Έρευνα: Προβληματισμένοι οι Ηρακλειώτες για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ελλάδα
Έρευνα: Προβληματισμένοι οι Ηρακλειώτες για τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

8 Ηρακλειώτες εκφέρουν την άποψή τους για τη συμφωνία των Πρεσπών που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή

Προβληματισμένοι είναι οι Ηρακλειώτες ως προς το περιεχόμενο και τα οφέλη που θα επιφέρει η συμφωνία των Πρεσπών στον ελληνικό λαό. Αυτό αποτυπώθηκε σε έρευνα της εφημερίδας “Νέα Κρήτη”.

Η εφημερίδα επικοινώνησε με 8 Ηρακλειώτες, προκειμένου να καταγράψει τι υποστηρίζουν μέλη της κοινωνίας των πολιτών για την εν λόγω συμφωνία και συγκεκριμένα εάν είναι εθνικά επιζήμια ή όχι.

Η Συμφωνία μπορεί να καταστεί μοιραία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας των πολιτών, η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να καταστεί μοιραία για τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα δίνει γλώσσα, υπηκοότητα και λαό. Και αυτό, καθώς στη διπλωματική διακοίνωση αναφέρεται για πρώτη φορά ο όρος “μακεδονικός” λαός.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για μια συμφωνία-καταλύτη, που θα επιλύσει ένα μείζον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής που έχει απασχολήσει την ελληνική πολιτική σκηνή εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες και συγκεκριμένα από τότε που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα της “Νέας Κρήτης” αποκαλύπτει τον προβληματισμό των Ηρακλειωτών ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Υπονόμευση: «Είμαι αντίθετος στη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι μια μετονομασία που υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και τον ελληνισμό. Η “μακεδονική υπηκοότητα” και “η μακεδονική γλώσσα”, όροι που οικειοποιούνται από τους κατοίκους της ΠΓΔΜ, προσβάλλουν την ιστορία και την παράδοσή μας. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια, καθώς γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας πλέον μπορούν να έχουν τον όρο “Μακεδονία”. Είναι εθνική προσβολή».

Δημήτρης Παπαστεφανάκης, διπλ. ηλεκτρολόγος μηχανικός, MSc-μελετητής

Προσβολή: «Η συμφωνία των Πρεσπών προσβάλλει την ιστορική παράδοση που καλλιέργησαν οι ίδιοι οι πρόγονοί μας. Οι Κρήτες πολέμησαν στον Μακεδονικό Αγώνα και έδωσαν το αίμα τους για μια γεωγραφική περιοχή που είναι ελληνική. Η κυβέρνηση προσβάλλει με τη στάση της τόσο τους αγωνιστές της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, όσο και εκείνους που ζουν και κατοικούν στη Μακεδονία σήμερα. Είναι εθνική προσβολή να χρησιμοποιούνται οι όροι “μακεδονική υπηκοότητα” και “μακεδονική γλώσσα” από έναν λαό ο οποίος θέλει να λέγεται “ελληνικός”, αλλά δε θα γίνει ποτέ. Η συμφωνία των Πρεσπών δείχνει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο ασέβεια στην ιστορία μας».

Μανόλης Ανωγειανάκης, εργολάβος

Λύση: «Προσωπικά, δε με εκφράζει ούτε το «ναι» αλλά ούτε και το «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών. Κατανοώ τον προβληματισμό του Έλληνα και της Ελληνίδας, οι οποίοι θεωρούν πως η εν λόγω συμφωνία προσβάλλει τα εθνικά μας συμφέροντα. Από την άλλη, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η συμφωνία αυτή επιλύει ένα μείζον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, που μας ταλαιπώρησε για σχεδόν 30 ολόκληρα χρόνια. Επίσης, η ονομασία είχε προταθεί πολύ πριν ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάσει τον διάλογο με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για τη μετονομασία. Επομένως, καμία θέση δε με εκφράζει».

