Ηράκλειο

Δίκη Λεμπιδάκη: Ο φόβος δεν είναι μόνο για τον επιχειρηματία...

Ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης στην πολύκροτη δίκη για την απαγωγή του επιχειρηματία

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δίκης για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, με συνολικά πέντε δικηγόρους να αγορεύουν ενώπιον του δικαστηρίου.

Η πολύκροτη δίκη συνεχίζεται σήμερα το πρωί με τις αγορεύσεις των υπόλοιπων συνηγόρων υπεράσπισης.

Πρώτος χθες αγόρευσε ο δικηγόρος του 41χρονου κατηγορούμενου από τη Βόρεια Ελλάδα (σ.σ. ο 2ος κατηγορούμενος). Πρόκειται για τον φερόμενο τελευταίο φύλακα του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Ο συνήγορος υπεράσπισης του 41χρονου, Μίνωας Αποστολάκης, ζήτησε τη μετατροπή της κατηγορίας περί αρπαγής, που βαραίνει τον εντολέα του, σε παράνομη παρακράτηση, άλλως σε αρπαγή απλής μορφής. Ο κ. Αποστολάκης ζήτησε ακόμη κατά τη χθεσινή του αγόρευση την απαλλαγή τού εντολέα του από την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης (σ.σ. ο 41χρονος κατηγορείται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση), άλλως τη μετατροπή της κατηγορίας σε συμμορία. Τέλος, ο δικηγόρος του 2ου κατηγορούμενου ζήτησε από το δικαστήριο την απαλλαγή του 41χρονου από την πράξη της απόπειρας εκβίασης.

Αμέσως μετά ήταν η σειρά του δικηγόρου του 40χρονου κατηγορούμενου με κρητική καταγωγή, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Αθήνα (σ.σ. ο 9ος κατηγορούμενος). Πρόκειται για έναν από τους τέσσερις κατηγορούμενους που δεν είναι προσωρινά κρατούμενοι. Ο συνήγορος υπεράσπισης του 40χρονου, Νίκος Πρασιανάκης, ξεκίνησε την αγόρευσή του κάνοντας μια ιστορική αναδρομή σε παλαιότερες περιπτώσεις απαγωγών που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις υποθέσεις Μαρσελίνο, Παναγόπουλου, Χαϊτόγλου, αλλά και Κυπριωτάκη.

Ο 40χρονος κατηγορούμενος φέρεται να αγόρασε κάρτα επικοινωνίας για κινητά τηλέφωνα, η οποία χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνία των απαγωγέων με την οικογένεια Λεμπιδάκη. Ο κ. Πρασιανάκης είπε ότι, ακόμα και αν δεχτούμε ότι ο εντολέας του αγόρασε την εν λόγω κάρτα, δεν προκύπτει από κάπου ότι γνώριζε τον τρόπο με τον οποίο επρόκειτο εκείνη να χρησιμοποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος φέρεται να αγόρασε την επίμαχη κάρτα για λογαριασμό άλλου κατηγορούμενου.

Ο δικηγόρος Νίκος Πρασιανάκης πρόσθεσε ακόμη ότι, εάν ο εντολέας του ήταν ένοχος, δε θα μετέβαινε στη ΓΑΔΑ αμέσως μετά αφού του ζητήθηκε από τις Αρχές να παραδώσει για έρευνα το φορτηγάκι του. Ο κ. Πρασιανάκης υποστήριξε ότι, ενώ η Αστυνομία του έδωσε περιθώριο να παραδώσει το όχημά του μέχρι την επομένη, εκείνος το έκανε εντός ημιώρου. Το γεγονός αυτό δείχνει, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης, ότι ο πελάτης του είναι αθώος, καθώς εάν ήταν ένοχος θα πήγαινε το όχημά του στην Αστυνομία την επόμενη ημέρα, ώστε να προβεί στο μεταξύ σε τροποποιήσεις στο αυτοκίνητο.

«Προσωπικά αμφισβητώ πως και το αυτοκίνητο που απεικονίζεται στις φωτογραφίες είναι του πελάτη μου και πως οδηγός ήταν αυτός», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πρασιανάκης, ο οποίος ζήτησε από το δικαστήριο την απαλλαγή του εντολέα του απ’ όλες τις πράξεις που του έχουν αποδοθεί. Ο δικηγόρος ολοκλήρωσε την αγόρευσή του με τη φράση «ο Θεός να μας φωτίσει όλους».


Τρίτη στη σειρά αγόρευσε χθες η δικηγόρος Ιωάννα Σμυρνιωτάκη, η οποία είναι συνήγορος υπεράσπισης του 47χρονου Ρεθυμνιώτη. Πρόκειται για τον 5ο κατηγορούμενο, τον οποίο ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αποκαλούσε «παππού». Η κ. Σμυρνιωτάκη συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως περί διαβίβασης των πρακτικών της δίκης στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, προκειμένου εκείνος να διερευνήσει τυχόν εμπλοκή στην υπόθεση των προσώπων που αναφέρθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία.

Εξάλλου, η δικηγόρος συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση και ως προς την απαλλαγή των κατηγορουμένων απ’ όλες τις πλημμεληματικές πράξεις για τις οποίες βαρύνονται. Η κ. Σμυρνιωτάκη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, στην αγόρευσή της, στην προσωπικότητα του εντολέα της, ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει συγνώμη - για λογαριασμό του 47χρονου - από τον Μιχάλη Λεμπιδάκη και την οικογένειά του.

