Αντιδράσεις για την κάθοδο Αραχωβίτη στην Κρήτη – «Είμαστε απρόσκλητοι»

Ηράκλειο
Αντιδράσεις για την κάθοδο Αραχωβίτη στην Κρήτη – «Είμαστε απρόσκλητοι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θα συζητηθεί στη σύσκεψη με την παρουσία του υπουργού και ποιοι ενοχλήθηκαν από την κάθοδο

Με... Αραχωβίτη στο Ηράκλειο ξεκινάει η επόμενη εβδομάδα, αφού, μετά από επανειλημμένες τηλεφωνικές επαφές που είχε μαζί του ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, αποδέχτηκε την πρόσκληση. Έτσι, η σύσκεψη για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης, που επρόκειτο να γίνει την Τρίτη το πρωί, μεταφέρεται για τη Δευτέρα στις 11 το πρωί, λόγω της παρουσίας του υπουργού, με τον οποίο θα επιδιώξουν οι αγρότες, οι παράγοντες της Περιφέρειας Κρήτης και οι αρμόδιες υπηρεσίες συντονισμένη προσπάθεια οργανωμένης διεκδίκησης αποζημιώσεων από τις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα πάντως, συνεχίζονται και στην Κρήτη τα μπλόκα των αγροτών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων!

Όπως γράφαμε και προ ημερών, η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια διεκδίκησης αποζημιώσεων για την ελιά στην Κρήτη, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στόχος της οργάνωσης - που τον επόμενο μήνα προχωράει σε εκλογές για ανανέωση της διοίκησής της - είναι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι τόσο οι συνδικαλιστές των αγροτών όσο και άπαντες οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, και να συζητηθούν θέματα γενικότερα με την καλλιέργεια της ελιάς, με σκοπό να υπάρξει συγκροτημένη πρόταση προς την κυβέρνηση για τη στήριξη του προϊόντος σε όλα τα επίπεδα.

Ως προς τις αποζημιώσεις, οι συνδικαλιστές ζητούν στήριξη μέσα από τα ΠΣΕΑ αλλά και ό,τι χρήματα θα μπορούσε η κυβέρνηση να καταβάλει μέσα από το πρόγραμμα ήσσονος σημασίας, κάτι που έκανε και για τους αιγοπροβατοτρόφους τον προηγούμενο μήνα.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας και προσπάθειας, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης προσπάθησε και πέτυχε να πείσει τον υπουργό να κατέβει προσωπικά, δίνοντας άμεσα και τις απαντήσεις του στα αιτήματα της Κρήτης.

«Τα χρήματα που θα δοθούν στο ελαιόλαδο είναι χρήματα που θα δοθούν σε πολύ κόσμο», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι από το λάδι έχουν εισόδημα όχι μόνο γνήσιοι αγρότες, αλλά και παραγωγοί που κάνουν άλλα επαγγέλματα όπως αυτό του γιατρού, του δικηγόρου, του μηχανικού και πάει λέγοντας. Επομένως, οι όποιες διεκδικήσεις και οι όποιες κατακτήσεις θα είναι προς όφελος χιλιάδων ανθρώπων στο νησί.

Καταλήγοντας, ξεκαθαρίζει ότι στη συνάντηση αυτή δε θα τεθούν άλλα ζητήματα στον υπουργό. Είναι συνάντηση που θα απασχολήσει αποκλειστικά και μόνο την ελιά. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται διατεθειμένη να δώσει χρήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής. Και επομένως εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα διεκδικήσουμε μέσα από ολοκληρωμένο φάκελο τεκμηριωμένων προτάσεων», σύμφωνα με όσα μας είπε χθες ο κ. Ιερωνυμάκης.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των αγροτικών μπλόκων, ο ίδιος απευθύνει για μια ακόμη φορά δημόσια τη στήριξή του στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, χωρίς να είναι σε θέση να μιλήσει για ανάλογες κινήσεις, αφού, όπως ξεκαθαρίζει, την υπόθεση χειρίζεται το νεοσύστατο Παγκρήτιο Συντονιστικό Όργανο των αγροτών.

