Ηράκλειο

Σε κλίμα συγκίνησης βραβεύτηκε η Κρητικιά αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου

Η Ειρήνη Κιουρκτσόγλου - Πετρουλάκη τιμήθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου

Συγκινημένη εμφανίστηκε η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Κιουρκτσόγλου - Πετρουλάκη, η οποία τιμήθηκε νωρίτερα σήμερα από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου για την αδιάλειπτη προσφορά της στην Ελληνική Δικαιοσύνη, εδώ και περισσότερες από 4 δεκαετίες.

Στο πλαίσιο της εσπερίδας για το φορολογικό ποινικό δίκαιο που διοργανώνεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου και το ΔΣΗ, στην αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Άρης Ροζάκης απένειμε τιμητική πλακέτα στην κ. Κιουρκτσόγλου - Πετρουλάκη, η οποία τον ερχόμενο Ιούνιο συνταξιοδοτείται.

Η εσπερίδα με θέμα «Φορολογικό ποινικό δίκαιο: Επίκαιρα ζητήματα και προβληματισμοί» ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα και αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι η Ρεθυμνιώτισσα αντιπρόεδρος του Α.Π. βρίσκεται στο προεδρείο της εκδήλωσης.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της εσπερίδας:

17.00΄ -  17.20  Έναρξη - Εισαγωγή

Αθανάσιος Γαλήνας, Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου

Άρης Ροζάκης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου

Χαιρετισμοί

Χαρίδημος Πρατικάκης, Προϊστάμενος Εφετείου Αν. Κρήτης

Ζαχαρίας Κοκκινάκης, Προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών Αν. Κρήτης

Αντωνία Μπαχαντάκη, Προϊσταμένη Πρωτοδικείου Ηρακλείου

Μαρία Καραφίδου, Προϊσταμένη Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου

Προεδρείο: Ειρήνη Κιουρκτσόγλου - Πετρουλάκη, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου

Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ 17.20 έως 19.00

Εισηγήσεις

17.20 - 17.40 Γεράσιμος Μαφρέδας, Πρωτοδίκης

«Τα εγκλήματα φοροδιαφυγής (N. 4174/2013) και μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο (Ν. 1882/1990) από άποψη ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου»

17.40  - 18.00

Μαρία Νικολακάκη, Υποδιευθύντρια  Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου

«Διοικητικός έλεγχος - Ευθυνόμενα πρόσωπα στο πλαίσιο μηνυτήριας αναφοράς

του Ν. 4174/2013”

Δήμητρα Ψαράκη, Προϊσταμένη Δικαστικού Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου

«Διοικητικός έλεγχος - Ευθυνόμενα πρόσωπα στο πλαίσιο άσκησης ποινικής

δίωξης του Ν. 1882/1990”

18.00  - 18.25  Γεώργιος Δημήτραινας, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Δ.Π.Θ.

«Διοικητική και ποινική παραγραφή”

18.25 - 18.45 Ναταλία Ταμιωλάκη, Πρωτοδίκης Δ.Δ.

«Παράλληλες διαδικασίες κύρωσης φορολογικών παραβάσεων: Αρχή ne bis in idem και τεκμήριο αθωότητας»

18.45 έως 19.00  Διάλειμμα

Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ 19.00 έως 20.30

19.00  -  19.20 Ευαγγελία Ψαράκη, Εφέτης

«Ζητήματα συρροής μεταξύ των αδικημάτων φοροδιαφυγής και μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο»

19.20 - 19.40  Λευκοθέα Τερζητάνου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών

«Mη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο (άρθρ. 25 N. 1882/1990) και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες»

19.40 - 20.00  Δημήτριος Μουστάκας, Δικηγόρος

«Εικονικά/πλαστά φορολογικά στοιχεία και εγκλήματα φοροδιαφυγής. Ποινικοί προβληματισμοί εκ της § 5 αρθρ. 66 Ν. 4174/2013.»

20.00 - 20.30 Συζήτηση - Τελικά συμπεράσματα

Ποια είναι η Ειρήνη Κιουρκτσόγλου - Πετρουλάκη;

Η Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1952. Έλκει την καταγωγή της από τον Κισό του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Στον Κισό έζησε, εξάλλου, τα παιδικά της χρόνια μαζί με τους γονείς της και την αδερφή της Ελένη. Σημειώνεται ότι και η τελευταία σπούδασε -όπως και η αδερφή της- νομικά και ασκεί το λειτούργημα του δικηγόρου.

Η κ. Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρετεί το δικαστικό σώμα από το 1978! Υπηρέτησε στο Ηράκλειο , επί σειρά ετών τόσο ως πρωτοδίκης, όσο και ως πρόεδρος Πρωτοδικών.  Ως εφέτης η κ. Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη υπηρέτησε στα Χανιά και τον Πειραιά, ενώ ως πρόεδρος Εφετών στην Αθήνα.

Το 2011 έγινε μια εκ των 60 αρεοπαγιτών. Η Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στους δικαστικούς και τους δικηγορικούς κύκλους της Κρήτης και της Αττικής και όχι μόνο: Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Ρεθυμνιώτισσα αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε ξεχωρίσει για το ήθος και την ακεραιότητά της, αλλά και για τη νομική της κατάρτιση από όταν ήταν ακόμη νεαρή πρωτοδίκης.

Η κ. Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη προήχθη στη θέση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Οκτώβριο του 2015. Πριν λίγα χρόνια, μετά την αποχώρηση της κ. Ευτέρπης Γκουτζαμάνη, η κ. Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη είχε προταθεί για εισαγγελέας Αρείου Πάγου, ωστόσο είχε επιλεγεί τελικά η κ. Ξένη Δημητρίου, καθώς προτιμήθηκε λειτουργός από το εισαγγελικό κλάδο και όχι το δικαστικό.

Το 2017, μετά την συνταξιοδότηση της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου (και πρώην πρωθυπουργού), κ. Βασιλικής Θάνου, η κ. Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη θεωρήθηκε από πολλούς ως η επικρατέστερη για να τη διαδεχθεί. Εντούτοις, τελικά επιλέχθηκε ο τότε Αρεοπαγίτης και νυν πρόεδρος του Α.Π. κ. Βασίλειος Πέππας.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη ήταν η εισηγήτρια στην ολομέλεια του Α.Π. με θέμα τη συνταγματικότητα ή μη της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών. Εξάλλου, η θέση της  ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 67 στα 70 έτη είναι αντισυνταγματική, εκτιμάται από πολλούς ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε το υπουργικό συμβούλιο να μην την επιλέξει για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου. Σημειώνεται ότι η θέση της κ. Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη έγινε δεκτή τότε από την ολομέλεια με μεγάλη πλειοψηφία, με το όριο συνταξιοδότησης να παραμένει στα 67 έτη.

Η Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη ζει μόνιμα στο Ηράκλειο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στο Ηράκλειο έφτιαξε την οικογένειά της με τον άνδρα της ζωής της, Γιώργο, ενώ στο Ηράκλειο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι αγαπημένες της κόρες, Αγγελική και Μαρία, καθώς και τα πέντε της εγγονάκια.

Σχόλια