Ηράκλειο

Αφρικανική σκόνη: Πότε «χτύπησε» κόκκινο;

Πόση σκόνη εισπνεύσαμε και πότε αποχωρεί;

Κόκκινο χτύπησε η αφρικανική σκόνη στην Κρήτη που έκανε το νησί να φαίνεται τοπίο στην ομίχλη. Τα πάντα καλύφθηκαν από ένα πέπλο σκόνης με αποτέλεσμα να «χαθούν» από τον ορίζοντα τα βουνά της Κρήτης και η θάλασσα να γίνει «ένα» με τον λευκό ορίζοντα. Ακόμα και ο ήλιος πήρε ένα χαρακτηριστικό, απόκοσμο χρώμα.

Στο ζενίθ η σκόνη το βράδυ της Πέμπτης

Στο Ηράκλειο οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σκόνης καταγράφηκαν σύμφωνα με τις μετρήσεις στις 23.30 το βράδυ της Πέμπτης οπότε και καταγράφηκαν 1.689 μικρογραμμάρια το κυβικό μέτρο (pm10).

Αναλυτικά στο Ηράκλειο καταγράφηκαν:

23:30 Πέμπτη                              1689 μικρογραμμάρια

1:30 ξημερώματα Παρασκευής   πάνω από 1.000 μικρογραμμάρια

3 τα ξημερώματα                         200 μικρογραμμάρια

(Η εικόνα του meteo.gr από τη συγκέντρωση της σκόνης στην ατμόσφαιρα, την Παρασεκυή στις 8 το πρωί)

Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας και διευθύντρια του εργαστηρίου περιβαλλοντικών χημικών διεργασιών του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.Κανακίδου που μίλησε στο neakriti.gr «η συγκέντρωση σκόνης στο Ηράκλειο θεωρείται υψηλή και μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένεται να μείνουμε στα 200 μικρογραμμάρια, δηλαδή είμαστε 4 φορές πάνω από τα 50 μικρογραμμάρια που είναι η μέση ημερήσια τιμή που είναι αποδεκτή από την Ε.Ε και κάθε μεγαλύτερη τιμή θεωρείται υπέρβαση. Ουσιαστικά περιμένουμε μετά 21.30 το βράδυ της Παρασκευής να πέσουν οι συγκεντρώσεις σκόνης γεγονός που μπορεί να γίνει είτε λόγω μεταφοράς αέρα, είτε λόγω βροχής».

(Η εικόνα από τη συγκέντρωση της σκόνης στην ατμόσφαιρα, την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα)

Οι σταθμοί στην Κρήτη που καταγράφουν τις συγκεντρώσεις σκόνης λειτουργούν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για λογαριασμό της την Περιφέρειας Κρήτης.

Πάντως την Παρασκευή η αίσθηση ότι η Κρήτη «πνίγεται» από την αφρικανική σκόνη ήταν πολύ έντονη για τους Κρητικούς κυρίως λόγω του συνδυασμού σκόνης και υγρασίας.

Η εισβολή της σκόνης που ταλαιπώρησε την Κρήτη και διαμόρφωσε σκηνικό «πολιορκίας» σταδιακά θα αποχωρήσει και θα λήξει ο συναγερμός για όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα και αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα: «Από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής αναμένεται μικρή εξασθένηση των ανέμων και ενδεχομένως να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.  Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, ως προς την μέγιστη τιμή της η οποία θα κυμανθεί στους 14 έως 16 °C.

(Η εικόνα από τη συγκέντρωση της σκόνης στην ατμόσφαιρα όπως αναμένεται στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου)

Εξασθένηση από το Σάββατο

Καλύτερες καιρικές συνθήκες αναμένονται από το πρωί του Σαββάτου για τα δυτικά τμήματα του νησιού ενώ για τις ανατολικές περιοχές αναμένεται να διατηρηθούν κάποια φαινόμενα έως και τις μεσημβρινές ώρες . Καλός καιρός αναμένεται να επικρατήσει γενικά για την Κυριακή αν  και κατά τόπους θα είναι άστατος με αύξηση των νεφώσεων και πιθανότητα για κάποιες ασθενείς παροδικές βροχές (μέχρι τις μεσημβρινές ώρες). Οι άνεμοι από το Σάββατο θα στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φθάνουν τα 3 – 4 , τοπικά  έως και τα  5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία υποχωρεί λίγο με την ελάχιστη να κυμαίνεται κοντά στους 8 °C  για τα πεδινά και την μέγιστη έως και τους 15 °C» .

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια