Ηράκλειο

Τεράστιο εμπορικό κέντρο και χώρος πρασίνου στο οικόπεδο Λυδάκη

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του οικοπέδου και εμπορικό κέντρο 40.000 τ.μ.

Μια ιδιότυπη 60ετής “ομηρία” ενός ακινήτου και μιας οικογένειας λήγει, και μια σπουδαία, όχι μόνο για τους χιλιοταλαιπωρημένους ιδιοκτήτες αλλά και για την ίδια τη πόλη του Ηρακλείου, προοπτική σε οικονομικό-αναπτυξιακό επίπεδο ανοίγει...


Μετά από περιπέτειες και προσπάθειες έξι και πλέον δεκαετιών, η οικογένεια Λυδάκη έλαβε επιτέλους σπουδαία μαντάτα. Το ΣτΕ άναψε το “πράσινο φως” για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης, που θα επιτρέψει την ένταξη του οικοπέδου Λυδάκη στο σχέδιο πόλης ως οικοδομήσιμου σε ένα μεγάλο τμήμα του, με το έτερο τμήμα να διαμορφώνεται σε “πνεύμονα” πρασίνου, με δαπάνες μάλιστα των ίδιων των ιδιοκτητών!


Μετά το «ναι» από το ΣτΕ, απομένει πλέον η τελική υπογραφή του σχεδίου προεδρικού διατάγματος από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ. Μόλις γίνει αυτό, είναι διάπλατα ανοιχτός ο δρόμος πλέον για την οικογένεια Λυδάκη να προχωρήσει στην εμπορική αξιοποίηση του ακινήτου, που παρέμενε δεσμευμένο πολεοδομικά επί 6 ολόκληρες δεκαετίες.


Και εδώ ακριβώς είναι η “ταμπακιέρα”, γιατί πρόκειται για μια κομβική εξέλιξη για το Ηράκλειο. Οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου Λυδάκη, σε συζητήσεις ήδη με ενδιαφερόμενους επενδυτές από το εξωτερικό, όπως έναν σημαντικό ολλανδικό όμιλο, έχουν στα σκαριά ένα φιλόδοξο εγχείρημα για τη δημιουργία ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου (εμβαδού 40.000 τ.μ.) στο οικοδομήσιμο μέρος του ακινήτου. Ένα εγχείρημα που όπως είναι προφανές, εφόσον πάρει “σάρκα και οστά”, θα φέρει άλλο αναπτυξιακό άνεμο στο Ηράκλειο, θα τονώσει τημ τοπική αγορά εργασίας, τον τοπικό κατασκευαστικό κλάδο και τα συναφή επαγγέλματα και γενικότερα την τοπική οικονομία. Και φυσικά θα αλλάξει το “προφίλ” των σημερινών ανατολικών προαστίων της πόλης (Πατελών, Χρυσοπηγής, Πόρου), αφού θα προσελκύσει μεγάλη εμπορική δραστηριότητα και μεγάλη αγοραστική κίνηση.


Η ιδέα άλλωστε της δημιουργίας ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου στο οικόπεδο Λυδάκη, στις Πατέλες, έχει διακριτικά έρθει ήδη σε γνώση τοπικών εμπόρων, που σε πρώτη φάση έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εγχείρημα.


Η περιοχή των Πατελών, τα ανατολικά προάστια και το Ηράκλειο γενικότερα δε θα βγουν ωφελημένα μονάχα από την εμπορική αξιοποίηση που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με την ολοκλήρωση των διαδικασιών τροποποίησης του σχεδίου πόλης... Ωφελημένοι θα βγουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και εν γένει οι δημότες και για τον “πνεύμονα” πρασίνου που θα διαμορφωθεί στο μη οικοδομήσιμο μέρος του οικοπέδου Λυδάκη... “Πνεύμονα” πράσινου που θα διαμορφώσει με δική της αποκλειστικά δαπάνη και μέριμνα η οικογένεια Λυδάκη.

Ανάπλαση
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες τηςεφημερίδας “Νέα Κρήτη”, η υπόθεση της “απελευθέρωσης” του οικοπέδου Λυδάκη για εμπορική αξιοποίηση πέρασε πλέον από το Συμβούλιο της Επικρατείας και απομένει η τελευταία “στροφή του δρόμου” με την υπογραφή και έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος. Για το ζήτημα της τροποποίησης του σχεδίου πόλης, για το οποίο ο νόμος επιβάλλει την έκδοση προεδρικού διατάγματος, το θέμα έχει περάσει για τον έλεγχο νομιμότητας από το ΣτΕ και αναμένεται να αποσταλεί εγκεκριμένο στο αρμόδιο νομοθετικό τμήμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να προωθηθεί για την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στη συνέχεια θα εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ.
Η όλη διαδικασία που απομένει αναμένεται κατ' εκτίμηση να ολοκληρωθεί μέσα σε 3-4 μήνες περίπου από σήμερα. Με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης λήγει και η “ομηρία” του συγκεκριμένου ακινήτου, διότι θα ενταχθεί στο σχέδιο πόλης Ηρακλείου ως οικοδομήσιμο κατά ένα τμήμα του.

Το ιστορικό

Η έναρξη της μακράς “ομηρίας” του οικοπέδου και της οικογένειας Λυδάκη σήμανε το 1958. Τη χρονιά εκείνη το οικόπεδο χαρακτηρίστηκε ως χώρος πρασίνου και έκτοτε τελούσε υπό απαλλοτρίωση, χωρίς ωστόσο οι ιδιοκτήτες να λάβουν ποτέ αποζημίωση.

Βλέποντας ότι τα χρόνια περνούσαν, ότι το πολύ σημαντικό αυτό περιουσιακό στοιχείο παρέμενε δεσμευμένο χωρίς καμία προοπτική αποζημίωσης, η πλευρά των ιδιοκτητών υπέβαλλε κατά καιρούς διάφορες προτάσεις.

Η πρώτη πρόταση υποβλήθηκε το 1978, με τη λογική να παραχωρηθεί ένα τμήμα στον Δήμο προκειμένου το υπόλοιπο να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης ως οικοδομήσιμο.

Μάλιστα το 1988, επί δημαρχία Μανόλη Καρέλλη, το θέμα είχε προχωρήσει και είχε ληφθεί απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους του ακινήτου. Και εκείνη η προσπάθεια, ωστόσο, σταμάτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αφού είδαν και απόειδαν ότι όλες οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό, οι ιδιοκτήτες υπέβαλαν στο Διοικητικό Δικαστήριο αίτημα για τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου τους.


Το 2008 εκδόθηκε απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία διατασσόταν το ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης, ώστε το οικόπεδο Λυδάκη να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης ως οικοδομήσιμο.

Ακόμα και μετά την έκδοση της απόφασης, και παρά τις συνεχείς προσπάθειες του εκ των ιδιοκτητών Αριστόδημου Λυδάκη, ο οποίος “τρέχει” τα ζητήματα του οικοπέδου για λογαριασμό όλης της οικογένειας Λυδάκη, μια δεκαετία και βάλε μετά εκκρεμεί ακόμα η έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

«Πνεύμονας πρασίνου με δαπάνη της οικογένειας»

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε ερωτηθείς από την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και ο Αριστόδημος Λυδάκης, εκ των ιδιοκτητών του οικοπέδου.

«Μετά από αγώνες και προσπάθειες των ιδιοκτητών για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα 60 χρόνια, επιτέλους έληξε η “ομηρία” που προέκυψε από την πολεοδομική δέσμευση του ακινήτου μας. Ήδη το ΣτΕ έβαλε τη σφραγίδα του στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αφορά στην τροπολογία του σχεδίου πόλης στην περιοχή του οικοπέδου και έτσι το επόμενο διάστημα θα ενταχθεί σε αυτό ως οικοδομήσιμη έκταση κατά ένα μεγάλο τμήμα, ενώ σε ένα άλλο τμήμα θα παραμείνει ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Αυτή η εξέλιξη είναι βεβαίως προς όφελος των ιδιοκτητών. Ταυτοχρόνως όμως είναι και προς όφελος των δημοτών, με την έννοια ότι επίκειται η αξιοποίηση του χώρου με την ανέγερση εμπορικού κέντρου, συνδυαστικά με ανάπλαση του εναπομείναντος χώρου πρασίνου. Ανάπλαση την οποία μάλιστα η οικογένεια Λυδάκη προτίθεται να πραγματοποιήσει με δική της δαπάνη», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο κ. Αριστόδημος Λυδάκης.

Σχόλια