Πότε ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα έξοδα νοσηλείας στο εξωτερικό;

Ηράκλειο
Πότε ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα έξοδα νοσηλείας στο εξωτερικό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος πρέπει να βγει στο εξωτερικό

Διπλή ήταν η περιπέτεια για τη μικρή Μαρίνα η οποία μέχρι να κάνει το μεγάλο ταξίδι ζωής στη Γερμανία, ταλαιπωρήθηκε τόσο για να βρει η οικογένειά της τα χρήματα για τη σωτήρια επέμβαση στο εξωτερικό όσο και για το γεγονός ότι είναι αντιμέτωπη με μία σοβαρή ασθένεια.

Με αφορμή αυτή την υπόθεση που είχε αίσια έκβαση, καθώς όλα τα δικαιολογητικά για το 4χρονο κορίτσι από τις Αρχάνες πληρούσαν τις προϋποθέσεις και έτσι ταξίδεψε στο Μόναχο μαζί με την οικογένειά του, το neakriti.gr επικοινώνησε με τη Διευθύντρια της ΠΕΔΥ ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου Γεωργία Παπαδάκη η οποία διευκρίνισε ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας πολίτης δίνοντας συμβουλές στους ασφαλισμένους.

«Όταν μία επέμβαση δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα και ο ασθενής πρέπει να νοσηλευτεί στο εξωτερικό, πρέπει να έρθει σε εμάς (σ.σ. ΕΟΠΥΥ), να καταθέσει δικαιολογητικά τα οποία είναι ως επί το πλείστον η γνωμάτευση ότι μία επέμβαση δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, στη συνέχεια περνά από το διοικητικό συμβούλιο και από εκεί εγκρίνονται ή όχι τα έξοδα» αναφέρει η κ. Παπαδάκη η οποία συνεχίζει τονίζοντας ότι «ειδικά όταν οι περιπτώσεις είναι επείγουσες, προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες και η απόφαση έρχεται σε εμάς με την υπογραφή του προέδρου του Δ.Σ.».

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως ο ΕΟΠΥΥ, όταν εγκρίνει το ταξίδι στο εξωτερικό για τον ασφαλισμένο, πληρώνει τα χρήματα για το νοσοκομείο και παράλληλα καλύπτει τα έξοδα διαμονής και διατροφής του συνοδού.

«Αρκεί να έρθουν οι ενδιαφερόμενοι να μας ενημερώσουν» υπογραμμίζει η κ. Παπαδάκη, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, πώς να κινηθούν όταν οι γιατροί τους πουν ότι μια επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο εξωτερικό.   

Μάλιστα, η Διευθύντρια της ΠΕΔΥ ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου τονίζει πως ο Οργανισμός δεν έχει λόγο να μην καλύψει τα έξοδα νοσηλείας σε νοσοκομείο εκτός Ελλάδα αφού «ο ΕΟΠΥΥ δίνει τουλάχιστον 600.000 ευρώ το χρόνο προκειμένου οι ασφαλισμένοι να βγουν στο εξωτερικό χωρίς να πληρώσουν οι ίδιοι κάτι».

Τα έξοδα του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία σε κλινικές εντός Ελλάδας

Σε ερώτησή μας τι γίνεται όταν ένας ασθενής πρέπει να νοσηλευτεί σε κλινική της Ελλάδας, όμως τα χρήματα που πρέπει να δώσει είναι εξίσου πολλά, η κ. Παπαδάκη αναφέρει στο neakriti.gr:

«Αν η κλινική είναι συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ, τότε ο Οργανισμός πληρώνει κάποια από τα έξοδα και ο ασθενής δίνει μια απλή συμμετοχή».

Σε κάθε περίπτωση, οι ασφαλισμένοι πρέπει να βρίσκονται σε επικοινωνία με τα ταμεία τους, κάτι που επισημαίνει και η κ. Παπαδάκη, να ρωτούν τους ιθύνοντες για τυχόν απορίες που έχουν και στη συνέχεια να προχωρούν σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, εφόσον τα χρήματα δεν μπορούν να δοθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News