Δίκαιες αποζημιώσεις για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι ζητά ο Β. Κεγκέρογλου

Ηράκλειο
Δίκαιες αποζημιώσεις για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι ζητά ο Β. Κεγκέρογλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστρέφει στο φλέγον ζήτημα με ερώτησή του

Δίκαιες αποζημιώσεις και εκπόνηση πολεοδομικού σχεδιασμού (ΣΧΟΑΠ) για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου Καστελλίου ζητά ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Επανέρχεται με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Α.Δ., Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου,

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Με την υπ’ αριθμ.169/20-11-18 ερώτηση μου, η οποία συζητήθηκε την 5-12-2018, μεταξύ άλλων σας είχα επισημάνει  την αδικία που φαίνεται ότι θα υποστούν οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλοτριώνονται  στην περιοχή που θα δημιουργηθεί το  νέο διεθνές Αεροδρόμιο Καστελίου.

Άλλωστε και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κατά την διάρκεια των εγκαινίων της νέας διαρρύθμισης του Αεροδρομίου Ηρακλείου, στη δημόσια ομιλία του, με δηλώσεις του είχε αναφερθεί στην αδικία αυτή και στην αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης.

Επίσης, στο αναλυτικό υπόμνημα  που έχει κοινοποιηθεί στους Υπουργούς Υποδομών και Δικαιοσύνης και μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου ως αναφορά, η οποία παραμένει αναπάντητη μέχρι σήμερα, ο Σύλλογος Κατοίκων και Ιδιοκτητών της ευρύτερης περιοχής Ευαγγελισμού Πεδιάδος ο «Ο ΚΥΠΕΡΑΣ» είχε τονίσει ότι:

«Εκφράζουμε την οργή και δικαιολογημένη αγανάκτησή μας για τις 11 πρωτοφανείς αποφάσεις για Κράτος Δικαίου οι οποίες προέκυψαν από αντιγραφή των 4.800 διαφορετικών τιμών της έκθεσης εκτίμησης του εκτιμητή του ελληνικού Δημοσίου, ενώ το σκεπτικό είναι αυτούσιο από την υπ’ αριθμ: 199/2017 Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης που αφορά το φράγμα Αποσελέμη.

Επίσης υποβάλουμε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αλήθεια των καταγγελιών μας για την ουσία των πρωτοφανών για ευνομούμενο Κράτος αποφάσεων.»

Το υπ’αριθ. πρωτ 6180/7-11-2018  έγγραφό σας που στείλατε ως απάντηση σε άλλη γραπτή ερώτηση μου (2321/31-10-2018), αποδεικνύεται, βάσει επισήμων στοιχείων και αποφάσεων, ότι περιέχει ανακρίβειες, σκόπιμες παραλήψεις, στις οποίες ο σύλλογος ΚΥΠΕΡΑΣ έστειλε στην υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών αλλά και στην πολιτική ηγεσία την από 6-12-2018 επιστολή του, με την οποία αναφέρει ότι:

«Από όλα τα παραπάνω εκτεθέντα το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι:

  1. Η έκταση για τον Αποσελέμη(Δανειοθάλαμος) αφορά 17 ιδιοκτησίες ενώ του Αεροδρομίου είναι 5.305 ιδιοκτησίες.
  1. Το έδαφος για τον Αποσελέμη αφορά συμπληρωματική απαλλοτρίωση δανειοθαλάμου σε ορεινό έδαφος, ενώ του Αεροδρομίου κύρια απαλλοτρίωση αμιγούς γεωργικής γόνιμης πεδινής γης (όπως αναφέρει η δικαστική απόφαση) άρα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους από πλευράς αξίας.
  1. Οι Οριστικές τιμές για τον Αποσελέμη (που ήδη είναι μειωμένες κατά 60% έναντι των προσωρινών τιμών της πρωτόδικης απόφασης) είναι μεγαλύτερες κατά 56,7% και όχι μικρότερες κατά 25% όπως ανακριβώς γράφεται  έναντι των προσωρινών τιμών και της εύλογης αποζημίωσης των αποφάσεων για το Αεροδρόμιο.

