Σπύρος Πεδιαδιτάκης: Ο καλύτερος pastry chef της χρονιάς είναι Ηρακλειώτης!

Ηράκλειο
Σπύρος Πεδιαδιτάκης: Ο καλύτερος pastry chef της χρονιάς είναι Ηρακλειώτης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Θέμος Ρήγας τον πίστεψε και πλέον ο 29χρονος ζαχαροπλάστης διαπρέπει εκτός Κρήτης

Είναι μόλις 29 ετών, κι όμως έχει καταφέρει πολλά στην καριέρα του ενώ πρόσφατα πήρε το βραβείο του pastry chef για το 2019, σύμφωνα με την αξιολόγηση των FNL Best Restaurant Awards.

Ο λόγος για τον Σπύρο Πεδιαδιτάκη, έναν ζαχαροπλάστη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο όμως πλέον ζει στην Αθήνα όπου εργάζεται και διαπρέπει. Με αργά και σταθερά βήματα, δούλεψε κοντά με σπουδαίους επαγγελματίες, έμαθε πολλά και εξακολουθεί να μαθαίνει.

Η βράβευσή του ως καλύτερος pastry chef ήταν αναμφισβήτητα μία ανταμοιβή για τη δουλειά που έχει κάνει ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης όλα αυτά τα χρόνια στη ζαχαροπλαστική και ένα σημαντικό εφόδιο προκειμένου να συνεχίσει ακάθεκτος τον αγώνα του.

Ο 29χρονος Ηρακλειώτης μίλησε στο neakriti.gr για την πορεία του, πως αποφάσισε να ασχοληθεί με τη ζαχαροπλαστική και φυσικά πως νιώθει για το βραβείο που παρέλαβε προ ολίγων ημερών:

«Ήταν μεγάλη τιμή για μένα αυτή η βράβευση. Ένιωσα ευγνωμοσύνη για τους δασκάλους, συγκίνηση, ικανοποίηση και δικαίωση γιατί ποτέ δε σκέφτηκα κόπο και χρόνο προκειμένου να εξελίσσομαι, να μαθαίνω νέες τεχνικές δίνοντας σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια για να καταφέρνω τελικά να υλοποιώ τις ιδέες μου, με ακρίβεια.».

Ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης είναι ένας άνθρωπος με στόχους για τους οποίους παλεύει καθημερινά. Η ζαχαροπλαστική ήταν ένα όνειρό του που έγινε πραγματικότητα;

«Το όνειρά μας γίνονται πραγματικότητα μόνο όταν τα “βαφτίσουμε” στόχους και δεσμευτούμε να κάνουμε κάθε μέρα κάτι για να πλησιάζουμε πιο κοντά. Αλλιώς μένουν απλά άπιαστα όνειρα.». Έτσι φαίνεται πως έγινε και με τον Σπύρο… Έκανε τα όνειρά του στόχους τους οποίους μέρα με τη μέρα τους κατακτά.

Όταν ξεκίνησαν όλα…

«Η πρώτη μου αγάπη ήταν η μουσική, μου κάλυπτε την ανάγκη της εκτόνωσης συναισθημάτων αλλά όχι την ανάγκη μου για δημιουργία. Πιστεύω ότι αν γεννηθεί σε έναν άνθρωπο η ανάγκη να δημιουργεί θα αναγκαστεί να ψάξει και τελικά θα βρει τον τρόπο να την καλύψει αυτή την ανάγκη.» αναφέρει μεταξύ άλλων ο βραβευμένος pastry chef ο οποίος δεν ξεχνά τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να καταλάβει ποια είναι η κλίση του και τι του αρέσει.

Ένας από τους ανθρώπους που στάθηκαν στο πλάι του ήταν και ο ζαχαροπλάστης Θέμος Ρήγας:

«Ο πρώτος άνθρωπος που με έκανε να πιστέψω ότι έχω ταλέντο στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής ήταν ο καλός μου φίλος και ταλαντούχος ζαχαροπλάστης Θέμος Ρήγας. Αυτός με ενθάρρυνε να ξεκινήσω και του οφείλω πολλά. Επίσης είχα μια καλή παρότρυνση από τους γονείς μου. Μου είχαν πει να βρω το ταλέντο μου να το εξελίξω και να πετάξω πάνω από το “μέτριο” με κάθε θυσία. Ίσως να πω κι εγώ το ίδιο στα παιδιά μου όταν αποκτήσω.».

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε τον 29χρονο ζαχαροπλάστη για το αν υπήρξε το δίλημμα: μαγειρική ή ζαχαροπλαστική; Η απάντησή του είναι λιτή και δεν αφήνει περιθώρια για κάτι άλλο: «Δεν είχα ποτέ δίλημμα. Η ζαχαροπλαστική με γοήτευσε.».

Η πορεία από την Κρήτη στην Αθήνα

Όπως πολλά παιδιά, έτσι και ο Σπύρος «άνοιξε» τα φτερά του εκτός Κρήτης προκειμένου να ακολουθήσει τα όνειρά του, να θέσει τους στόχους του και να τους πετύχει. Όπως αναφέρει ο ίδιος «αναγκαστικά έφυγα από την Κρήτη γιατί η σχολή που επέλεξα να φοιτήσω ήταν στην Αθήνα. Μετά είδα ότι οι ευκαιρίες εκεί ήταν περισσότερες.

Είχα στόχο να δουλέψω στα καλύτερα εστιατόρια για να μάθω να εμπνευστώ και να δημιουργήσω διαφορετικά γλυκά.».

Στο ερώτημα αν του λείπει ο τόπος του, ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης απαντά ότι «αγαπώ το Ηράκλειο, πηγαίνω συχνά γιατί έχω εκεί τις ρίζες μου, τους δικούς μου ανθρώπους και καλούς φίλους.».

Τα όνειρά και τα σχέδια του για το μέλλον… «Τα σχέδιά μου για το μέλλον είναι να γίνομαι κάθε μέρα λίγο καλύτερος σε κάθε τομέα της ζωής μου. Καλύτερος ζαχαροπλάστης και λίγο καλύτερος άνθρωπος. Ελπίζω να έχω τη δύναμη να εμπνέω και να ενθαρρύνω νέους ανθρώπους να “βαφτίζουν” τα όνειρά τους στόχους και με όλη τη δύναμη και τη θέληση της ψυχής τους να τα πραγματοποιούν.».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης είχε κατακτήσει το 2014 την πρώτη θέση σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, “French competition for restaurant dessert”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News