Νέο κάλεσμα από τα μπλόκα

Στο μεταξύ, νέα ανακοίνωση εξέδωσε το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα για τις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις των Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα στην Κρήτη.

Στη σχετική του ανακοίνωση και ενώ συνεχίζονται τα μπλόκα στα Πραιτώρια του νομού Ηρακλείου, στα Μεγάλα Χωράφια του νομού Χανίων, στις Μάνδρες Αμαρίου στον νομό Ρεθύμνου και στην αγροτική τοποθεσία “Μετόχι” στα Ανώγεια, το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα αναφέρει ότι χαιρετίζει «τους συνάδελφους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης που κινητοποιούνται, συντονίζοντας τον αγώνα τους με τον αγώνα των μικρομεσαίων αγοτοκτηνοτρόφων σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, στα μπλόκα της επιβίωσης, στον δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών τους.

Συγκεκριμένα, στα Αστερούσια έχει στηθεί μπλόκο στον κόμβο των Πραιτωρίων, στα Χανιά έχει στηθεί μπλόκο στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών μετά από παγχανιώτικο συλλαλητήριο, στο νότιο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση στον κόμβο στην τοποθεσία Μάντρες, και στα Ανώγεια επίσης μαζική κινητοποίηση στη θέση Δισταύρι στο Μετόχι Ανωγείων, όπου είχε μαζική παρουσία η νεολαία, η οποία δεσμεύτηκε για την ανασυγκρότηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης να πυκνώσουν τα αγωνιστικά μπλόκα και να μαζικοποιήσουν και τις άλλες κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Κρήτη, που οργανώνονται από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα Αγροτών, σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στη βάση του αγωνιστικού πλαισίου αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Η πείρα των προηγούμενων χρόνων μάς δείχνει τον δρόμο. Μόνο με πανελλαδικά συντονισμένες και ανεβασμένες μορφές πάλης, όπως αυτή των μπλόκων, και με τη μαζικοποίησή τους, μπορούμε να ελπίζουμε στην επίλυση των προβλημάτων μας! Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, η κατάκτηση του αφορολόγητου ορίου, έστω και μειωμένου σε σχέση με το αίτημά μας, και του ακατάσχετου ορίου για τραπεζικούς λογαριασμούς».

Και καταλήγει η ανακοίνωση ως εξής: «Όλοι στα μπλόκα του αγώνα και τις κινητοποιήσεις του οργανωμένου κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Μπροστά στις δικές μας ανάγκες»!

Να υπενθυμίσουμε τα δικά τους αιτήματα που διαμορφώνονται ως εξής:

* «Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Επίσης άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους και να σταματήσει το αίσχος των “ανοιχτών τιμών”. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

* Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δε φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.

* Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, και κατάργηση των χαρατσιών.

* Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια.

* Ο ΕΛΓΑ να είναι κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

* Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις-ενισχύσεις και να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της Ε.Ε. Επίσης σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

* Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.

* Καμιά κατάσχεση και κανένας πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

* Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα και κατάργηση των τεκμηρίων.

* Να σταματήσουν τα “αγροτοδικεία” και η ποινικοποίηση των αγώνων».

Ενοχλημένοι οι παραγωγοί στο Τυμπάκι

Στο μεταξύ, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την τακτική Αραχωβίτη ο εκπρόσωπος του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης. «Εμείς ξέρουμε ότι θα έχουμε συνάντηση μαζί του στην Αθήνα στις 11 Φεβρουαρίου. Και τώρα μαθαίνουμε για τη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας. Είμαστε απροσκάλεστοι. Δε θα πάμε. Από ’κει και πέρα, θεωρώ ότι με αυτή την τακτική πάει να μας διχάσει. Όχι, δε θα το πετύχει. Είμαστε ενωμένοι οι αγρότες. Και θα συνεχίσουμε ενωμένα να διεκδικούμε»... Ακόμα και για τους συναδέλφους του στα μπλόκα της Κρήτης, ο Μανόλης Ορφανουδάκης δηλώνει ότι συμφωνεί μεν, διαφωνεί δε με το οργανωτικό κομμάτι των κινητοποιήσεων της Πανελλήνιας Επιτροπής των Μπλόκων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News