Ηράκλειο

Η ανάπλαση τους «έφαγε» τα πάρκινγκ

Στα... κάγκελα οι κάτοικοι του κέντρου που δεινοπαθούν

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τους μόνιμους κατοίκους στο κέντρο του Ηρακλείου, οι οποίοι, μετά και το “πλήγμα” που δέχτηκαν στο διαχρονικό πρόβλημα της στάθμευσης λόγω του υπό εξέλιξη έργου ανάπλασης και της “απώλειας” εκατοντάδων άλλοτε διαθέσιμων θέσεων πάρκινγκ, έχουν βγει στα... κάγκελα!
Πριν από λίγο καιρό, μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου είχαν απευθυνθεί προς τον Δήμο Ηρακλείου, θέτοντας επιτακτικά το αίτημα για εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης και ζητώντας να συζητηθεί το θέμα που τους “καίει” άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Οι ίδιοι επανήλθαν με νέα ανακοίνωση, στην οποία εκτοξεύουν δριμύ “κατηγορώ” κατά της δημοτικής Αρχής, ότι... σφύριξε αδιάφορα στο αίτημα που κατέθεσαν στα τέλη Ιανουαρίου για την άμεση συζήτηση της υπόθεσης του πάρκινγκ για όσους δημότες διαμένουν μόνιμα στην “καρδιά” της πόλης.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά απάντηση στο αίτημα που κατέθεσαν στον Δήμο στις 24/1/2019, έτσι προγραμματίζουν συνέλευση αύριο Τρίτη 12/2/19, και ώρα 7:15 μ.μ., στο Πολύκεντρο Νεολαίας στην Ανδρόγεω.


Οι ίδιοι απευθύνουν, μάλιστα, ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής ενόψει της αυριανής προγραμματισμένης συνέλευσης, με στόχο η πρωτοβουλία να πάρει όσο το δυνατόν μαζικό χαρακτήρα και να αυξηθεί η πίεση προς την πλευρά της Λότζιας...

Η ανακοίνωση

Στη νέα ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Συνεχίζοντας την προσπάθεια για να δημιουργηθούν ειδικές θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου, σας καλούμε την ερχόμενη Τρίτη 12/2/19 (σ.σ. αύριο) και ώρα 7:15 μ.μ., στο Πολύκεντρο Νεολαίας στην Ανδρόγεω. Ενημερώνουμε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά απάντηση στο αίτημα που καταθέσαμε στον Δήμο στις 24/1/2019. Μετά από αυτή την προκλητική αδιαφορία, απαιτούμε πλέον να συζητηθεί το θέμα μας άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καλούμε όλους τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα να παρευρεθούν στη συγκέντρωση».


Στην επιστολή-αίτημα που είχαν καταθέσει μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου του Ηρακλείου είχαν υψώσει “κραυγή” αγωνίας και απογοήτευσης για το σκηνικό ταλαιπωρίας που βιώνουν καθημερινά αναζητώντας μάταια κάποιο ελεύθερο σημείο να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στα ελάχιστα σημεία των κεντρικών δρόμων που επιτρέπεται η στάθμευση, και τα οποία δεν καταλαμβάνονται από διερχόμενους και επισκέπτες του κέντρου.
Ειδικότερα, στην αίτηση που κατέθεσαν στον Δήμο στις 24 Ιανουαρίου ανέφεραν: «Καθημερινά οι γειτονιές μας κατακλύζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες έως αργά το βράδυ από αυτοκίνητα μη κατοίκων, με αποτέλεσμα εμείς να μην έχουμε πού να βάλουμε τα αυτοκίνητά μας, με εξαίρεση μια μειοψηφία που μένουν σε πολυκατοικίες με πιλοτή που διαθέτουν θέσεις στάθμευσης για τους ενοίκους τους. Δαπανούμε ποσά - που δε μας περισσεύουν - για ιδιωτικά πάρκινγκ, ενώ πληρώνουμε και πολλές φθορές των αυτοκινήτων μας από απρόσεκτους και βιαστικούς οδηγούς.
Ζητάμε από τον Δήμο και όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές να δώσουν οριστική λύση σε αυτό μας το αίτημα, υλοποιώντας επιτέλους τη σχετική μελέτη που είχε γίνει το 2008 για το συγκεκριμένο ζήτημα από τον Δήμο (προβλεπόταν μια θέση πάρκινγκ για κάθε οικογένεια)».

Μεγαλύτερο το πρόβλημα με τα έργα της ανάπλασης

Η απόγνωση και η οργή των κατοίκων του κέντρου του Ηρακλείου για τον “εφιάλτη” του πάρκινγκ είναι, αν μη τι άλλο, εύλογη.
Εδώ μιλάμε για ένα διαχρονικό πρόβλημα, για το οποίο είχε ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια επίλυσης πριν από μια 10ετία. Τότε είχε γίνει μια πρώτη μελέτη και είχε ξεκινήσει μια καταγραφή των κατοίκων του κέντρου της πόλης, με σκοπό να τους διατεθούν κάρτες δωρεάν στάθμευσης. Κάρτες, με τις οποίες οι ίδιοι θα είχαν τη δυνατότητα να σταθμεύουν δωρεάν παντού μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Τελικά το μέτρο που περίμεναν πώς και πώς οι μόνιμοι κάτοικοι δεν προχώρησε.
Το πρόβλημα παρέμεινε, για να οξυνθεί άρδην τον τελευταίο χρόνο, με την ανάπλαση που είναι σε εξέλιξη.
Λόγω των έργων έχουν κλείσει κεντρικά σημεία, ενώ έχει απαγορευτεί γενικώς (πλην εξαιρέσεων) η στάθμευση σε κεντρικές οδούς που έγιναν διπλής κατεύθυνσης, όπως π.χ. η Γιαμαλάκη και η Αγίου Μηνά.
Με τις εκτελούμενες εργασίες και τα έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα που έθεσε σε ισχύ ο Δήμος χάθηκαν μερικές εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης, με αποτέλεσμα να ενταθεί το πρόβλημα της στάθμευσης για τους μόνιμα διαμένοντες.
Οι ίδιοι είτε αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη επιστρατεύοντας τη λύση των ιδιωτικών πάρκινγκ, είτε αναγκάζονται να παρκάρουν πολύ μακριά από τα σπίτια τους...

Σχόλια