Δείτε το Ηράκλειο σήμερα - Θυμίζει «Σαχάρα»

Κρήτη
Δείτε το Ηράκλειο σήμερα - Θυμίζει «Σαχάρα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ποιους συστήνουν προσοχή οι ειδικοί

Από τις καταρρακτώδεις βροχές της Τρίτης στην Αφρικανική σκόνη της Τετάρτης.

To Ηράκλειο δεν θυμίζει σε τίποτα την πόλη προηγούμενων ημερών, αφου τα αιωρούμενα σωματίδια που μεταφέρει ο... ανεπιθύμνητος επισκέπτης "η σκόνη"  δημιουργούν ένα άκρως αποπνικτικό σκηνικό με την ορατότητα να είναι περιορισμένη εμφανώς  και τους πολίτες να προσπαθούν να αποφύγουν όσο το δυνατόν τις  εξωτερικές τους μετακινήσεις.

Ενώ δεν λείπουν και οι κατά τόπους ασθενείς βροχές, ή καλύτερα λασποβροχές κάνοντας την κατάσταση ακόμη χειρότερη.

Ο καιρός από εδώ και στο εξής:

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα που μίλησε στην εκπομπή Καλό Μεσημέρι της ΚΡΗΤΗ TV:

«Από αύριο  θα υπάρξει εμφάνιση ενός βόρειου ρεύματος στις δυτικές περιοχές της Κρήτης. Θα  αρχίσουν οι βροχές να εντείνονται  σε πρώτη φάση στις δυτικές περιοχές και από το μεσημέρι και μετά αναμένεται ένταση και στις ανατολικές περιοχές

Δεν εννοούμε κάτι ακραίο αλλά η βροχόπτωση θα έχει έντονη μορφή. Από το βράδυ της Πέμπτης θα έχει έντονο χαρακτήρα μέχρι παρασκευή βράδυ. Έκτοτε θα υπάρξει βελτίωση  του καιρού γενικότερα ενώ το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι καλός τουλάχιστον μέχρι την αρχή της

Από αύριο θα δούμε και χιόνια στα ορεινά και αυτό είναι καλό για να σκεπάσει και λίγο τη σκόνη».

https://www.youtube.com/watch?v=T910WojT2-E?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Ενδεικτικό της κατάστασης το γεγονός ότι τα οχήματα έχουν πλέον ανοιχτά τα φώτα πορείας για να αποφευχθούν τυχόν απρόοπτα και δυσάρεστα περιστατικά. 

Το φαινόμενο σύμφωνα με τις προβλέψεις θα διαρκέσει  μέχρι και σήμερα το απόγευμα και από το βράδυ της Τετάρτης θα υπάρξει υποχώρηση του φαινομένου.

Τι συστήνουν οι ειδικοί

Ωστόσο η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης προχωράει σε συστάσεις προς όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, με ιδιαίτερη μέριμνα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, φόντο τις προβλέψεις για υπέρβαση των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 που μεταφέρει η αφρικανική σκόνη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «το φαινόμενο θα επηρεάσει ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης και θα διαρκέσει έως και το απόγευμα σήμερα, οπότε και θα υποχωρήσει σταδιακά».

Οι συστάσεις προς τα άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης στα παιδιά και στα άτομα άνω των 65 ετών, αναφέρουν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε έντονη σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ όσοι υποφέρουν από άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου και αν τα συμπτώματα επιμένουν, χρήσιμο θα ήταν να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους.

Φωτογραφίες που έστειλαν αναγνώστες από διάφορα σημεία της πόλης:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News