Ηράκλειο

Αφρικανικό τοπίο το Ηράκλειο - Η σκόνη «σκέπασε» την πόλη

Απόκοσμες εικόνες φέρνει και πάλι η αφρικανική σκόνη

Αφρικανικό τοπίο θυμίζει από τις πρώτες πρωινές ώρες το Ηράκλειο με την αφρικανική σκόνη να έχει κάνει την εμφάνιση της, περιορίζοντας αισθητά την ορατότητα στον ορίζοντα.

Τα βουνά γύρω από την πόλη αχνοφαίνονται πλέον από το «πέπλο» της σκόνης που σκέπασε για ακόμη μία φορά τόσο την πόλη όσο και το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Όπως φαίνεται και από το χάρτη, που δημοσιεύεται στο meteo.gr, η αφρικανική σκόνη έχει σκεπάσει τους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, ενώ στο Λασίθι περιορίζεται σε κάποιες περιοχές.

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» πάντως, οι πρωινές πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά με τον αερολιμενάρχη Γιώργο Πλιάκα να εξηγεί ότι παρακολουθούν το φαινόμενο. «Όλες οι πτήσεις μέχρι στιγμής έγιναν κανονικά. Η επόμενη είναι για τις 2 το μεσημέρι. Μέχρι τότε θα παρακολουθούμε το φαινόμενο» σημείωσε.

Στο λιμάνι του Ηρακλείου, η άφιξη των πλοίων της γραμμής από τον Πειραιά, καθυστέρησε περίπου δύο ώρες, λόγω του απαγορευτικού, το οποίο έληξε στις 11 χθες το βράδυ. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο λιμενάρχης Ηρακλείου Ευθύμης Δουβής «το πλοίο της ΑΝΕΚ έφτασε στο Ηράκλειο λίγο μετά τις 8.30 το πρωί, ενώ φτάνει καθημερινά στις 06:15. Δίωρη καθυστέρηση έχει και το πλοίο των Μινωικών Γραμμών. Το απαγορευτικό έληξε στις 11 το βράδυ και για τον λόγο αυτό, τα πλοία καθυστέρησαν».

Αιωρούμενα σωματίδια - Προσοχή συνιστά η Περιφέρεια Κρήτης

Σύμφωνα με τις προβλέψεις ότι θα υπάρξουν υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Το φαινόμενο θα επηρεάσει ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης και θα διαρκέσει σήμερα Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 έως και το απόγευμα οπότε και θα υποχωρήσει σταδιακά.

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης συστήνεται:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε έντονη σωματική άσκηση - δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Σχόλια