Αλλάζουν τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων

Κρήτη
Αλλάζουν τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος χάρτης” της αποκομιδής με στόχο την εξοικονόμηση καυσίμων και χρήματος

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου θέλουν να συνδυάσουν στην Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, που προχωρούν στη ριζική αναδιοργάνωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων, στοχεύοντας σε μια πολύ πιο αποτελεσματική από πλευράς κόστους και χρόνου αποκομιδή των απορριμμάτων...

Μέχρι τώρα ο “χάρτης” των δρομολογίων που ακολουθούν τα απορριμματοφόρα του Δήμου Ηρακλείου καταρτιζόταν με εμπειρικό τρόπο. Για πρώτη φορά έγινε πλήρης, εξειδικευμένη μελέτη, βασισμένη βέβαια σε ένα πολύτιμο εργαλείο που δεν υπήρχε παλιότερα και απέκτησε τώρα ο Δήμος, δηλαδή την πλήρη καταγραφή των θέσεων όλων των κάδων απορριμμάτων (κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων, ανακύκλωσης κ.τ.λ.), που στο σύνολό τους ξεπερνούν τους 9.000!

Με βάση λοιπόν τη μελέτη επαναχαράχτηκαν από μηδενική βάση οι διαδρομές της αποκομιδής των απορριμμάτων, με στόχο τα δρομολόγια να γίνουν πιο σύντομα - κάτι φυσικά που θα έχει οφέλη τόσο σε επίπεδο εξοικονόμησης καυσίμων και λειτουργικού κόστους για τα οχήματα του Δήμου, όσο βεβαίως και σε επίπεδο χρόνου και εργασίας για τους ίδιους τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Ήδη τις ημέρες αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαίδευση των οδηγών των απορριμματοφόρων και η διενέργεια δοκιμαστικών, σε πρώτη φάση, δρομολογίων στη βάση της επαναχάραξης των διαδρομών.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης, μάλιστα, έχει μείνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος και εντυπωσιασμένος από τη ζέση που έχουν δείξει οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Κακά τα ψέματα, στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει συχνά μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη. Πολλές φορές γίνονται μελέτες, που όμως καταλήγουν να μην εφαρμόζονται παρά σε μικρό βαθμό, ή να μπαίνουν ολότελα και να “αραχνιάζουν” στα συρτάρια. Εδώ όμως, στο εγχείρημα αυτό που προωθεί η Αντιδημαρχία Καθαριότητας με τη ριζική αναδιοργάνωση της αποκομιδής των απορριμμάτων από μηδενική βάση, με μπούσουλα τη σχετική μελέτη που εκπονήθηκε γρήγορα και σε χαμηλό κόστος από εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο των Αθηνών, δεν ισχύει αυτό.

Όπως ανέφερε στη “Ν.Κ.” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης, «και εγώ είχα κάποιες ανησυχίες για το πρακτικό σκέλος τού όλου εγχειρήματος, αλλά αυτή τη στιγμή νιώθω πολύ ήσυχος. Και νιώθω ήσυχος για έναν απλό όσο και εξαιρετικά σημαντικό λόγο: Για τον λόγο ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας μας έσπευσαν να “αγκαλιάσουν” από την πρώτη στιγμή τη μελέτη, το εγχείρημα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να πάρει “σάρκα και οστά” και επί του πρακτέου η όλη προσπάθεια».

«Πιο αποτελεσματική και οικονομική χάραξη»

Στη σχετική ανακοίνωση που βγήκε χθες από τον Δήμο Ηρακλείου αναφέρεται: «Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επαναχάραξης των δρομολογίων των απορριμματοφόρων στον Δήμο Ηρακλείου, με στόχο την πιο σύντομη, πιο οικονομική και συνάμα αποτελεσματικότερη λειτουργία της Υπηρεσίας Αποκομιδής. Είχε προηγηθεί η πλήρης καταγραφή των θέσεων όλων των κάδων απορριμμάτων και των ισχυόντων δρομολογίων των απορριμματοφόρων στο σύνολο του Δήμου Ηρακλείου, καθώς και των ιδιαιτεροτήτων που η κάθε διαδρομή παρουσίαζε. Αυτή την εβδομάδα ξεκινάει η εκπαίδευση των οδηγών, μια διαδικασία από την οποία θα καταγραφούν και πιθανές πρακτικές δυσλειτουργίες του προγράμματος, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν τα νέα δρομολόγια. Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι ο εξορθολογισμός του συνόλου των δρομολογίων για να βελτιωθεί ο χρόνος και η αποδοτικότητα της διαδικασίας αποκομιδής. Ταυτόχρονα, μέσω του προγράμματος, θα καταγράφονται άμεσα και οι κατεστραμμένοι κάδοι για να γίνεται πιο γρήγορα η αντικατάστασή τους, ενώ μπορεί να προσαρμόζεται και η κίνηση των απορριμματοφόρων στις περιοδικές ιδιαιτερότητες κάθε οδού (π.χ. εκτέλεση έργων), έτσι ώστε να επιλέγονται οι καταλληλότερες διαδρομές. Αφού δοκιμαστούν στην πράξη τα νέα δρομολόγια, θα ακολουθήσει και η σχετική ενημέρωση των δημοτών».

«Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση που θα βοηθήσει την Υπηρεσία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο έργο που επιτελεί», αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Ένα σχέδιο που ξεκίνησε από το μηδέν και σήμερα μας δίνει τις τεκμηριωμένες λύσεις που αναζητούσαμε. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα που εργάστηκε στο πρόγραμμα, και είμαι βέβαιος ότι με την εφαρμογή του η βελτίωση θα γίνει αισθητή απ’ όλους τους συμπολίτες μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News