Ηράκλειο

Αυγενάκης: «Αναγκαίος ο εξοπλισμός της ΜΕΘ Παίδων του ΠΑ.Γ.Ν.Η. με σύγχρονο υπερηχοτομογράφο»

Στην ανάγκη άμεσης αγοράς νέου μηχανήματος υπερηχοτομογράφου στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) Κρήτης είναι η μοναδική μονάδα της νοτίου νησιωτικής Ελλάδος που καλύπτει τις ανάγκες παιδιών ηλικίας από 1 μηνός έως 18 ετών (και κατ' εξαίρεση και έως 21 ετών). Η μονάδα εξυπηρετεί περίπου στα 200 παιδιά ετησίως, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρό τραύμα ή βαριά νόσο με κίνδυνο της ζωής τους. Τα νοσήματα αυτά απαιτούν τον επαναληπτικό έλεγχο στη διάρκεια της εξέλιξής τους, πολλές φορές μέρα και νύχτα, με ένα σύγχρονο μηχάνημα υπερήχων που να καλύπτει όλα τα πάσχοντα συστήματα του οργανισμού του παιδιού - ασθενούς, όπως σήμερα επιβάλλει η άριστη κλινική πρακτική των ΜΕΘ.

Ωστόσο, η ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ, από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, δεν διαθέτει μηχάνημα υπερήχων, αφού το μηχάνημα που υπήρχε υπέστη βλάβη, η οποία δεν επιδιορθώνεται, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η κάλυψη των αναγκών της μονάδας και η απρόσκοπτη παρακολούθηση των παιδιών - ασθενών. Αναγκαστικά τα νοσηλευόμενα παιδιά μεταφέρονται σε άλλα τμήματα απεικόνισης του νοσοκομείου.

Όμως, πολλές φορές, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής τους, τα νοσηλευόμενα παιδιά δεν μπορούν να μετακινηθούν στα άλλα τμήματα απεικόνισης του νοσοκομείου ή η μετακίνησή τους εγκυμονεί κινδύνους. Ως εκ τούτου, οι εφημερεύοντες ιατροί προσπαθούν συχνά μέσα στο 24ωρο να εντοπίσουν και να μεταφέρουν κάποιο διαθέσιμο μηχάνημα από άλλο τμήμα του νοσοκομείου ώστε να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές παιδιών.

Η ανάγκη αγοράς νέου μηχανήματος υπερήχων στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ είναι επιτακτική και έχει, μάλιστα, επισημανθεί και από την Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, με σχετικό έγγραφο (απόφαση ΔΣ ΠΑΓΝΗ 600/15/31-5- 2017), ήδη από το 2017, από τη στιγμή που ο υπερηχοτομογράφος που υπήρχε ξεκίνησε να παρουσιάζει τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.

Η κυβέρνηση επιβάλλεται να σταματήσει τις φρούδες υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια και να αρχίσει επιτέλους να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την απραξία της. Ειδικά, στον τομέα της υγείας οφείλει να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και να δώσει αποτελεσματικές λύσεις για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των νοσηλευόμενων παιδιών και των γονιών τους και την άμεση παροχή υπηρεσιών απεικόνισης, διάγνωσης και θεραπείας.

Δημόσια υγεία σημαίνει σεβασμός, βοήθεια, γρήγορη και ποιοτική εξυπηρέτηση και παροχή υπηρεσιών και όχι ταλαιπωρία του ασθενή, πολλώ δε μάλλον των νοσηλευόμενων παιδιών. Δυστυχώς, όμως τα τέσσερα σχεδόν τελευταία χρόνια, εξαιτίας των αδιέξοδων πολιτικών της Κυβέρνησης το δημόσιο σύστημα υγείας έχει αναδειχθεί στον «Μεγάλο Ασθενή» της χώρας. Η δημόσια υγεία απαξιώνεται και οι υπηρεσίες λειτουργούν χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού. Η Κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες για την απαξίωση και την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: «Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα για την αγορά νέου μηχανήματος υπερηχοτομογράφου στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ;».

Σχόλια