Σε θέσεις εκκίνησης οι διεκδικητές για το Δήμο Ηρακλείου

Ηράκλειο
Σε θέσεις εκκίνησης οι διεκδικητές για το Δήμο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έναρξη προεκλογικής περιόδου με διαφορών ωρών για «Δύναμη Πολιτών» και Πέτρο Ινιωτάκη - Απόψε η επίσημη πρώτη Κουράκη

«Η αγάπη μου για τον τόπο όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα παραμένει άσβεστη. Και εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα, όπως το πίστευα και το 2014, ότι διαθέτουμε τις γνώσεις, τις ιδέες και τις ικανότητες για να οδηγήσουμε το Ηράκλειο στο αύριο που του αξίζει. Πλέον όμως διαθέτουμε και κάτι ακόμα, εξαιρετικά πολύτιμο: την εμπειρία. Αυτή η πίστη μου, μαζί με το... κουσούρι που έχουμε να μην αφήνουμε μισές δουλειές, μας φέρνει εδώ να συνεχίζουμε τον αγώνα μας με μεγαλύτερο πάθος. Για το Ηράκλειο που ονειρευόμαστε. Για το Ηράκλειο που μας αξίζει. Προχωράμε μαζί. Και να είστε βέβαιοι ότι μαζί θα πετύχουμε».

Με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια, μιλώντας στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του σε πρώτο πληθυντικό, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σηματοδότησε κατά τη χθεσινή εκδήλωση κοπής της πίτας της “Δύναμης Πολιτών”, στο ξενοδοχείο “Ιbis”, την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την πλειοψηφούσα παράταξη.

Την έναρξη της προεκλογικής περιόδου κήρυξε από την πλευρά του λίγες ώρες νωρίτερα ένα πρώην στέλεχος της “Δύναμης Πολιτών”, ο Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα της δημοτικής κίνησης “Συν-ΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου”, με την οποία θα διεκδικήσει τη δημαρχία του Ηρακλείου.

Το διήμερο αυτοδιοικητικού “πυρετού” με επίκεντρο τη Λότζια κλείνει απόψε, με την επίσημη “πρώτη” του Γιάννη Κουράκη.

Στον ίδιο χώρο που έκοψε χθες την πίτα της η παράταξη Λαμπρινού, στο ξενοδοχείο “Ιbis”, κόβει την πίτα της και η παράταξη των “Ανοιχτών Οριζόντων”, με τον επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Κουράκη να παρουσιάζει το πρόγραμμα και τις αρχές της δημοτικής κίνησης, δίνοντας συνάμα το στίγμα της ανανέωσης με νέα πρόσωπα...

Η χθεσινή εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της “Δύναμης Πολιτών”, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, παλιών και νέων στελεχών της παράταξης, αλλά και αυτοδιοικητικών προσώπων, όπως ο πρώην δήμαρχος Ρούσσος Κυπριωτάκης, ξεκίνησε με την προβολή βίντεο με το έργο της δημοτικής Αρχής. Και ο ίδιος ο Βασίλης Λαμπρινός στην ομιλία του προχώρησε σε έναν μίνι απολογισμό πεπραγμένων.

«Το Ηράκλειο μέσα σε μια πενταετία έχει γίνει μια εξωστρεφής, περιφερειακή πρωτεύουσα αθλητισμού και πολιτισμού, αναπτύσσοντας παράλληλα μεγάλη τουριστική δυναμική. Δώσαμε πολιτιστική ταυτότητα στην πόλη μας, και ξεκινούμε την προσπάθεια για να πετύχουμε το ίδιο στα χωριά μας. Ολοένα περισσότερες πόλεις διεκδικούν την αδελφοποίηση με το Ηράκλειο.

Σε επίπεδο έργων και καθημερινότητας, υπάρχουν τομείς που δεν τα καταφέραμε όσο θα θέλαμε. Όμως τα μεγάλα προβλήματα δε λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη», τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος, χαρακτηρίζοντας την ύδρευση ως το υπ’ αριθμόν πρώτο πρόβλημα του Ηρακλείου, τόνισε: «Αντικαθιστούμε το διάτρητο υδρευτικό δίκτυο της πόλεως, εξαιτίας και του οποίου οι απώλειες του τιμολογούμενου νερού πλησιάζουν το 50%, έχοντας διεκδικήσει και εξασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτό.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει στο Ηράκλειο εδώ και δεκαετίες, απαραίτητο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Αλλάζουμε τα κατεστραμμένα υδρόμετρα, ανοίξαμε γεωτρήσεις, ξεκινάμε απογύψωση νερού σε γεώτρηση μέσα στη ΔΕΥΑΗ, για να μην εξαρτώμεθα από το φράγμα Αποσελέμη. Από αυτό το καλοκαίρι, περίπου 5.000 κυβικά τη μέρα θα ενισχύσουν τις δυνατότητες της ΔΕΥΑΗ στην υδροδότηση.

Ακόμη, έχουμε ξεκινήσει τη δύσκολη προσπάθεια αποκατάστασης του σχεδόν κατεστραμμένου οδικού δικτύου της πόλης, με τη μεγαλύτερη εργολαβία που έχει γίνει ποτέ για ασφαλτοστρώσεις».

«Η πιστοποίηση των παιδικών χαρών του Ηρακλείου, που εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια, εξελίσσεται ήδη με γοργούς ρυθμούς. Το ίδιο και οι παρεμβάσεις άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ στα σχολικά

συγκροτήματα, τα οποία χρειάστηκε επιπλέον να νομιμοποιήσουμε, αφού είχαν χτιστεί χωρίς άδεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», συμπλήρωσε ο κ. Λαμπρινός.

«Ανανεώνουμε τον πεπαλαιωμένο στόλο της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Συνολικά ολοκληρώνουμε τη μεγαλύτερη ανανέωση που έχει γίνει ποτέ στο αμαξοστάσιο του Δήμου, με 19 καινούργια απορριμματοφόρα. Ανακαινίσαμε και συνεχίζουμε την ανακαίνιση των παιδικών σταθμών, και κάνουμε εκτεταμένες παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα ΑμεΑ», σημείωσε.

«Το Ηράκλειο διαθέτει σήμερα κέντρο αστέγων με εικοσιτετράωρη, για πρώτη φορά, φροντίδα, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό ιατρείο σε μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις, με δυνατότητα εξυπηρέτησης μέχρι και 1.000 ωφελουμένων τον μήνα, κοινωνικό φροντιστήριο και στις τέσσερις δημοτικές κοινότητες, όπως και στις Βασιλειές, δωρεάν σχολικά πρωινά, δωρεάν μαθήματα υπολογιστών σε ανέργους, δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών σε παιδιά άπορων οικογενειών, δωρεάν αποστολή δεμάτων με είδη πρώτης ανάγκης σε φοιτητές, δωρεάν νερό σε μέχρι 1.000 οικογένειες μηνιαίως και βεβαίως το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων σε ολόκληρη τη χώρα», επισήμανε, συνεχίζοντας τον απολογισμό πεπραγμένων, ο Βασίλης Λαμπρινός.

«Σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε και το καινούργιο μας πρόγραμμα, που επικαιροποιεί το προηγούμενο. Θα τα πούμε όλα αυτά αναλυτικά στις μέρες που έρχονται και να είστε βέβαιοι ότι δε φοβόμαστε να συγκριθούμε με το παρελθόν ή το παρόν οποιασδήποτε δημοτικής Αρχής.

Να σας θυμίσω μόνο, για την ιστορία, ότι όλοι κόπτονται σήμερα για ανεξαρτησία. Το ’14 μας έλεγαν “ελιτίστες” και “απολιτίκ”. “Ακοματίκ” ναι, για να χρησιμοποιήσω τον νεολογισμό. “Απολιτίκ” όμως ποτέ»!

Φτιάχνουμε μια ισχυρότερη ομάδα, με νέα στελέχη. Η δική τους φρεσκάδα επιβεβαιώνει ότι η “Δύναμη Πολιτών” έρχεται από μακριά για να φτάσει μακριά», υπογράμμισε ο Βασίλης Λαμπρινός.

Παρουσίασε τη “Συν-ΠΡΑΞΗ” ο Πέτρος Ινιωτάκης

Και το όνομα αυτής “Συν-ΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου”. Αυτό είναι το όνομα της νέας δημοτικής παράταξης, της οποίας θα ηγηθεί, διεκδικώντας τον δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου ο Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος προχώρησε χθες στην ανακοίνωση της ιδρυτικής διακήρυξης της νέας δημοτικής κίνησης, σε μια ανοιχτή εκδήλωση, όπου το ενδιαφέρον κέντρισαν και ορισμένες επιμέρους παρουσίες.

Το ενδιαφέρον κέντρισαν οι παρουσίες του νυν αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Λεονταράκη, του πρώην αντιπεριφερειάρχη Αντίπα Σηφάκη, του περιφερειακού συμβούλου και πρώην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ζαχαρία Κεφαλογιάννη και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιου Βοργιά.

Η παρουσία όμως που συζητήθηκε ακόμα περισσότερο, δίνοντας τροφή και σκέψεις και σενάρια, ήταν αυτή του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου και επίσης υποψήφιου δημάρχου Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη.

Πέτρος Ινιωτάκης και Ευριπίδης Κουκιαδάκης ρωτήθηκαν, όπως ήταν φυσικό, αν η παρουσία Κουκιαδάκη είναι προάγγελος ενδεχόμενης συνεργασίας. Οι δύο μίλησαν με πολιτική αβροφροσύνη ο ένας για τον άλλο. Από εκεί και πέρα “θόλωσαν” τα νερά, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα στους περισσότερους αν η παρουσία του αντιπεριφερειάρχη ήταν απλώς για λόγους πολιτικού σαβουάρ βιβρ ή αν υποκρύπτει κάτι βαθύτερο, που θα διαφανεί το επόμενο διάστημα...

Παρουσιάζοντας το νέο δημοτικό σχήμα, τη “Συν-ΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου”, ο Πέτρος Ινιωτάκης τόνισε: «Σήμερα πρόθεσή μας είναι να αγκαλιάσουμε όσους θέλουν να προσφέρουν στο Ηράκλειο. Δεν είμαστε εξαρτημένοι από οικονομικά και κομματικά συμφέροντα. Σας καλούμε να αναλάβετε την ευθύνη για την πόλη σας, για να αλλάξουμε το Ηράκλειο προς το καλύτερο. Σήμερα είναι ένα συμβόλαιο που υπογράφουμε μαζί, είναι μια δέσμευση ότι θα παλέψουμε για να πετύχουμε όσα σας ανέφερα».

«Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πάμε παρακάτω, περνώντας στην πράξη. Αφετηρία όλων μας ότι επιλέξαμε να ζούμε σε αυτή τη μοναδική και σπουδαία μητρόπολη της Ανατολικής Μεσογείου, όπως είναι το Ηράκλειο. Η πόλη μας μπορεί να γίνει το μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου και να παίξει τον ρόλο του. Σήμερα τα πράγματα μπορούν να γίνουν αισιόδοξα. Είναι ευνοϊκός ο άνεμος για την πατρίδα μας. Δεν μπορούμε να είμαστε θεατές στις σπουδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις», συνέχισε ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου, ενώ παρέθεσε τις βασικές προτεραιότητες σε επίπεδο προγράμματος της παράταξης.

«Προτεραιότητά μας το νερό, και ύδρευσης και άρδευσης. Είναι το κυρίαρχο ζήτημα στις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν επιστημονική γνώση και οι πολίτες λόγο για κάθε έργο.

Κυρίαρχα ζητήματα το πράσινο, που ανοίγει την ψυχή μας, και τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Επίσης, δεν μπορούμε να μη δούμε το μεγάλο έλλειμμα σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Κάθε πολίτης θα πρέπει να μπορεί να αφήσει το παιδί του σε ένα δημόσιο βρεφονηπιακό και παιδικό σταθμό.

Έχουμε όλα εκείνα τα εργαλεία για τη διασύνδεση της επιστημονικής γνώσης με όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. Έχουμε όλες τις δυνατότητες για να γίνουμε μια σπουδαία τουριστική πόλη. Μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Ινιωτάκης, και σημείωσε: «Η Κρήτη και το Ηράκλειο δεν μπορούν να μείνουν θεατές στα μεγάλα έργα που δρομολογούνται στην ενεργειακή διασύνδεση αλλά και η μεταφορά του αεροδρομίου στο Καστέλι. Το τοπικό πολιτικό προσωπικό πρέπει να κοιτάει στα μάτια με όρους ισότιμου συνομιλητή το κεντρικό κράτος...».

«Γιατί παραιτήθηκα»

Ο τέως αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε από αντιδήμαρχος και ανεξαρτητοποιήθηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη Λαμπρινού.

«Παραιτήθηκα γιατί δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε το εγχείρημα της “Δύναμης Πολιτών” μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.

Είδαμε ότι κάποια πράγματα δεν ήταν σωστά από την αρχή. Δε συγκροτήθηκε αρχικά ως πολιτικό υποκείμενο. Μας αφαιρέθηκε η δυνατότητα να συζητάμε μεταξύ μας, να κάνουμε διάλογο. Ο τόπος μας δεν αξίζει διαδικασίες αφωνίας. Πάλεψα μέχρι την τελευταία στιγμή για να κινηθούμε στις αρχές της συμμετοχικότητας που είχαμε συμφωνήσει από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό αποχώρησα, έστω κι αργά», υπογράμμισε.

Ο Πέτρος Ινιωτάκης έστειλε χθες μηνύματα και προς τους αντίπαλους διεκδικητές της Λότζιας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε πράξη αυτά που θέλουμε με τον δομημένο δημοκρατικό διάλογο που υπάρχει στο Δημοσκόπιο. Δεν είναι αντίπαλός μου ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, όπως κανένας άλλος υποψήφιος. Είναι συμπαίκτες μας, συναθλητές μας. Υπάρχει περιθώριο συμπόρευσης»...

«Ανοιχτοί Ορίζοντες»: Κόβει την πίτα και παρουσιάζει αρχές απόψε ο Γ. Κουράκης

Ανοιχτή εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος και των αρχών της, με το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη εκλογική μάχη του Μαΐου, και συνάμα για την κοπή της καθιερωμένης πρωτοχρονιάτικης πίτας της πραγματοποιεί απόψε, στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο “Ibis”, η δημοτική παράταξη “Ηράκλειο, Ανοιχτοί Ορίζοντες” με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες πολιτικής της νέας δημοτικής κίνησης για το Ηράκλειο και παράλληλα θα επικοινωνήσει στην τοπική κοινωνία το όραμα, τις φιλοδοξίες και τους στόχους του ίδιου και της παράταξής του για το Ηράκλειο της επόμενης ημέρας. Πέραν των αναφορών και μηνυμάτων γύρω από την προεκλογική ατζέντα, η αποψινή εκδήλωση των “Ανοιχτών Οριζόντων” αναμένεται να σηματοδοτήσει και σε επίπεδο παρουσιών έναν “αέρα” ανανέωσης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχουμε και εκπλήξεις σε σχέση με νέα πρόσωπα που θα έρθουν να “μπολιάσουν” το δυναμικό του συνδυασμού.

Ο Γιάννης Κουράκης αναμένεται να σταθεί με έμφαση κατά την ομιλία του απόψε στο στοιχείο της ανανέωσης και του ανοίγματος προς ανθρώπους, ιδέες και προτάσεις. Ο ίδιος αναμένεται να στείλει μήνυμα σύνθεσης προς την κατεύθυνση ενός πλειοψηφικού ρεύματος της κοινωνίας των πολιτών και προς τη χάραξη μιας φιλόδοξης πολιτικής πρότασης, με όραμα και στρατηγικές προτεραιότητες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και τη δημιουργία νέων ευκαιριών ανάπτυξης στον δήμο.

Η αποψινή εκδήλωση, με διπλό χαρακτήρα, έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό, μέσω επίσημης πρόσκλησης, στην οποία αναφέρεται: «Την Τέταρτη 13 Φεβρουαρίου (σ.σ. σήμερα), η δημοτική μας κίνηση πραγματοποιεί ανοικτή εκδήλωση για την παρουσίαση των αρχών της και το προγραμματικό της πλαίσιο. Καταθέτουμε μια νέα ολοκληρωμένη πρόταση για το μέλλον του Ηρακλείου και καλούμε τους πολίτες σε διάλογο για να δώσουμε όλοι μαζί μια νέα προοπτική στον τόπο μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00 (σε αίθουσα στο ξενοδοχείο “Ibis” - Κορωναίου 26 & Αγίου Τίτου)».

Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Κουράκης είχε γνωστοποιήσει επισήμως την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου στα μέσα Νοεμβρίου. Με μια δημόσια δήλωση-πρόσκληση προς τους πολίτες του Ηρακλείου και ιδίως προς τη νέα γενιά, ο κ. Κουράκης είχε απευθύνει τότε κάλεσμα συμμετοχής, με στόχο, όπως είχε σημειώσει, να περάσει ο τόπος ξανά μπροστά και να καταστεί το Ηράκλειο ένα περιφερειακό παραγωγικό κέντρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News