Επειδή το με αριθμό πρωτοκόλλου 6180 /7-11-2018 έγγραφο σας είναι εντελώς ανακριβές και δημιούργησε μια εντελώς παραπλανητική εικόνα για τις τιμές στον κ. Υπουργό Υποδομών με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική διαδικασία στην Βουλή των Ελλήνων να στηριχτεί σε εντελώς λάθος στοιχεία της υπηρεσίας σας, γεγονός που είναι βλαπτικό  για τους Ιδιοκτήτες της γης που απαλλοτριώνεται που μένουν ακτήμονες και άνεργοι.

Σας καλούμε, όπως εντός εύλογου χρονικού διαστήματος 20 ημερών από την γνώση της παρούσας επιστολής μας, ανακαλέσετε το παραπάνω έγγραφο σας  με αντίστοιχο που να βασίζεται σε αληθή και ακριβή Στοιχεία. Επιφυλασσόμενοι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.»

Επειδή το έγγραφο αυτό δεν έχει μέχρι σήμερα απαντηθεί ούτε από την υπηρεσία  ούτε από την πολιτική ηγεσία

επειδή όλα τα υπομνήματα του παραπάνω συλλόγου πού εκπροσωπεί την πλειοψηφία των κατοίκων που πλήττονται  δεν έχουν απαντηθεί αλλά μάλιστα αγνοούνται  επιδεικτικά

επειδή  χρειάζονται, πειστικές απαντήσεις, αλλά κυρίως ενέργειες που δεν έχουν γίνει για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλούνται στην αγροτική παραγωγή, στους οικισμούς και στους κατοίκους και Φορείς της Περιοχής

επειδή σας έχω καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για δίκαιες αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες και αγρότες που αναγκάζονται ουσιαστικά να αλλάξουν ζωή με προσαύξηση του ποσού αποζημίωσης για τον δικαιούχο, όπως θα αποφασιστεί από τη δικαιοσύνη, με βάση μια προοδευτική κλίμακα έως 50%, ανάλογα με το ποσοστό της περιουσίας του που απαλλοτριώνεται και

επειδή μέχρι σήμερα δεν έχετε πράξει τίποτα σοβαρό για την αντιμετώπιση της άναρχης ανάπτυξης που θα προκληθεί στη γύρω από το αεροδρόμιο περιοχή, αν δεν εκπονηθεί χωροταξικό σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

  • Γιατί τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχετε προχωρήσει το ΣΧΟΑΠ της περιοχής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άναρχη ανάπτυξη;
  • Τι απαντάτε στα αλλεπάλληλα υπομνήματα του ΚΥΠΕΡΑ;
  • Τι συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε, για τα ανακριβή και εν πολλοίς παραπλανητικά έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή;
  • Γιατί δεν συγκαλείτε μια συνάντηση με τους φορείς που εκπροσωπούν τους κατοίκους, και παρουσία όλων των Βουλευτών του Νομού και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνηθίζετε, ώστε με συναινετικές διαδικασίες να δημιουργηθούν οι συνθήκες για δίκαιες αποζημιώσεις πριν την υπογραφή της σύμβασης;
  • Γιατί δεν βοηθάτε να δημιουργηθούν συνθήκες ικανές για να γίνει ομαλά το μεγάλο αυτό έργο;
  • Είναι δυνατόν να προτείνεται ως λύση η εξεύρεση δημόσιας έκτασης που θα δοθεί σε όσους πλήττονται όταν είναι γνωστό ότι τέτοια έκταση δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Κρήτη;
  • Γιατί δεν εξετάζετε την πρόταση που σας κατέθεσα για προοδευτική προσαύξηση της αποζημίωσης, όπως αποφασίζεται από τα δικαστήρια, ανάλογα με το ποσοστό της περιουσίας του κάθε πολίτη που απαλλοτριώνεται;
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News