Με μεγάλη καθυστέρηση παρεμβάσεις για ΑμεΑ στο Ηράκλειο - Πού θα γίνουν νέες ράμπες

Ηράκλειο
Με μεγάλη καθυστέρηση παρεμβάσεις για ΑμεΑ στο Ηράκλειο - Πού θα γίνουν νέες ράμπες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσπάθειες να γίνει το Ηράκλειο μια πιο “φιλική” πόλη σε επίπεδο προσβασιμότητας

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Έστω με μεγάλη καθυστέρηση, έστω μετά από “βροχή” παραπόνων-διαμαρτυριών και έναν αγώνα διαρκείας από ακτιβιστές του χώρου, όπως η Γεωργία Ξημεράκη, που έφτασε να γίνει μόνιμη “κάτοικος” Δημοτικού Συμβουλίου για να κινητοποιήσει τη Λότζια, έστω και στην τελευταία στροφή της θητείας της, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου προχωρά κάποιες πρωτοβουλίες προκειμένου το Ηράκλειο να γίνει μια πιο φιλική προς τα ΑμεΑ πόλη...

Στην κατεύθυνση αυτή, αναλαμβάνει τώρα δράση η Επιτροπή Προσβασιμότητας που έχει συσταθεί από τον Δήμο Ηρακλείου, με τη συμμετοχή πλήθους φορέων και σωματείων, ενώ προσεχώς θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο ένα γενικότερο “λίφτινγκ” στις ράμπες ΑμεΑ που υπάρχουν ανά την πόλη.

Αναλυτικότερα, πραγματοποιήθηκε χθες στη Λότζια η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Προσβασιμότητας του Δήμου Ηρακλείου. Στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης, του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και του Σωματείου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης, συγκοινωνιολόγοι, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη.

Η Επιτροπή δε θα έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά θα ασχολείται με θέματα στρατηγικής ευαισθητοποίησης πολιτών, θέματα ανάπτυξης και εφαρμογής πολιτικών αποκατάστασης και προσβασιμότητας. Μέσα στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Προσβασιμότητας είναι ο προγραμματισμός και η χάραξη της πολιτικής αποκατάστασης προσβασιμότητας εμποδιζόμενων χρηστών, η διατύπωση προτάσεων αναγκαίων μέτρων, ο σχεδιασμός στρατηγικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων, ο συντονισμός των ενεργειών, η συνεργασία των φορέων και η ανάπτυξη μόνιμων συνεργασιών για την προώθηση της σημασίας της ανεμπόδιστης μετακίνησης των ευάλωτων χρηστών.

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Δήμου Ηρακλείου στον τομέα της προσβασιμότητας, όπως η εγκατάσταση του seatrac στην παραλία του Καρτερού, η δημιουργία παιδικών χαρών με εξοπλισμό για ΑμεΑ, η δημιουργία ραμπών, διαγραμμίσεων και WC, η αύξηση των θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ, καθώς και η διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης.

Θέμα πολιτισμού

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, αναφερόμενος στο έργο που έχει μπροστά της η Επιτροπή Προσβασιμότητας, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η δημιουργία αυτής της Επιτροπής αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε το Ηράκλειο μια πόλη προσβάσιμη για όλους. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε κινήσεις προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, όπως η ανακατασκευή αρκετών υφιστάμενων ραμπών, οι διαγραμμίσεις, η τοποθέτηση συσκευής αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα στη δημοτική ακτή Καρτερού κ.ά. Και ετοιμάζουμε μια ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση σε δεκάδες ράμπες και πεζοδρόμια, η οποία σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Γνωρίζουμε βεβαίως ότι αυτά δεν είναι αρκετά και υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να γίνουν και όσον αφορά στις απαραίτητες αλλαγές στην πόλη και όσον αφορά στην εξίσου απαραίτητη αλλαγή νοοτροπίας. Ο σεβασμός προς τα άτομα με αναπηρία δείχνει τον πολιτισμό μας. Εμείς, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, θα είμαστε δίπλα τους, θα ακούμε τα προβλήματά τους και θα προσπαθούμε να τα επιλύουμε, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα. Και θεωρούμε ότι, παρότι το Ηράκλειο απέχει ακόμα από το να χαρακτηριστεί μια πόλη φιλική προς τα ΑμεΑ, ήδη έχει αρχίσει να γίνεται φιλικότερη».

Πού θα γίνουν παρεμβάσεις

“Λίφτινγκ” στις ράμπες ΑμεΑ

Σε επίπεδο υποδομών, μετά από μεγάλη αναμονή μπαίνει σιγά-σιγά σε τροχιά υλοποίησης από τον Δήμο μια γενικότερη παρέμβαση, η οποία αφορά στην κατασκευή νέων ραμπών ΑμεΑ στα πεζοδρόμια της πόλης του Ηρακλείου και στην αποκατάσταση της υψομετρικής διαφοράς μερικών εκατοστών που υπάρχει σε αρκετές υφιστάμενες, κατά μήκος συγκεκριμένων διαδρομών.

Η μελέτη του έργου έχει εκπονηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων & Μελετών, και συγκεκριμένα θα γίνουν παρεμβάσεις στις εξής οδούς:

1) Λεωφόρος Δημοκρατίας (18 νέες ράμπες, 37 υφιστάμενες).

2) Οδός Γερωνυμάκη (5 νέες ράμπες).

3) Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου (14 νέες ράμπες, 21 υφιστάμενες).

4) Οδός Γιαμαλάκη (3 νέες ράμπες, 6 υφιστάμενες).

5) Οδός Κυρίλλου Λουκάρεως-Αγίου Μηνά (2 νέες ράμπες, 4 υφιστάμενες).

6) Πλατεία Κορνάρου (3 νέες ράμπες).

7) Οδός Αβέρωφ (1 νέα ράμπα, 1 υφιστάμενη).

8) Οδός Ανδρέα Παπανδρέου (8 νέες ράμπες, 38 υφιστάμενες).

9) Πλατεία Κύπρου (1 νέα ράμπα).

10) Οδός Χαρ. Τρικούπη (6 νέες ράμπες, 1 υφιστάμενη).

11) Οδός Κονδυλάκη (16 νέες ράμπες, 20 υφιστάμενες).

12) Οδός Πλαστήρα (3 νέες ράμπες, 8 υφιστάμενες).

13) Οδός Μποφόρ (8 νέες ράμπες, 1 υφιστάμενη).

14) Πλατεία Ελευθερίας (2 νέες ράμπες).

15) Οδός Ξανθουδίδη (4 νέες ράμπες, 1 υφιστάμενη ράμπα).

16) Οδός Ιδομενέως (3 νέες ράμπες, 8 υφιστάμενες).

17) Οδός Κορωναίου (5 νέες ράμπες, 5 υφιστάμενες).

18) Οδός Ανδρεαδάκη (3 νέες ράμπες).

19) Σε διάφορα σημεία της πόλης, ύστερα από αιτήματα πολιτών (1 νέα ράμπα, 16 υφιστάμενες ράμπες).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News