικοδόμου, τον Σεπτέμβριο του 2011, στο Τυμπάκι Ηρακλείου.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του συντοπίτη του, επιβάλλοντάς του συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών και 4 μηνών.

Εντούτοις, ο 47χρονος δεν επιστρέφει στη φυλακή: Το 2013 είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 14 ετών, ποινή την οποία εξέτισε πριν από περίπου τρία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2013, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου είχε κρίνει ένοχο τον 47χρονο, μετατρέποντας, ωστόσο την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από πρόθεση» σε αυτή της «θανατηφόρας σωματικής βλάβης».

Παρόλα αυτά, μετά την πρωτόδικη απόφαση, μετά από σχετικό αίτημα από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης είχε ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Έτσι, η δίκη έγινε σήμερα από «μηδενική βάση». Με λίγα λόγια, ο κατηγορούμενος κάθισε στο εδώλιο για να δικαστεί για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε μετά από έξι αναβολές που είχε λάβει τα προηγούμενα χρόνια.

Απολογούμενος ενώπιον της Έδρας, ο κατηγορούμενος ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος. Ανέφερε συγκεκριμένα πως δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να σκοτώσει τον 52χρονο, παρά μόνο να τον εκφοβίσει.

Μεταξύ άλλων ο 47χρονος είπε ότι το όπλο που κρατούσε εκπυρσοκρότησε όταν ο άτυχος οικοδόμος επιχείρησε να του το αρπάξει από το χέρι, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να τραυματιστεί θανάσιμα.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε τελικά ένοχο τον 47χρονο για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Του αναγνωρίστηκε, ωστόσο, το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος.

«Καμπάνα» 13 ετών και 4 μηνών

Ο Εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε να επιβληθεί στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 15 ετών για  την ανθρωποκτονία. Ωστόσο, το δικαστήριο του επέβαλε ποινή 12 ετών. Μαζί με τις πλημμεληματικές πράξεις της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας για τις οποίες επίσης καταδικάστηκε ο 47χρονος, του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών και 4 μηνών.

Ωστόσο, ο 47χρονος δεν επιστρέφει στη φυλακή, καθώς έχει εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 47χρονος παρέμεινε έγκλειστος στη φυλακή για πέντε χρόνια και αποφυλακίστηκε πριν από περίπου τρία χρόνια.

«Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από την ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου, στον οποίον επιβλήθηκε ποινή μικρότερη κατά ένα έτος από αυτήν του πρώτου βαθμού, με άλλη όμως νομική βάση καθώς κρίθηκε ένοχος ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, με την ελαφρυντική περίσταση της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος. Η ποινή που επιβλήθηκε έχει εκτιθεί από τον κατηγορούμενο οπότε παρέμεινε ελεύθερος» δήλωσε ο δικηγόρος Γιώργος Στειακάκης, ο οποίος -μαζί με τον δικηγόρο Βενιζέλο Κάββαλο- υπερασπίστηκαν τον 47χρονο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News