Στέλιος Κουριδάκης, μάγειρας

Χείριστη: «Η χειρότερη συμφωνία που πέρασε από το ελληνικό Κοινοβούλιο διαχρονικά ήταν η συμφωνία των Πρεσπών. Οι πολίτες της γειτονικής χώρας ήταν και είναι ακόμα θύματα της προπαγάνδας του Τίτο, ο οποίος ήθελε να κάνει τη “Μακεδονία του Αιγαίου”. Η χώρα έπρεπε να έχει το όνομα Βαρντάσκα (όπως ονομαζόταν η συγκεκριμένη περιοχή όταν υπήρχε το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, δηλαδή πριν από τον Τίτο) ή αλλιώς “Ψευτομακεδονία”, όπως είπε και ο Ελύτης. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να παίζει με τη μοίρα της Μακεδονίας και να αποκαλεί ακροδεξιούς τους εκατομμύρια πολίτες που νοιάζονται για την πατρίδα τους και όχι για την... παρτίδα».

Στέργιος Ζαχαράκης, φοιτητής Ιερατικών Σπουδών

Συμφέροντα: «Θα χαρακτηρίσω τη συμφωνία των Πρεσπών αρκετά μέτρια. Δεν είναι ούτε εθνικά προσβλητική αλλά ούτε και εξυπηρετεί τα αυθεντικά μας συμφέροντα. Καταρχήν, με τη συγκεκριμένη συμφωνία βάζουμε τέλος σ’ ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής που μας απασχολεί εδώ και δεκαετίες. Πολλές κυβερνήσεις προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να βρουν λύση σ’ ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Από την άλλη, όμως, καταλαβαίνω τους Μακεδόνες οι οποίοι αισθάνονται πληγωμένοι όταν ένας λαός έρχεται να προσεταιριστεί το όνομα Μακεδονία. Προσωπικά δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα υπέρ ή κατά. Έχει και θετικά και αρνητικά».

Μάριος Κατσουλάκης, επιχειρηματίας

Λάθος: «Η συνθήκη των Πρεσπών είναι ένα μεγάλο ζήτημα, που χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς και μεγάλη σκέψη. Πιστεύω πως η κίνηση αυτή είναι λάθος από μέρους της Ελλάδας. Δεν έχουν διευκρινιστεί πολλά καίρια ζητήματα, εθνικά θέματα. Το ονοματολογικό είναι πολύ σημαντικό κατά την άποψή μου. Δεν πρέπει να παραχωρήσουμε για κανένα λόγο το όνομα “Μακεδονία”. Την επιλογή της κύρωσης ή όχι της συμφωνίας πρέπει να την έχει μόνο ο λαός. Εκείνος θα πρέπει να αποφασίσει δημοκρατικά αν θα πρέπει να περάσει αυτή η συμφωνία».

Βαγγέλης Καραμπέτσος, πολιτικός επιστήμονας

Αλυτρωτισμός: «Πιστεύω πως η συμφωνία των Πρεσπών προσβάλλει τη χώρα μας, όσο κι αν δε φαίνεται. Πολύ συγκεκριμένα, εμείς αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Έλληνες. Εάν πάμε στο εξωτερικό, θα μας πουν Έλληνες. Τι θα συμβεί όμως σ’ έναν κάτοικο της ΠΓΔΜ ή της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα λέμε αργότερα; Θα λέγεται Μακεδόνας και ο λαός από τον οποίο κατάγεται θα προσδιορίζεται ως μακεδονικός. Πιστεύω πως αυτή η συμφωνία προσφέρει γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια ιστορικού αλυτρωτισμού σε μερικές δεκαετίες από σήμερα».

Στέλιος Θεοφανάκης, επαγγελματίας οδηγός

Αφηγήματα: «Είμαι κάθετα αντίθετος στη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι μια συμφωνία που ορισμένοι θα βρουν έρεισμα με σκοπό να μας ποδοπατήσουν. Με αυτή τη συμφωνία προσβάλλεται η εθνική κυριαρχία της χώρας μας. Προσβάλλεται η Ελλάδα, με σκοπό να λάβουμε οικονομικά οφέλη. Είναι ένα σχέδιο από τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς, που εμένα με βρίσκει παγερά αντίθετο. Και δυστυχώς, στο πλαίσιο αυτό έχουν ακουστεί γελοία αφηγήματα, όπως του κ. Φίλη πριν μερικά χρόνια, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Έλληνας. Συγνώμη, αλλά δε τα δέχομαι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News