Η δικηγόρος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο 47χρονος κατηγορούμενος πάσχει από «ψυχωσική συνδρομή», ότι είναι αφελής, αλλά και ότι ήταν φροντιστής και όχι φύλακας του απαχθέντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιωάννα Σμυρνιωτάκη σημείωσε πως ο πελάτης της είπε την αλήθεια κατά την προανάκριση, τονίζοντας ότι κατόπιν άλλαξε σημεία της κατάθεσής του επειδή φοβάται πολύ για εκείνον και την οικογένειά του.

«Ο φόβος δεν είναι μόνο για τον κ. Λεμπιδάκη, ο φόβος είναι και για τον πελάτη μου. Φοβάται για την οικογένειά του», επισήμανε η κ. Σμυρνιωτάκη. Εξάλλου, η δικηγόρος του 47χρονου Ρεθυμνιώτη ζήτησε τη μετατροπή της κατηγορίας της αρπαγής σε παράνομη παρακράτηση, αλλά και την απαλλαγή του εντολέα της από τις πράξεις της απόπειρας εκβίασης, της κατοχής πολεμικού όπλου και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Κατόπιν αγόρευσε η εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του 46χρονου Ρεθυμνιώτη που φέρεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ως εκ των «εγκεφάλων» της υπόθεσης. Η δικηγόρος Θεονύμφη Μπέρκη είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συμμετοχή του “Ευγένιου” στην υπόθεση δεν ήταν ηθελημένη, καθώς κι ότι εκείνος ήθελε την απελευθέρωση του απαχθέντος. Επίσης, όπως και η κ. Σμυρνιωτάκη, έτσι και η κ. Μπέρκη επισήμανε ότι ο εντολέας της ήταν φροντιστής και όχι φύλακας του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Αναφέρθηκε ακόμη στο ότι ο εντολέας της είχε πολύ καλή και ευγενική συμπεριφορά απέναντι στον απαχθέντα και αυτό φανερώνεται και από το ότι ο ίδιος ο επιχειρηματίας τον αποκαλούσε «Ευγένιο».

Σύμφωνα με τη δικηγόρο κ. Μπέρκη, δε γίνεται ο πελάτης της να θεωρείται ότι έχει αρχηγική θέση μεταξύ των απαγωγέων, ενώ ο ίδιος πρότεινε στον Μιχάλη Λεμπιδάκη να προσποιηθεί ότι είναι άρρωστος, προκειμένου να λήξει η «ομηρία» του. Επισημαίνεται ότι η κ. Μπέρκη στάθηκε και στην επιστολή που ο εντολέας της είχε αποστείλει στον Μιχάλη Λεμπιδάκη. Ας σημειωθεί ότι, εκτός από την κ. Μπέρκη, για τον 46χρονο κατηγορούμενο αναμένεται να αγορεύσει ακόμη ο έτερος συνήγορος υπεράσπισής του, ο δικηγόρος Γιώργος Στειακάκης.

Τελευταίος, τη χθεσινή ημέρα, αγόρευσε ενώπιον του δικαστηρίου ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του 23χρονου κατηγορούμενου, Γιώργος Κοκοσάλης. Ο κ. Κοκοσάλης, ο οποίος έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη του νομικού μέρους, ζήτησε, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή της κατηγορίας περί εγκληματικής οργάνωσης σε σύσταση συμμορίας. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι δεν μπορεί η κατάθεση ενός κατηγορουμένου (σ.σ. εννοώντας τον 47χρονο «παππού») να είναι αυτή που θα καταστήσει ένοχο έναν άλλο κατηγορούμενο (εννοώντας τον νεαρό εντολέα του).

«Ένοχος ένοχον ου ποιεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος κ. Κοκοσάλης, ο οποίος ζήτησε την απαλλαγή του πελάτη του απ’ όλες τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί.
«Εσείς έχετε το μαχαίρι, εσείς έχετε και το πεπόνι», είπε, κλείνοντας, απευθυνόμενος στην Έδρα ο κ. Κοκοσάλης.

Σημειώνεται ότι, εκτός του κ. Κοκοσάλη, για τον 23χρονο κατηγορούμενο αναμένεται ακόμη να αγορεύσει ο έτερος συνήγορος υπεράσπισής του, ο δικηγόρος Μεθόδιος Ματαλλιωτάκης.

Στιγμή έντασης: «Οι δικηγόροι δε θα αγορεύουν με ραντεβού»

Αξίζει να επισημάνουμε, πάντως, ότι και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν έλειψαν οι εντάσεις. Αιτία ήταν αυτή τη φορά η απουσία ουκ ολίγων συνηγόρων υπεράσπισης από την αίθουσα του δικαστηρίου.
«Οι δικηγόροι δε θα αγορεύουν με ραντεβού», τόνισε φανερά ενοχλημένη η πρόεδρος της Έδρας, καθώς λόγω της... έλλειψης δικηγόρων να αγορεύσουν, το δικαστήριο αναγκάστηκε χθες να διακόψει νωρίτερα απ’ όσο σχεδίαζε τη δίκη.

Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται σήμερα με τις αγορεύσεις των υπόλοιπων συνηγόρων υπεράσπισης.

Σε περίπτωση που οι αγορεύσεις δεν ολοκληρωθούν εντός της σημερινής ημέρας, η διαδικασία θα συνεχιστεί - κατά πάσα πιθανότητα - αύριο Παρασκευή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια