Ηλεκτρονικές κλήσεις θα κόβουν στην Δημοτική Αστυνομία αφού εξοπλιστούν

Κρήτη
Ηλεκτρονικές κλήσεις θα κόβουν στην Δημοτική Αστυνομία αφού εξοπλιστούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστρέφουν και εξοπλίζονται

Οι ενισχύσεις που καταφτάνουν προσεχώς στη Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου θα... ενισχυθούν με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα! Πώς και πώς περιμένουν στην υποστελεχωμένη Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου (που τη στιγμή αυτή, από τα 21 άτομα που είχε, έχει ξεμείνει με 12 μόλις άτομα) να επιστρέψουν στην υπηρεσία 5 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι, μετά την κατάργηση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, μετατάχθηκαν να εργαστούν σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Κατά τα φαινόμενα, 5 από τους 12 πρώην δημοτικούς αστυνομικούς που μετατάχθηκαν σε φυλακές αναμένεται να γυρίσουν στη Δημοτική Αστυνομία. Εν αναμονή μάλιστα του ερχομού των 5 αυτών εργαζομένων, στον Δήμο Ηρακλείου αποφάσισαν να προχωρήσουν στην προμήθεια επιπλέον ειδικών ηλεκτρονικών συσκευών που έχουν τη δυνατότητα να κόβουν ηλεκτρονικές κλήσεις.

Ο διαγωνισμός έγινε και ήδη τις προάλλες η αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού αποφάσισε να κατακυρώσει τη σχετική προμήθεια σε συγκεκριμένο ανάδοχο προμηθευτή, μεταξύ των όσων είχαν καταθέσει προσφορές. Στην ίδια προμήθεια, ύψους 27.400 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ), πέραν από τις νέες ηλεκτρονικές συσκευές για τις ηλεκτρονικές κλήσεις, περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση λογισμικού αναφορικά με την αυτόματη καταχώριση περιστατικών και ενεργειών στο κεντρικό σύστημα.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.

Το περασμένο καλοκαίρι, μετά την ψήφιση του “Κλεισθένη”, εκδόθηκε και μία εγκύκλιος αναφορικά με το ζήτημα της μετάταξης (ουσιαστικά επιστροφής) των πρώην δημοτικών αστυνομικών, που μετά την κατάργηση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας μετατάχθηκαν να εργαστούν σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Η έκδοση της εγκυκλίου τον Αύγουστο, που τότε σκόρπισε χαρά και ανακούφιση στη Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου, άνοιξε τον δρόμο για να εφαρμοστεί η ειδική πρόβλεψη που θεσπίστηκε με το νομικό πλαίσιο του “Κλεισθένη” και προβλέπει την εθελούσια επιστροφή (με μια απλή αίτηση στον Δήμο της αρεσκείας τους) πρώην δημοτικών αστυνομικών στις υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας.

Όπως ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός, «αρχικά, μέσα από τις σχετικές συζητήσεις και ανίχνευση εδάφους που είχε γίνει, είχε διαφανεί ότι ήταν πιθανό να επιστρέψουν στη Δημοτική Αστυνομία και οι 12 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί.

Στην πορεία, ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν. Αυτή τη στιγμή αναμένουμε, κατά τα φαινόμενα, 5 άτομα, καθώς οι υπόλοιποι, για τους δικούς τους απόλυτα σεβαστούς φυσικά λόγους, δε θέλουν να επιστρέψουν. Οι ενισχύσεις αυτές αναμένονται τον Μάρτιο και θα μας δώσουν μεγάλη ανάσα πραγματικά».

Έμειναν 12 από τους 21!

Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι, όταν πρωτοσυστάθηκε η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου, το 2004, αριθμούσε συνολικά 77 άτομα. Όταν ο θεσμός καταργήθηκε, πριν από μερικά χρόνια, με τον γνωστό “ξαφνικό θάνατο” στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών, οι υπάλληλοι διασκορπίστηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις και υπηρεσίες. Άλλοι πήγαν στις φυλακές, άλλοι στην ΕΛ.ΑΣ. και άλλοι σε τελωνεία.

Προ 3,5 ετών περίπου, που δόθηκε η δυνατότητα ανασυγκρότησης της Δημοτικής Αστυνομίας, η στελέχωσή της έμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με το παρελθόν. Η Δημοτική Αστυνομία επαναλειτούργησε με 21 άτομα στο σύνολο, εκ των οποίων όμως σήμερα, λόγω συνταξιοδότησης, μεταθέσεων, αναρρωτικών και αδειών κύησης, έχουν απομείνει μόλις 12!

Ο ερχομός των 5 πρώην δημοτικών αστυνομικών θα επιτρέψει μια έστω και μικρή αύξηση των κλιμακίων της υπηρεσίας, που θα είναι στον δρόμο. Και κρίθηκε αναγκαίο να βγει διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον ηλεκτρονικών συσκευών και λογισμικού, ώστε να είναι εφοδιασμένοι με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και οι νέοι εργαζόμενοι.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα εξοπλιστούν και αυτοί με τη σειρά τους με ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές, τα λεγόμενα pda, μέσω των οποίων οι καταχωρίσεις των παραβάσεων θα περνούν επιτόπου από το σημείο ελέγχου σε ηλεκτρονικό σύστημα, ενώ με τις συσκευές αυτές θα μπορούν, πέραν των άλλων εφαρμογών, να βγάζουν επιτόπου φωτογραφίες που θα αποδεικνύουν αδιάσειστα την παράβαση!

Πολύ σημαντικό αυτό, διότι με τις χειρόγραφες κλήσεις που γράφονται στο χέρι, υπάρχουν συχνά-πυκνά διαμαρτυρίες, παράπονα και ενστάσεις από τους οδηγούς, ότι π.χ. το όχημα ήταν λίγο πιο πέρα ή ότι δεν ακουμπούσε στη διάβαση, όπως τους έγραψε ο δημοτικός αστυνομικός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News