Ηράκλειο

«Μπλόκο» στο κλείσιμο του δρόμου Αγίας Βαρβάρας – Πανασού

Ακόμη και ασφαλιστικά μέτρα προτείνουν οι κάτοικοι για την τεράστια ταλαιπωρία που ζουν

Μέσω της νομικής οδού ετοιμάζονται κάτοικοι και φορείς του Πανασού και των άλλων χωριών της Πάνω Ρίζας να “ακυρώσουν” το κλείσιμο του δρόμου Αγίας Βαρβάρας-Πανασού, λόγω εργασιών στον υπό κατασκευή άξονα Ηρακλείου-Μεσαράς.


Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ανακοίνωσε χθες τη διακοπή της κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδός Αγ. Βαρβάρας-Πανασού για διάστημα ενάμιση σχεδόν μήνα και συγκεκριμένα μέχρι τις 10 Μαρτίου. Το κλείσιμο του δρόμου έχει βγάλει “στα κάγκελα” τους κατοίκους σε Πανασό, Γέργερη και Νίβρυτο, καθώς καταγγέλλουν ότι αποκόπτονται κυκλοφοριακά και αναγκάζονται σε μια μεγάλη καθημερινή ταλαιπωρία.

Διαμαρτυρία των κατοίκων 

Μάλιστα το πρωί της Παρασκευής οι κάτοικοι πραγγματοποίησαν διαμαρτυρία αναρτώντας πανό στο οποίο αναγραφόταν "διατηρούμε το δρόμο ανοιχτό". 

Και στη χθεσινή συνέλευση, που έγινε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πανασού, οι κάτοικοι έδειξαν να προσανατολίζονται στη χρονική αυτή φάση σε νομικές κινήσεις, όπως εν προκειμένω η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, και όχι σε κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν κλείσιμο δρόμων. Αυτός ήταν ο βασικός προσανατολισμός που αποτυπώθηκε στη χθεσινή ανοιχτή συνέλευση, ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Γόρτυνας, που συγκαλείται σήμερα το μεσημέρι.

Η ανακοίνωση του ΟΑΚ

Αναλυτικότερα, όπως είχε προαναγγελθεί εδώ και λίγες ημέρες, προκαλώντας έντονο αναβρασμό στις τάξεις της τοπικής κοινωνίας, χθες είχαμε το επίσημο κλείσιμο της επαρχιακής οδού από Αγία Βαρβάρα προς Πανασό. Από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. και την αρμόδια Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ Α.Ε. ανακοινώθηκε ειδικότερα χθες: «Από σήμερα (σ.σ. χθες) Πέμπτη 24/01/2019 διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Αγ. Βαρβάρας-Πανασού, στο Ηράκλειο. Η διακοπή γίνεται πρώτον για λόγους ασφάλειας της κυκλοφορίας, δεύτερον για την αποφυγή ατυχημάτων λόγω κατολισθήσεων και τρίτον για τις ανάγκες εκτέλεσης του έργου “Ολοκλήρωση κατασκευής της οδού Αγ. Βαρβάρας-Απομαρμά (Χ.Θ. 22+170 έως Χ.Θ. 29+990)”.
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την κατασκευή του παραπάνω έργου εγκρίθηκαν με τη με αρ. πρωτ. 2511/20-12-2017 Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, και την υπ’ αριθμ. πρωτ. 2501/1/348-κ/23-01-2019 Απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου.
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η διακοπή της κυκλοφορίας θα ισχύσουν από 24/01/2019 έως 10/03/2019, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 2501/1/348-κ/23-01-2019 Απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου.


Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με την τοποθετημένη κατακόρυφη και οριζόντια εργοταξιακή σήμανση.
Υπό το βάρος της αγωνίας και της αγανάκτησης για τη διακοπή της κυκλοφορίας, οι κάτοικοι των χωριών της Πάνω Ρίζας κλήθηκαν χθες σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πανασού.
Στη συνέλευση έπεσαν στο τραπέζι διάφορες θέσεις και απόψεις για τον τρόπο αντίδρασης και πίεσης εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας. Έπεσε ακόμα και το σενάριο των δυναμικών κινητοποιήσεων με αποκλεισμό του δρόμου. Τελικά, κυριάρχησε η σκέψη για αντίδραση διά της νομικής οδού, με σημείο αναφοράς την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Επιστολή στον δήμαρχο από τον Σύλλογο Διδασκόντων Γέργερης

Έντονος είναι ο αναβρασμός μετά το κλείσιμο του δρόμου από Αγία Βαρβάρα προς Πανασό στις τάξεις της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του Συλλόγου Διδασκόντων Γέργερης προς τον δήμαρχο Γόρτυνας και προς τον ανάδοχο του έργου.
«Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε το επικείμενο “κλείσιμο” του δρόμου που οδηγεί από Αγία Βαρβάρα στη Γέργερη, λόγω εργασιών στον υπό κατασκευή άξονα Ηρακλείου-Μεσαράς από τις 25 Ιανουαρίου και για πάνω από ένα μήνα. Αναμφίβολα και πρεσβεύουμε πως το εν λόγω “πολύπαθο και πολύχρονο” έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην κυκλοφορία το συντομότερο δυνατό, έστω και αν υπάρξει κάποια σχετική ταλαιπωρία για όλους τους κατοίκους και όσους εργάζονται ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή.


Ωστόσο, το γεγονός αυτό συνιστά μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία για τους μαθητές των σχολείων της Γέργερης, που μετακινούνται στο σχολείο με τη συγκοινωνία, αναγκάζοντάς τους να πολλαπλασιάσουν τον χρόνο μετάβασής τους στο σχολείο, καθώς και την επιστροφή τους. Επιπλέον, η μεταφορά τους καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνη, ιδιαίτερα εν μέσω της χειμερινής περιόδου, όταν αναγκάζονται να διανύσουν σημεία που βρίθουν καθημερινά κατολισθήσεων ή υποχώρησης του οδοστρώματος», αναφέρει ο Σύλλογος Διδασκόντων και σημειώνει: «Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι εκπαιδευτικοί αναγκαζόμαστε για άλλη μια φορά, και για αρκετό χρονικό διάστημα, να μετακινηθούμε στη Γέργερη μέσω Αμπελούζου (!), δηλαδή να διασχίζουμε καθημερινά εις διπλούν μια μεγάλη περιοχή της Μεσαράς προκειμένου να μεταβούμε στην εργασία μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Εδώ και αρκετούς μήνες ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά κατά τη μετάβασή μας στο σχολείο με δυσμενείς και επικίνδυνες από άποψη ασφάλειας συνθήκες, όπως η κακή ποιότητα του οδοστρώματος (συχνές καθιζήσεις κ.λπ.), οι συνεχείς κατολισθήσεις λόγω των έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή, η ολισθηρότητα κατά τις πρωινές ώρες λόγω παγετού και η συχνή διέλευση φορτηγών και βαρέων οχημάτων ένεκα των έργων.
Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες που θα αντιμετωπίσει όλη η εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής από το ενδεχόμενο διακοπής της κυκλοφορίας προς τη Γέργερη, σας καλούμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο μιας ενδιάμεσης λύσης, όπως για παράδειγμα τη διέλευση του δρόμου έως μια συγκεκριμένη ώρα το πρωί και το μεσημέρι ή το τμηματικό κλείσιμό του (ένα ρεύμα κυκλοφορίας)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια