Ηράκλειο

Μέσα στο καταφύγιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στον Καρτερό

Οι «Ενεργοί Πολίτες» επιχειρούν να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες και ο χώρος να γίνει επισκέψιμος

Οι εκπαιδευτικοί πάντα πρέπει να βρίσκουν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους για να διδάσκουν τους μαθητές τους και να τους βοηθούν να κατανοήσουν το κάθε μάθημα.

Όταν η Πολιτεία συνεργάζεται, μάλιστα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό για τα σχολεία. Γι’ αυτό το λόγο, η Δημοτική Κίνηση «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» προτείνει να αξιοποιηθεί το παλιό καταφύγιο-αποθήκη υλικού του Β Παγκοσμίου Πολέμου στον Καρτερό προκειμένου τόσο μαθητές όσο και πολίτες εν γένει να μπορούν να τον επισκεφτούν.

Θεωρώντας πως η επίσκεψη σε ένα τέτοιο χώρο μαθητών που διδάσκονται στο μάθημα της ιστορίας τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα λειτουργήσει βιωματικά για την καλύτερη κατανόηση των συνθηκών που επικρατούσαν τότε αλλά και ως κίνητρο περαιτέρω αναζήτησης πληροφοριών για το ρόλο της Κρήτης στα γεγονότα της περιόδου, οι «Ενεργοί Πολίτες» και ο επικεφαλής τους Ηλίας Λυγερός έθεσαν ήδη το θέμα στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Γιώργο Τερζάκη, ο οποίος όχι μόνο βρήκε την ιδέα ενδιαφέρουσα αλλά ζήτησε να προωθηθεί περαιτέρω.

Είναι αξιοσημείωτο πως στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου δεν υπάρχει ούτε ένα, από τα πολλά καταφύγια και αμυντικά έργα που κατασκευάστηκαν κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αξιοποιημένο και επισκέψιμο κι έτσι το συγκεκριμένο, που βρίσκεται στην περιοχή του Καρτερού, και συγκεκριμένα πάνω στο δρόμο που οδηγεί στον Πρασσά, δίδει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα τέτοιο χώρο.

Το κτίσμα, μέσα στο βράχο, διαθέτει τρείς τουλάχιστον αίθουσες που συνδέονται μεταξύ τους με μικρούς διαδρόμους, αλλά και πολυβολείο στο ύψος του κεντρικού δρόμου.

Το γεγονός πως διαθέτει εύκολη πρόσβαση, δεν κινδυνεύει με κατάρρευση και είναι τόσο κοντά στην πόλη του Ηρακλείου το καθιστά άριστη επιλογή για επισκέψεις μαθητών και όχι μόνο.

Το καταφύγιο χρειάζεται, σε πρώτη φάση, ένα καλό καθαρισμό από το Δήμο, σήμανση και συνεννόηση με το Στρατό, στο οποίο ανήκει, ώστε να μπορεί κάποιος να το επισκεφθεί.

Σχόλια