Ηράκλειο

Βραβείο Μενέλαος Παρλαμάς: Κορυφαίος θεσμός αριστείας

Τα τελευταία 20 χρόνια έχει αναγνωριστεί στο χώρο της Παιδείας και του πνεύματος

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου ενέκρινε τη μόνιμη συνδιοργάνωση των δράσεων και εκδηλώσεων που σχετίζονται με το θεσμοθετημένο ετήσιο βραβείο ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΡΛΑΜΑΣ από τον Δήμο Χερσονήσου σε συνεργασία με το Σύλλογο «Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Η πρωτοβουλία για τη στήριξη του θεσμού του ετήσιου βραβείου «Μενέλαος Παρλαμάς» που τα τελευταία 20 χρόνια έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους θεσμούς αριστείας στο χώρο της παιδείας και του πνεύματος, ανήκει στο Δήμαρχο, κ. Γιάννη Μαστοράκη, ο οποίος μεταξύ άλλων, καταλήγοντας στην εισήγησή του ανέφερε τα εξής:

«Επιθυμούμε, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής σε ένα μέγιστο πνευματικό άνδρα και συντοπίτη μας, ισότιμο με τους πλέον σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς της εποχής του, να συμμετέχουμε ενεργά και έμπρακτα στο δίπολο εκδηλώσεων: τιμής στη μνήμη του, αλλά και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο με την επιβράβευση νέων διακεκριμένων ερευνητών, καθώς επενδύουμε στην αριστεία για την προαγωγή των γραμμάτων και του πνεύματος. Ενώνουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας με το Σύλλογο Ηρακλείου «Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης» με όραμα να στηρίζουμε τις ελπίδες των νέων για επιβράβευση των άριστων επιδόσεων. Για το Δήμο Χερσονήσου η εν λόγω δράση είναι μια προσπάθεια ανάδειξης του έργου του Μ. Παρλαμά στη γενέτειρά του, με σκοπό την προβολή του  στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, αλλά και την αναγνώριση των σκοπών που υπηρέτησε, όχι μόνο των γνωστικών, αλλά και των ανθρωπιστικών».

Για όλα τα παραπάνω ο Δήμος Χερσονήσου θα καλύπτει κάθε χρόνο το σύνολο των απαραίτητων δαπανών για την υλοποίηση των δράσεων και εκδηλώσεων με γενικό στόχο την λειτουργία και την επιτυχία του θεσμού του βραβείου «ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΡΛΑΜΑΣ». Ο σκοπός άλλωστε προάγει τα πνευματικά ενδιαφέροντα του τόπου και ειδικότερα της κοινωνίας του Δήμου Χερσονήσου που θα συνδεθεί μέσα από τις δραστηριότητες που θα προγραμματίζονται για το συγκεκριμένο σκοπό. Επίσης, αποφασίστηκε ότι η κεντρική εκδήλωση για την απονομή του ετήσιου βραβείου «ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΡΛΑΜΑΣ» θα συνεχίσει να γίνεται στο Ηράκλειο κάθε χρόνο, ενώ εκδήλωση για τον Μενέλαο Παρλαμά - που θα αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων για το ετήσιο βραβείο «ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΡΛΑΜΑΣ» - θα πραγματοποιείται στον Δήμο Χερσονήσου κάθε τρίτο χρόνο. Κάθε χρόνο θα πραγματοποιείται στο Πισκοπιανό τελετή επιμνημόσυνης δέησης - εκδήλωσης στη μνήμη του.

Το πρώτο θέμα συζητήθηκε παρουσία του Πρόεδρου του Συλλόγου «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ» κ. Νικόλαου Ματζαπετάκη,  της αντιπροέδρου  κ. Ελένης Καστρινάκη, της Γραμματέως κ. Αταλάντης Μιχελογιαννάκη-Καραβελάκη και του ταμία κ. Κώστα Βαρβεράκη.

Ο κ. Ματζαπετάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αποδεχτήκαμε με χαρά την πρόταση του Δημάρχου Χερσονήσου κ. Μαστοράκη για συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων που αφορούν στο Βραβείο Μενελάου Παρλαμά, εκτιμώντας πως το βραβείο που εδώ και είκοσι χρόνια έχει θεσμοθετήσει ο Σύλλογος ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ θα συνδεθεί με τον τόπο καταγωγής  της σπουδαίας πνευματικής προσωπικότητας, του Μενελάου Παρλαμά. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια